Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J42a45n 32V43e73s31e88l65ý

27. 10. 2015 9:34

Pokud se nepletu, tak většina (75%???) českého exportu jde do zemí EU. Dokud jsme v EU, tak naši představitelé mohou a měli by ovlivňovat evropské normy, nařízení, předpisy, zákony, ... Když vystoupíme z EU bude jen další "o nás bez nás".

Nelíbí se mi váš přístup. Až vám začne auta nějak podivně hrkat, tak ho taky neshodíte z nejbližší skály. Cílem české politiky by měla být snaha o co nejlepší fungování EU (odstraňovat/potlačovat chyby), spojenců na to najdeme dost a dost.

9 8
možnosti
RP

V současné EU toho moc neovlivníme. Příklad je krize s uprchlíky. To, co jsme my navrhovali na jaře nebo ještě dříve, teprve nyní špičky EU jako multikulturně blábolící Merkel a Juncker začínají prosazovat.

Když jsme ty věci začali sami dělat, abychom neporušovali smlouvy uzavřené v rámci EU, byli jsme označováni ze xenofoby a státty nenávistné k uprchlíkům. viz třeba když začalo oplocování Maďarska.

Nyní to podle prvních náznaků vypadá, že blábolící Merkel uzná tak za půl roku, že oplocování hranic je dobré i pro Německo a němci začnou stavět ploty na hranicích.

Možná je skutečně lepší varianta mít jen ten svůj plácek, který by byl ale skutečně náš, než si dělat zálusk na velký evropský plácek, kde nám ale téměř nic nepovolí a oplátkou za to "téměř nic" zaplevelí a zničí i ten náš malý původně jen český a moravský plácek.

18 1
možnosti
MK

No pokud to vezmu pragmaticky a školně, tak by nás vystoupení z EU stálo 100. Setrvání v EU nás ročně stoji nějakých 60. Závěr je ten, že do dvou let po vystoupení z EU bychom byli v pohodě. Na druhé straně co by si počali EuroHujeři Špidlou počínaje a Zdechovským, či Štětinou konče. Ti by přišli o tučná koryta.

A pak samotná EU si nemůže nikoho dovolit pustit. Pokud by odešel jen, otevřela by se rybníku zvaný EU stavidla a za chvíli by tento rybník neexistoval. Možná, že by to vadilo zadluženému Řecku či Itálii, nenávrátné půjčky jsou nenávratné, ale rozhodně by to vadilo USA, které potřebují mít jednotnou hospodářsky neschopnou a na US ekonomice závislou EU. No v neposlední řádě by se rapidně zvýšila nezaměstnanost,  až by byli vyhozeni všichni ti EUposlanci, EUkomisaři, EUúřednici a další pijavice přisáté na "evropské peníze"

6 2
možnosti
Foto

A co takhle raději zrušit Senát, to je výhradně v naší kompetenci.

0 0
možnosti
RP

Ono do určité míry vyrořisťováni Německem  v současné době jsme.

Velká část německého HDP je tvořena tím, že Německo všude po světě, a z podstatné části v ČR vyrábí či nechává vyrábět pro své firmy v Německu komponenty. To je výroba, kde  příslušné výrobny a montovny vyrábí v podstatě pouze za výrobní cenu. Neboli za cenu, která tak akorát pokryje výrobní náklady plus vydá nějaký minimální zisk, tak malý, aby firma přežívala. Pokud by tato firma chtěla na výrobě komponent vydělávat víc a zvedla by cenu,  tak existuje spousta dalších výrobců, v Rumunsku,  v Azii, kteří ochotně tu výrobu převezmou a původní firmě u nás tak zůstanou výrobní haly se stojícími nevyužitými stroji a státu lidi na pracáku. Toto je jeden z hlavních důvodů nízkých mezd na technických pozicích u nás, firmy vyrábějící komponenty pro jiné prostě nemají z čeho vyplácet technikům odpovídající platy.

Zatímco v Německu, kde firma ten výrobek z dovezených komponent smontuje, na výrobek potom nasadí marketingovou cenu. To je taková cena, ze kterou se výrobek ještě prodá a která bývá výrazně vyšší než by byla nákladová cena. A německá firma s finální výrobou má tak z toho rozdílu mezi nákladovou a marketingovou cenu výrazný zisk, ze kterého tak může platit vysoké německé platy.

Navíc, v těchto firmách, pokud to jsou pobočky nebo dcery  německých nebo jiných zahraničních firem, bývají často uplatňovány interní směrnice o maximálním věku nových přijímaných zaměstnanců. Zájemce o práci nad 50 nebo rovnou i nad 40 let na nižší a střední pozice si v takových firmách obvykle ani neškrtne, tito lidi zůstávají k dispozici pouze ostatním českým firmám anebo rovnou jsou coby nezaměstnaní na ÚP.

To jen prohlubuje současný stav, kdy na jedné straně průmysl už druhý rok  takzvaně nemá lidi s technickým vzděláním, zatímco tito lidi s technickým vzděláním a dlouholetou praxí, ale ve věku 50+ jsou dnešními personalisty ignorováni a nadále zůstávají na ÚP na dávkách.

6 0
možnosti
Foto

Jednoznačný souhlasR^

4 0
možnosti
Foto

Autorko to co jste dnes napsala je tak trošku mimo realitu.

Správně píšete,že  zachování Schengenu je z hlediska ekonomiky podstatnější než samotná EU

1/ Nicméně pokud se objevují návrhy na vystoupení z EU pak zejména kvůli migraci. Vystoupení z EU a setrvání v Schengenu nijak problém migrace neřeší-tady by naopak mělo smysl- pro ty co jsou proti jednotné migrační politice-vystoupení ze Schengenu bez ohledu na členství v EU

2/ Pokud vadí nařízení typu "pomazánkové máslo"...opět by samotné vystoupení z EU nic neřešilo-samotná podstata Schengenu je založena i na sjednocení norem-jinak by vznikala konkurenční výhoda pro ty, které normy dodržovat nemusí.

3/ Pokud se bavíme o investicích-myslíte, že by si investoři vybrali zemi, ktrá dává najevo, že nechce být EU a je riziko, že vystoupí ze Schengenu nebo by investovali do země, která je v EU plnohodnotně? Jaký důvod by měli investici směřovat k nám a ne třeba do Polska?

4/ Volný pohyb osob není totéž co volný přístup k pracovnímu trhu-jak by se projevilo stovky tisí lidí, co by přestali v zahraničí mít výhody občanů EU?

5/ K té šikaně ze strany EU-nemyslím si, že by nás přímo šikanovali-jen jaksi vždy na tom byli hůře lidi co vystoupili než ti co nevstoupili. Vystoupení z EU by nás nepochybně politicky poškodilo (s tím Norskem-je to spíš o tom, že není co řešit-vše je v souladu s Norskými zákony a postup potvrdil mezinárodní soud a naše vláda v této věci ani žádné kroky nepodniká)

Ale co jste úplně opoměla a je podstatný fakt je to, že bysme se stali nedůvěryhodnými pro investory z hlediska vymahatelnosti práva-již dnes to je u nás často kritizováno.

1 11
možnosti
JR

J78a60n 84R23á47ž

28. 10. 2015 14:14

Vy jste neuvěřitelný popleta, pane Polický!

Jakou souvislost má dohoda že Schengenu se zónou volného pohybu zboží, pracovních sil a peněz? Odpovim: Žádnou!;-D

1 1
možnosti
BP

Tentokrát SUPER !!!  R^ Zcela brilantně formulováno a všechny možné příčiny a následky exaktně provázány.

7 2
možnosti
OK

Po hrůzách první světové války se Evropa snažila o větší spolupráci a spojenectví. Přestože se jí to moc nedařilo, zejména od hospodářské krize, Hitler věděl, že chce-li něčeho dosáhnout na poli "získání většího prostoru pro německý národ", musí evropské spojenectví rozložit. A to se mu skutečně podařilo v nebývalém měřítku, v tom spočívala jeho zvrácená genialita.

Evropa nespolupracující je Evropa válčící nebo na válku se připravující. Mezi členy EU se dá válčit leda tak v médiích či v Evropském parlamentu. Mezi nečleny je to mnohem snazší, každý si žije pro sebe a ti druzí jej ohrožují.

3 2
možnosti
PZ

P87a86v50e80l 78Z65e65m44a76n

27. 10. 2015 20:03

spolupráce po I.WW 8-o - myslíte tím obrovské (ekvivalent 96 tisíc tun zlata) reparace Německu a jeho další omezení - není to pravý důvod II.WW ?

příští války v Evropě asi nebudou mezi Evropskými státy, ale uvnitř těchto států - hrozí spíše "Libanonizace" :-(

2 0
možnosti
Foto

M23a29r82t17i51n 41Š22i34k

27. 10. 2015 8:29

Na otázku z titulku článku si dovolím poznamenat, že katastrofa by to samozřejmě nebyla. Katastrofou je např. ztroskotání lodi, nebo když padají domy při zemětřesení. Byl by to jen poněkud neprozíravý a politicky amatérský krok. K podtématu o našem státním rozpočtu. Někdy je jenom ku prospěchu, když nežijeme zrovna podle ekonomických teorií, ale podle reálné situace. V této zemi je spousta oblastí podfinancovaných. Proto není nic moc špatného na tom, se rozumně zadlužovat i v době růstu. Náš dluh je v rámci Evropy pořád ještě rozumný. Až náš stát bude fungovat jako třeba Německo, mějme klidně přebytkové rozpočty a vstupme do učebnic ekonomických teorií. Osobně dávám přednost vylepšování státní infrastruktury a fungování státu, před pochvalou od bezejmenných a většinou také bezvýznamných ekonomických teoretiků.

3 3
možnosti
Foto

Vy vážně věříte tomu, že zmíněný dluh půjde na vylepšování státní infrastruktury a fungování státu? To je teda mnohem pravděodobnější, že jste z jiné planety.

7 0
možnosti
MK

R^R^R^ Odborně sumarizováno.

Jen jedna námitka proti rozptylování obav: dle vyjádření některých vlivných osob ve vedení EU nebo vlivných států, tedy myslím dle hloupých vyjádření, nemůžete v ekonomickém vyhodnocení tuto hloupost zcela pominout. Jinak řečeno nevýhodné sankce, msta, může po neurčitou dobu nastat.

Přesto, za cenu zachování neislamizované ČR, bych do toho šel.

4 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,42
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články