Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KM

K12a32r82e64l 89M23a85l64ý

24. 4. 2015 13:33

Dluží USA, Japonsko, Čína, Německo a další a další. Státy peníze nemají. Ale mají je firmy a lidi. A ty si kupují dluhopisy států. Jak to dopadne ? Nulou se nedělí ani v neděli ...

1 0
možnosti
VS

Dokonalý článek, přesně vystihuje mé pocity týkající se této věci a není v něm vůbec nic, co bych mu mohl vytknout VR^.

7 1
možnosti
TH

Pod to se take podepisu. 

Sice nejsem ekonom, Ekonomiku jsem delal na vsech 3 VS/Uni ktere jsem studoval, ale nikdy jako Major, ale i pri takovem vzdelani nechapu jak je vubec mozne ze svetovi ekonomove (nebo spis politici?) to nechavaji zajit tak daleko. Vedi neco co my ne? Nebo je to proste o tom ze nejak se to doklepe a az to prdne tak to prdne?

0 1
možnosti
PO

Pořád nemohu přijít na to, kde se vzal mýtus autorky - ekonoma. Je to slušný blogger, to jo.

3 0
možnosti
KV

...Dokonce dělají i takové šílenosti, že skupují své vlastní akcie jen a pouze v touze vyhnat jejich ceny na trhu ještě výš, protože vysoká cena akcie je „přeci“ nejlepším oceněním vlastníka i manažera...

Co je na tom za šílenost? Ten hlavní efekt to má v tom, že se jako investor vyhnete placením daní za již jednou zdaněný zisk, protože pokud prodáte dlouhodobě drženou akcii za vyšší cenu, tak se té dani vyhnete. Trochu pochybuji o odbornosti autorky.:-/

1 2
možnosti
Foto

Hodnotit reálný stav ekonomiky podle činnosti centrálních bank popř. burzovních ukazatelů je zbytečná ztráta času.

Nemůžete hodnotit ani predikovat činnost složitého, adaptivního systému (reálné ekonomiky) pouze na základě pozorování signálů ve smyčce jedné zpětné vazby, když těch zpětných vazeb máme X a na mnoha úrovních.

Člověk jako jedinec je úspěšná forma života proto, že má obrovskou schopnost přizpůsobit se. Jsem si jistý, že pokud v budoucnu nastane v naší nebo EU ekonomice nějaký extrémní stav, jako např. hyperinflace, nebojte - přizpůsobíme se velmi rychle. Většina výrobců čehokoli na tom při hyperinflaci bude dokonce líp, než dnes (viz (viz například http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation_in_the_Weimar_Republic).

Pokud chcete nahlédnout do stavu reálné ekonomiky, začněte se bavit s malými a středními podnikateli napříč obory, hlavně těmi ve věku do 40let. Můj dojem je jiný: optimismus, hlad po šikovných lidech, kteří by jim dokázali vyvinout, vyrobit nebo prodat nové produkty a ochota takové lidi dobře zaplatit. To nevypadá jako příznak úpadku a blížícího se krachu že?

Mít strach je normální, ale na obavy z budoucnosti tu máme stále platnou radu z (ne)dávné minulosti:

http://www.bible.sk/cz/bible21/lukas/12#lk-12%3A22

Živit se vyvoláváním strachu, to mi jako normální - ani morální - nepřipadá.

6 5
možnosti
Foto

Hyperinflaci bych si klidně odpustil pokud by to šlo.

A mně zase nepřipadá normální (ani morální) tisknutí peněz. Už proto, že se jím záplatují hrubé chyby politiků a finančního sektoru. A taky proto, že z něho nemají užitek všechny vrstvy společnosti (existuje celá řada studií o vlivu QE na vzrůstající majetkovou nerovnost)

4 1
možnosti
Foto

ty tolik nenáviděný nově natištěný peníze se tisknou proto, protože jich je prostě málo, až jich bude pro změnu zase moc a bude inflace, tak se zvýší úrokový sazby a zas se budou stahovat, chápu, že je to pro hodně lidí včetně paní Šichtářové nepochopitelný a tudíž z toho mají strach, ale určitě by udělali líp pro své zdraví, kdyby se zajímali o věci, které pochopit mohou, pokud takové jsou

1 12
možnosti
JFB

J20o95s20e41f 95Š72p45e41r87l

21. 4. 2015 13:33

Mám z toho blogu a ze všech těch komentářů pocit, že problém je hlavně v ekonomii samotné.

Neustále si ujasňujete pojmy, každý z vás je vysvětluje jinak a vyvozujete úplně odlišné závěry. Shodujete-li se s někým, tak maximálně do 30% procentech, na zbytek už máte odlišný názor.

Pro mě, jako neekonoma, je vlastně jakákoliv informace zde, například o investici, jakokoliv rozumně někým vysvětlena a podána, následovně někým dalším stejně srozumitelně shozena, aniž bych v tom postřehl nějaký zásadní rozdíl.

Neustále mám takový mlhavý pocit, že je to jen iluze, kterou nás tu někdo oblbuje a komplikuje, abychom byli zmatení a nerozuměli tomu, v nejlepším případě o to neměli vůbec zájem.

Jaká úleva, ponořit se do matematiky, kde je všechno tak jasné....

4 0
možnosti

I v matematice a fyzice jsou "politiky" a "zájmové skupiny". Vždycky mně pobaví např. to když si vzpomenu na pana Grygara a jeho okna vesmíru dokořán, které jsem jako chlapec hltal a jeho tvrzení že ve vesmíru je "přeně" blablabla x dest na bla bla bla atomů a najednou tu máme temnou hmotu a energii které je asi 95 procent vší hmoty... a vše se točí vesele dál, nikdo neřekne, omlouváme se ale lchali sme... zase jsou si všichni jisti, že teď už to ví zcela přesně... nebo ty kecy špatně zapojeném oprickém kabelu v cernu když měřili rychlost těch neutrin :)... prostě digitální přenost superpřesných měření se "o trochu" změnil tím že "samoopravné" digitální rozhraní mělo "špatný" kontakt. Ale jděte ! Tomu nemůže nikdo kdo ví jak fungují rozhraní na počítači věřit. Atd.. Atd... v matematice je to trochu víc efemérní ... ale co takové nekonečno ? je to číslo ? .... zlatý kupecký počty (ekonomika)

2 0
možnosti
PZ

Nic netrva vecne.

2 0
možnosti

Proč se tisknou peníze? Inu proto že je to nesnazší cesta jak je získat. Je to vlastně další forma zdanění. Kdyby se peníze natiskli a rozdali všem podle toho kolik už jich mají, vedlo by to jen k inflaci a snížení kurzu, o což prý jde, ale tak to není. Oni si je natisknou a nechají, eventuálně je rozdělí na sociální dávky a jiné výdaje státní kasy. Jde tedy o to že je seberou těm kdo peníze drží protože "rozředí" všechny peníze a tím tedy těm kdo peníze mají je vlastně částečně seberou. Dají je ale jen někomu, a to převážně těm co je neměli. Je to tedy moderní a jednoduchá forma zdanění finančního majetku, držby peněz. Protože úroky jsou na nule a není nic co by ve skutečnosti něco vyneslo, jsou držitelé peněz v pasti, a jediné co by mohli udělat je vyměnit své peníze za jinou měnu.

4 0
možnosti
BH

CB od tzv. "krize" provedli nejakych 570 snizeniku sazeb... takze vymenit penize za jine neni resenim aneb "kdo se potopi hloubeji" :-) penize muzete smenit za drahe kovy, pozemky, nemovitosti atd. atd. ale vetsina toho se da zdanit/znarodnit... ;-)

0 0
možnosti
DB

Takzvaná míra účasti na pracovním trhu je totiž v USA nejnižší za 37 let.

Tak tohle je dopad robotizace výroby. Je to vlastně moderní pokračování ničení strojů dělníky v Anglii na začátku průmyslové revoluce. 

Řešení je někde jinde. Dlouhodobé leží ve školství a vědě. A krátkodobé skutečně v "HLADOVÝCH STAVBÁCH" ---jistá vrstva obyvatelstva, pro kterou vlastně není v dnešní společnosti využití,  musí dostat úkoly, které může zvládnout --i když nikdo nepotřebuje výsledek jejich snažení--a musí za to dostat zaplaceno. Ještě je možné, takovéto lidi zaměstnat v oblastech s nedostatkem pracovní síly, i jako jen pomocné síly, tak aby erudovaní mohli dělat to podstatné.

0 0
možnosti
VM

To je "americký" pohled na práci.

"Skandinávský" je takový, že ten kdo dělá, ten musí v pohodě vyžít. Systém "stát" se o něj postará. Ale jdi tohle vykládat do NY do prvního McDonaldu kde dělají za 7USD/hodinu.

2 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,51
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články