Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

Herdek, ženská, proč vy máte ve všem pravdu?

A Karma navrch.

2 0
možnosti
BP

B54e80n 35P88a14v11k21a

28. 12. 2015 12:32

Kdyby v ČR nenarostly důchody v recesi o 200 mld. (ale pšššš, o tom se nesmí mluvit) a nesosaly se odtud dividendy (zdravíme do SRN), tak jsme ekonomický tygr, jakého svět neviděl.

0 2
možnosti
Foto

Karmu dávám rád, po dlouhé a dlouhé době nesouhlasů.

Vystihla jste velmi přesně jednu z podstatných blbostí, která u nás dělá bordel nejen v legislativě, ale v celém hospodářství.

Máte pravdu, že nelze kopírovat, protože HARTZ byla vlastně reforma oblasti zaměstnávání a zaměstnanosti, ale mnohé z toho by se nám také hodilo.

Já jako hlavní problém u nás vidím neochotu a neschopnost zásadním způsobem změnit celou oblast hospodaření, zjednodušení systému zejména daní a změnit důchodový systém.

A pak jedno srovnání s Německem:

Čerpáte-li vodu ze studny, tak se vám za určitý čas objeví čerpané množství při spotřebě určité energie.

Pokud však máte zastaralé a vadné čerpadlo, špatné spoje a nejasné vedení, pa je zázrak, když vám z kohoutku vůbec teče voda, po všech těch poruchách čerpadla, únicích v netěsnostech a odklonech. A spotřeba energie je samozřejmě výrazně vyšší.

Jenže my u nás necháváme vadné čerpadlo, lepíme úniky na těsných spojích a průsaky jsou neopraveny. A domácnost je naštvaná, protože vlhkosti ve stěnách neubývá a navíc se pořád mění řemeslníci, kteří fušují a fušují a fušují.....

17 0
možnosti
Foto

V analýze jste zapoměla na jeden faktor-tím je rapidní stárnutí Německé populace. To je jeden ze zásadních faktorů pro růst zaměstnanosti-víc lidí odchází do důchodu a méně přichází do věku aktivně pracujících (zároveň to rapidně snižuje počet lidí závislých na nějakých dávkách-ty berou nejčastěji rodiny s děti, zejména s vyším počtem dětí)-je jen otázkou jestli je to z dlouhodobého hlediska přínosem.

K růstu pak přispívá nejen ochota dotáhnout věci do konce, ale především větší pocit sounaležitosti.

To se projevuje tím, že Němci upřednostňují z hrdosti Německé zboží výrazně více než my to České (u nás je často trend rovněž upřednostnit to Německé) a není to jen proto, že jsou zvyklí dělat věci pořádně a my jen tak aby to "nějak prošlo".

Naopak menší je tam míra závisti-u nás si lidi raději dělají věci sami nebo dokonce pozvou nějakou vzdálenou firmu než aby dali vydělat sousedovi. V Německ jsou si zvyklí lidé pomáhat.

Ale právě s tou "národní povahou" pak souvisí i rozdíl v přístupu k migrantům-Němci jsou na rozdíl od nás ochotni pomáhat, jsou ochotni i dávat nejen brát.

1 11
možnosti
MS

S tím malým upřednostňováním českého zboží je to spíše tak, že jsme zahlceni zahraničními obchodními řetězci, které si z nás udělaly druhořadé spotřebitele podřadného (ale levného) zboží, které doma neuplatnily. Markantní to je třeba u Kauflandu, kde je kolikrát v akci ovoce, které se doslova nedá žrát. :-)

3 1
možnosti
OK
OK

P.S.: Pokud bude naše opozice ( levá, pravá, žlutá nebo fialová) zásadně proti všemu, co navrhne koalice, nikdy nebude lépe. Opozice česká zatím byla a je z principu destruktivní element. Takže pádem vlády začíná boj padnuvších o její znovuzískání metodou střelby do všeho, bez ohledu na to, zda jsou návrhy koalice státu prospěšné či škodlivé. Slepá uličko pro Česko.

6 0
možnosti
JL

No, máte pravdu v tom, že Němci jsou schopni přistupovat k některým změnám až po celkovém konsensu a s vědomím, že se věci musí dotáhnout do konce.

Ale na druhou stranu v otázce pozvání uprchlíků německá kancléřka provedla něco naprosto jiného. Uprchlíky pozvala bez toho, že by o tom s kýmkoli diskutovala a na nějaký konsensus čekala. Navíc asi i s vědomím, že tato politika je v podstatě nezvratitelná. Ekonomické zákony se změnit dají, ale s faktem, že k vám během roku přišel jeden milion uprchlíků, další vlády a i generace neudělají nic, nebo jen velmi málo....

PS: A ještě k tomu růstu. Němci mají průměrné roční přírůstky 2% HDP. Pokud ovšem budeme počítat HDP/obyv. a uvědomíme si, že v Německu letos přibylo díky uprchlíkům zhruba 1,2% obyvatelstva, tak se ten růst smrskne na méně než 1%.;-)

7 0
možnosti
OK

No, to P.S. je hodně mimo mísu .....

1 0
možnosti
MK

Karma.

K pokroku vedou kladné lidské vlastnosti, jako např. zodpovědnost a disciplína. V tom je zároveň tak trochu oříšek: technické dovednosti lze člověka naučit, ale povaha se mění pouze ztěžka, pokud vůbec. Co tedy můžeme dělat pro zlepšení situace v ČR?

0 0
možnosti
RV

R84a14d98e54k 57V62o12r62e84l

28. 12. 2015 10:52

Dobrý den, trochu si dovolím nesouhlasit. Schopnost sebereflexe je důležitá i pro prosperitu. Naopak ta stádovitost je cestou do pekel. Německo díky tragické opakované chybě neudrží ani výkonnou ekonomiku ani EU. Jsou to spojité nádoby a prosperita není tam, kde je chaos (diplomaticky řečeno)... Přitom rozumné řešení bylo, ekonomicky více motivovat mladé maminky.

3 2
možnosti
DV

D80a13v22i21d 10V26l83k

28. 12. 2015 10:40

Velký souhlas, ale Vy jste vlastně zapomněla na podstatu toho, proč jsou Němci jinde než Češi. A ten důvod je v tom, že v Německu žijí Němci a u nás Češi. Proti Německu budeme vždycky chudý, bordelářský východ. Otázkou je mají opravdu lepší život než my?

3 1
možnosti
Foto

Ovšem za první republiky to bylo naopak. Proto si na nás Hitler dělal zuby. Zde bylo co ukrást. Zbytek si pak po válce odnesl Děda Mráz (uran třeba).

6 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,32
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články