Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Místní ekonomiku táhne silná Evropská trojka a hlavně sousední Německo. Daří se Německu daří se i nám. Vzpomínám si jak při poslední velké krizi se modlili strojaři ať se konečně začne dařit Německu, aby naše firmy měly práci.

0 0
možnosti

Za Kalouska nam nepomohlo ani "darici se" Nemecko ... viz 2010, 2011, 2012, 2013 ...

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tec00115

0 0
možnosti

Neuveritelne, co vsechno se v tomto blogu clovek dozvi! Jsme nejrychleji rostouci ekonomika v EU a dohanime zap. Evropu. To vsechno je ale spatne, pac bychom si meli ten rust harmonizovat a radeji stagnovat jako EU. Jenom tak pry se dostaneme k tomu Euru, spolecne evropske mene ! HA HA HA ! Jiz dlouho jsem neco hloupejsiho neslysel !

0 0
možnosti

J15a79n 69H46a43v50r25d26a

25. 8. 2015 8:04

Tak napište něco chytrého, abychom se přiučili.

1 0
možnosti

Milá dámo,

vaše články se mi velmi líbí a v mnoha názorech si dovoluji souhlasit.

Neopomínejte, ale vliv zavedení rovné daně a hranic s zdravotním a sociálním pojištění, což mělo od roku 2008 podstatný vliv na snížení příjmu státní kasy, což značně snížilo možnost financování státních investic a rovněž prohloubilo roční deficity. Něco podobného by ve vyspělých zemích, jako je Německo asi nebylo přijatelné, ale naopak se to úspěšně prosadilo v Rusku a na Ukrajině.

Neopomínejte rovněž německá pravidla platná v EU, v důsledku nichž je do Německa odsáván zisk z našich podniků a společností v získaném vlastnictví německých majitelů i z jejich účasti v nadnárodních obchodních firmách zajišťujících prodej potravin a ostatního zboží, které v podstatě postupně tlumí rozvoj místní vlastní výroby a to se týká i ostatních zemí EU, nemluvě vůbec o bankovnictví a pojišťovnictví.

Možná by se s určitým přehnáním dalo mluvit o tom, že naši zaměstnanci jsou německými pracovníky, že jsme dodavatelem dílů a spotřebitelem zboží i to, že se v podstatě se podílíme na úspěšném hospodaření Německa, ale to vůbec neznamená, že nějak výrazně hospodářsky doháníme Německo.

Nejsem makroekonom, nemusím mít bezchybný náhled, ale jako obvykle máte karmu.

0 0
možnosti

J33a81n 64H30a12v24r19d96a

25. 8. 2015 8:03

Příjmy do státní kasy jsou každý rok větší a větší.

0 0
možnosti

J60a93n 92H25a70v43r93d34a

24. 8. 2015 13:15

Ta fascinace růstem HDP je úplně na ....

Růst HDP je dobrý tak akorát pro vládní přerozdělovače peněz, kteří už teď ví, jak ty imaginární peníze prošustrují a státní dluh opět zvýší.

Mě osobně absolutně irituje, že při veškerém technologickém pokroku, který ve vyspělých zemích prožíváme, neumíme vygenerovat politiky, kteří by vedli stát k prosperitě občanů. Tím mám na mysli zkrácení pracovního týdne či prodloužení dovolené, zlepšení kurzu koruny k cizím měnám a tím zlevnění výrobků, dovolených a potažmo naší životní úrovně. Místo toho nám je servírováno více a více úředníků placených z veřejných financí, kteří nám upravují život podle námi neodsouhlasených kritérií. Platíme obrovské množství lidí, byť práce schopných ale chuti pracovat neochotných. Na práci, kterou by tito lidé hravě zvládli, tak dovážíme zahraniční pracovníky, kteří vydělané peníze utrácejí ve své domovině a nikoliv u nás. Prodlužuje se doba odchodu do důchodu namísto aby se zkracovala a je nám namlouváno, že nás bude živit nekvalifikovaná pracovní síla z afrických zemí. A takhle by se nechalo pokračovat až do skonání světa (nebo alespoň Evropy)

0 0
možnosti

Vysoka technologie ti vygeneruje schopneho politika, ktery ti potom zkrati pracovni tyden a prodlouzi dovolenou? HA HA HA !

0 0
možnosti
Foto

M51a60r98t22i93n 79Š49i59k

20. 8. 2015 12:27

To se vždycky náramně pobavím, když některý z protřelých mediálních popekonomů, krutě poplive sklady, montovny a "primitivní výroby". Samozřejmě, můžeme všichni tak nějak toužit po samých Hi-Tech výrobách s vysokou přidanou hodnotou, ale pohlédněme realitě do tváře. Jednak by takové výroby sem musel někdo přinášet, druhak bychom na takovou výrobu museli mít vědecko výzkumnou základnu, případně dostatek domácího rizikového kapitálu. To v případě, že bychom rovnou toužili po Hi-Tech výrobcích 100% domácích firem. Mohu-li si vybrat mezi skladem (např.poměrně prestižního Amazonu), montovnou nebo "primitivní výrobou" a vůbec ničím, vyberu si ty první možnosti, protože ta možnost druhá, t.j. NIC, přináší nezaměstnanost, zátěž státního rozpočtu přes výplatu sociálních dávek a výpadky na straně příjmů v oblasti daní a zdravotního a sociálního pojištění. Já jsem ale jen úplně obyčejný účastník zájezdu a ne zbožňovaný popekonom, takže tomu houby rozumím. A k tomu růstu snad jen tolik. Buďme rádi za něj a radujme se i z drobností. Osobně je mi srdečně jedno, jestli vláda na něm má podíl. O jejím dalším osudu to nevypovídá stejně vůbec nic. Samozřejmě, že ho bude mediálně prodávat. No a co? To by snad dělala každá příčetná vláda taky. Proto jsem se v tomto textu nedozvěděl vůbec nic nového, ani zajímavého.

1 6
možnosti

6Q pokles realnych mezd ruku v ruce s osekanymi investicemi a udrzbou, vime, zname. Ta druha recese ale nebyla kalouskovi navzdory, ze?

BTW CNB pro letosek predikuje skoro 5% rust devalvovanych mezd, coz by dale slusne nakoplo domaci poptavku. Ne ze by to Singr a spol netvrdil uz davno, jen ten rust byl tak nejak nizsi a tahnul jej verejny sektor :-)EUR^

0 1
možnosti

Dobrý je i tento článek na tomto odkaze :

http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/social-watch-cesko-uz-nemuze-rust-nahanet-na-nizkych-mzdach-1219813

... „V roce 2014 konečně byla přerušena recese a ČR vykázala růst, který byl ale nižší než v přecházejících obdobích. Země v přibližování k průměru EU ztratila mnoho let. Teď je naděje, že se konvergence znovu obnoví,“ uvedla ekonomka a spoluautorka zprávy Ilona Švihlíková. Podle ní se Česko ocitlo „v pasti středně příjmových zemí“ a vláda by měla vymyslet, jak to překonat.

Jedním ze znaků je podle Švihlíkové odliv dividend, loni na nich z ČR odteklo 219 miliard. Je to zatím nejvyšší suma. Od roku 2006 je odliv vyšší než investované částky.Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/social-watch-cesko-uz-nemuze-rust-nahanet-na-nizkych-mzdach-1219813#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

5 0
možnosti

I když tentokrát jsem našel pár vět, se kterými mohu souhlasit, neodpustím si poznámku, že kdyby vláda dbala rad paní Šichtářové, tak tady žádný růst nemáme. To neustálé strašení Řeckem a celková fascinace státním rozpočtem, to je naprosto stejné, co hlásal Kalousek. Těch důvodů pro odložené investice bylo daleko víc, než zvýšené DPH (přesnějí na základní životní potřeby). Byly tam i mnohé další "reformní" opatření, které snižovaly domácí koupěschopnost a prodej firem. Kdo by investoval v době odbytových potíží ? Odklad investic neskončil nějakým zvyknutím si na vyšší DPH, ale s koncem vlády snižování domácí koupěschopnosti. Jistě, jde taky o vliv politiky FEDu a ECB, kteří zastavili světovou krizi a pomáhají tedy i českému exportu.

Více : Na Facebooku "Radio Free Liberland".

2 12
možnosti

Západní Evropu nedoženeme nikdy. Z postkomunistických zemí vždy budeme za Slovinskem a budeme soupeřit ze Slovenskem. Fakt je jeden, neschopného Kalouska nahradil schopnější Babiš. Nečasova vláda byla nejhorší za dvacet pět let existence Českého státu. Hůř již nemohlo býti. Důchodci, invalidní důchodci by mohli vyprávět. :-/

4 22
možnosti

Není potřeba být tak pesimistický. Třeba takové Portugalsko jsme již jednou předehnali, za Kalouska jsme ale klesli zase za ně.

2 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,29
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články