Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pominu-li diskuzi o pilířích, zarazila mě poslední věta, zajímalo by mě, jak byla myšlená. Pokud se ekonomické cykly opakují a nyní jsou akcie (obecně trhy) přehřaté, začnu nakupovat přes (slovy autorky) jakýkoliv fond, tak přeci budu nakupovat levně. Až zase přijde růst, tak prodám a vydělám na tom. Nevýhoda je, že netuším, jak dlouho bude trh padat a kdy znovu začne růst, jestli to bude 7, 10 nebo 15 let. Pokud ještě diverzifikuji měnu (dolar, libra, koruna), tak mám téměr jistotu, že vydělám. Maximálně na tom budu podobně, jako bych měl peníze na spořícím účtu. Nepočítam katastrofické scénaře jako je válka atp., tam je pak už jedno, jestli mám peníze na účtu nebo ve fondech.

0 0
možnosti

Hluboce nesouhlasím, a to zejména z důvodů, popsaných níže panem Polickým (abych to tady zbytečně neopakoval).

1 0
možnosti

M41a85r60e14k 89C31o89z13l

23. 10. 2015 8:58

Já vidím problém diskusí o prvním/druhém/třetím pilíři v tom, že předpokládáme (a důchodový systém tak byl nastaven), že stát se o nás musí postarat, pokud se dožijeme důchodu, tak proč bychom se měli starat o sebe sami.

Kdyby systém fungoval tak, že první pilíř je příspěvek na současné důchodce a jediné právo, které nám dává, je, že i my budeme zahrnuti do toho x, kterým se celkový objem peněz v prvním pilíři vydělí, až budeme v důchodu, pak bychom se starali i my a patrně by byl větší zájem než pár desítek tisíc lidí. Místo toho se vedly diskuse, co se kdy vyplatí, jestli to někde bude o procento míň nebo víc a místo individuálního účtu vznikla jenom druhá černá díra, kam by se daly v dobré víře házet peníze a doufat, že se během třiceti let neobjeví vláda, která změní pravidla a peníze mi sebere.

0 0
možnosti
Foto

Pardon, ale vaše tvrzení:

"Že tento systém nebyl dobrý, dokazuje fakt, že jej momentálně využívá jen pouhých 84 550 lidí." je jasným argumentačním faulem.

1/ Vzhledem k situaci kdy ČSSD tvrdila, že okamžitě druhý pilíř zruší je to naopak velmi solidní výsledek-nikdo netušil zda mu peníze nepropadnou

2/ To, že něco využívá málo lidí nemá souvislost s kvalitou produktu a zejména v takové věci jako jsou důchody a v ČR kdy spousta lidí napřed čeká "jak se to vyvrbí"

A ano 2 pilíř byl výhodný jen pro část lidí a jsou výhodnější jiné formy investic, ale v právním státě by šlo o způsob velmi bezpečný. Každopádně lépe by bylo kdyby byl poviný (a bylo v něm vyšší procento odvodů) a následovaly další kroky k tomu aby se zvýšila zásluhovost důchodů. Současný systém je při porovnání s demografickými údaji jasně neudržitelný.

3 1
možnosti

Tentokrát souhlasím bez výhrad. R^

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS