Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, v Česku chybí stabilita, ekonomiky, zákonů. Typicky třeba zrušení 2. pilíře a jeho nenahrazení ničím, tedy Sobotka umí jen rušit a nic pořádného vymyslet neumí, nemá na to. Vracím se k blogu, pokud je něco podstatného, měly by se na tom politické strany shodnout. Podnikatelé nakoupí pokladny a další vláda je možná zruší, tedy hloupost politiků odnesou podnikatelé.

0 0
možnosti

Nechapu jak nekdo muze stale srovnavat 80 milion obyvatelu Nemecko a 10 milion obyvatelu Cechy.

Samozrejme ze Nemci jsou ekonomickym motorem Evropy a tez budou.

0 0
možnosti
Foto

Hmm...to je ale kočkopes :)

0 0
možnosti

No já s paní Šichtařovou až tak úplně nesouhlasím v těch jejích závěrech. My prohráváme zejména z toho důvodu, že v době, kdy startovala globalizace, tedy v 70. letech, jsme tady měli hluboký komunismus a dále proto, že u nás byl přerušený přirozený ekonomický vývoj. Západní ekonomiky jsou bohaté, protože mají firmy, které mají globální rozsah a jakýkoli převod zisku z ostatních zemí do mateřské země je přísunem peněz do té země. Přísun těchto peněz znamená lepší platy než má dělník v montovně a větší množství lidí s vysokou mírou osobního bohatství. Navíc rodiny, které byly dlouhodobě bohaté na Západě nikdo nevyvlastnil ani neožebračil měnovou reformou jako u nás v roce 53 (Německo bylo po válce na padrť, ale pořád mělo svou vyšší třídu, která měla své rodinné stříbro někde schované před rabováním, Anglie s výjimkou Londýna nebyla rozbitá téměř vůbec a britský stát sice válkou schudnul, ale rodiny, které během koloniálního impéria zbohatly, zůstaly bohaté). Nebýt komunismu, tak plzeňská Škodovka možná vlastní Siemens. Vždycky s oblibou říkám, že kdyby nebylo komunismu, tak Zlín má milion obyvatel, mezinárodní letiště a je v něm vývojové a řídící centrum obuvnického světa. To je to, co nám neumožňuje vítězit. Z platů dělníka v montovně bohatství nevytvoříme. Máme všechny znaky kolonie. Politické půtky těch klaunů, co si furt měří pinďoury v Parlamentu a ve Strakovce nemají na toto téměř žádný vliv. Prostě dobíháme rozjetý vlak a máme obě nohy chromé.

3 0
možnosti

Paní Šichtařová,

slušnost mi velí upozornit vás, že jsem na tento váš článek reagoval mým posledním článkem na mém blogu.

Zároveň bych vám rád poděkoval za většinu vašich článků, které považuji v naprosté většině za inspirující z hlediska odbornosti, kvalitní a hezky napsané.

V úctě,

Jiří Čumpelík

2 0
možnosti

Vámi zmiňovaný fakt jistě hraje svou roli, ale nemyslím, že hlavní. Důležitý fakt byl zavedení eura, který se zpožděním pár let měl velmi pozitivní vliv na německou ekonomiku, který myslím nebyl nikdy kvantifikován. Taky by mě docela zajímalo, kolik vydělaly německé banky na řecké "krizi".

A mimochodem myslíte, že produktivita práce ve VW v Německu je vyšší než ve Škodovce v MB nebo Vrchlabí? Nebo v automobilce v Nošovicích a v automobilce v Koreji (jižní)?

3 0
možnosti

Produktivita vyšší asi o moc nebude, ale zisk Škodovky je ziskem Německa. Zisky "českých" bank jsou ziskem Francie, Rakouska a Ruska, zisky "českých" strojíren jsou ziskem Německa, zisky "českých" oceláren jsou ziskem Indie. Opravdové české firmy v drtivé většině nedokáží vlastnit také zahraniční firmy.

2 0
možnosti

Tato země je zatracená...Rv

0 1
možnosti

A proto je 28. nejbohatší zemí na světe.

4 0
možnosti

J18o80s49e14f 54P45o14t19r

2. 1. 2016 0:10

Váš příspěvek je pravda, ale přesto tam něco chybí. Řekla jste A, neřekla jste B - o větší lenosti našich dělníků o špatném rozhodování manažerů. Pořád u nás přetrvává socialistická morálka. Dělníci si v práci vyhoví, manažeři nejsou příliš přísní, aby nebyli označení za vykořisťovatele. Ten socialistický způsob, kdy dělníci dělají jako že dělají a hospodářští pracovníci (socialistický termín pro šéfy) dělají jako že je řídí se ani po 25 letech moc nezměnil.

1 2
možnosti

To nemůže být pravda, plánované hospodářství už dávno neplatí a podnik musí prosperovat, ztrátu mu nikdo nedorovná. To, že se za tahouny a efektivní pracovníky schová kdejaký lajdák, na to nemá politický systém vliv..

2 0
možnosti

Ono se těžko dělá něco nového, když je potřeba zrušit vše staré (jelikož vše, co přinesla minulá vláda, bylo špatné).

0 0
možnosti

V54í55t 72H46u87d74e19c

1. 1. 2016 15:24

U nás nejde ani o to, zda je zákon, nebo myšlenka dobrá. Pokud vládnoucí strana bude hlasovat o tom, že ve dne je světlo, opozice bude kritizovat nedokonalost definice, najde spoustu hypotetických výmluv až do doby, kdy dostane nabídku nějakého politického obchodu (nebo i nepolitického). Až potom se budou schopni dohodnout na pro obyčejné lidi zřejmém faktu, nebo záměru. Politika u nás není služba veřejnosti, ale služba vlastním zájmům. Budeme se ještě dlouho učit z vlastních chyb.

2 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,18
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články