Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

http://echo24.cz/a/w66Rq/on-line-pokladny-v-chorvatsku-pomohly-jen-agrokoru#moQpYJAS2dSYQPVJ.01 ... "Nezúčastněné pozorovatele musí výsledky překvapit. Chorvatské i maďarské úřady v průběhu měsíců po zavedení on-line pokladen zveřejňovaly data, jak se v jednotlivých sektorech zlepšoval výběr daní, například restauratéři a některé sektory maloobchodu přiznávali v průměru o třetinu vyšší obrat. Nakonec se však zjistilo, že na DPH se víc nevybralo a teď je už je vidět definitivně, že zavedení pokladen nemělo na rozpočtovou bilanci žádný kladný vliv. Z hospodářských statistik Chorvatska jde paradox vysvětlit. O třetinu víc tržeb přiznávali ti živnostníci, kteří přežili, řada z nich však své provozovny zavřela.... Překvapuje ještě další věc. V chorvatských médiích se dodnes slaví úspěchy tzv. fiskalizace, jak se zavedení on-line pokladen na Balkáně označuje. Je to prý nový chorvatský exportní artikl, píší novináři a hrdě dodávají, že letos nebo v příštím roce převezmou on-line pokladny ve Slovinsku, Srbsku a Česku. Přinejmenším pro státy bývalé Jugoslávie existuje vysvětlení také v tomto případě. On-line pokladny pomohly k dalšímu růstu potravinářského impéria, které vlastní nejbohatší Chorvat Ivica Todorič. Patří mu koncern Agrokor, který přes řetězec Konzum ovládá polovinu chorvatského maloobchodu, provozuje řadu hotelů a potravinářských firem, investuje také v oblasti médií." ... hm, tak bych ráda věděla, k čemu či komu mají "pokladny" posloužit u nás...........

0 0
možnosti
Foto

On vespod už není ani ten hnůj (kterýkdysi býval zdrojem blahobytu a selské pýchy). Není ani nutné tisknout peníze(návrat ke zlatému standardu je iluzí naivků ... nic takového nikdynefungovalo). Stačí elektronicky připisovat umělé (avšak obchodovatelné)pohledávky: z prstu vycucané úroky, penále, astronomické pokuty... Z dotací(saturovaných daněmi exekutorských či konkurzních mafií a hazardem) se budují aprovozují prodělečné cyklostezky, (zimní) stadióny nebo kulturnícentra. Schodky veřejných rozpočtů prý zavinily mandatornívýdaje (které jsou jediným legitimním důvodem tvorby veřejných rozpočtů). Veskutečnosti jsou nenasytně (a už docela hlučně) vysávány vývěvamipseudoveřejných pseudozakázek, tvořících nedílnou součást sociálního státupro schopné, pilné ... a tím i bohaté. Císař je dokonale nahý, ale kdo a pročby to měl vidět? Do Lednice desítky náklaďáků (za čí peníze?) navážejí písek,určený k tvorbě jepičích "čínských" skulptur. Proč bychom neměli(obdobně) investovat fiktivní zdroje do vzdušných zámků?

0 0
možnosti

Kolik sociálních států např. ve Skandinávii vyhlásilo bankrot ?

0 0
možnosti
Foto

I29v35o 92P42a52t49t65a

5. 5. 2015 23:47

Ten nadpis měl znít jinak: "Ekonomové s námi hrají pyramidovou hru". Podívejte se, jak ekonomové vedou vyspělý sociální stát k bankrotu: Sociálně ekonomický audit vyspělého sociálního státu.

Dostupné na adrese: http://slideplayer.cz/slide/2825793/

1 1
možnosti

Však jednou to všichni ekonomové odskáčou. Nikdo jiný za těmito disproporcemi nestojí a nikdo jiný z nich netěží.

0 1
možnosti

Dokonalé. Proti jsou samozřejmě všichni ti které živí tento pyranidový systém - banky a další různé fimy vnucující obtěžujícím způsobem půjčky. Všichni tito se jen usilovně snaží vymyslet způsob jak oblafnout lidi a vnutit jim vstup do této pyramidové hry.

3 1
možnosti

Autorka evidentně ekonomice nerozumí. Nechápe, že se nedá provozovat ekonomika při konstantním objemu peněz, protože když docílí zisku investoři, tak by kleslo množství peněz u zákazníků. Normálně vytvářejí peníze banky díky úvěrům, když se to zasekne, tak neexistuje jiný způsob se dostat z krize, než tištění peněz. Komunisté rádi mluví, že se kapitalizmus dovede dostat z krize jen válkou, ale co je to ta válka ? Plošné ničení všeho, produkce zbraní bez ohledu na rozpočet. Dluhové hospodaření spojené s tištěním peněz. Jinak by země válku prohrála. Viz USA ve 2. světové válce. Válčení proti Japonsku, Německu, pomoc spojencům i poválečná obnova. Nic se s USA nestalo. To samé USA, které se chovalo v 30. letch podle Šichtářové odpovědně a nebylo schopné nakrmit své obyvatele....

0 1
možnosti

"Jenomže teď tu inflaci prakticky nemáme, ale naspořené peníze taktéž ztrácí svou hodnotu, když jsou úrokové sazby vědomým rozhodnutí centrálních bank záporné..."

Věta která ukazuje neznalost. Když není inflace, peníze nemohou ztrácet hodnotu. Nikdo nenutí nikoho investovat do záporně úročených dluhopisů, problém ovšem je v malé investiční aktivitě a v malém zájmu o půjčky. Tento malý zájem o investice ovšem byl již před zahájením kvantitativního uvolňování, obnovení hospodářského růstu je skutečným důsledkem kvantitativního uvolnění.

0 3
možnosti
Foto

Samozřejmě karma paní autorce, jen malý dotaz: ..."Pochopí vůbec evropští věřitelé někdy, že Řecko v realitě platit dluhy jednoduše nechce, a tedy ani nikdy nebude?"..

Není to spíše tak, že takové dluhy a dluhy všeobecně kdy každý dluží každému se ani splatit nedají? Vždyť kalkulačky dluhů denně napočítávají obrovským tempem nové a nové sumy,  to se prostě poplatit nedá. Tady musí vše začít od nuly. Nebo se mýlím?

2 1
možnosti

Nejen že to pochopí, oni to věděli ještě před tím, než mu začali půjčovat... Jen se na ten krach potřebovali trochu připravit. To, co teď sledujete, je už jen balení toho krachu do líbivějších barev, aby měli všichni "čisté svědomí" a hlavně co nejmenší škody...

0 1
možnosti
Foto

Nepochopil jsem větu: "Například v USA, které mají s tiskem peněz bohaté zkušenosti, klesá nezaměstnanost ne proto, že by se tak skvěle podnikům dařilo, ale hlavně proto, že čím dál větší podíl lidí žije z dávek"

Podle doslovného překladu to znamená že jim klesá nezaměstnanost protože čím dál více lidí není zaměstnáno.  To si přece navzájem odporuje. A nesnažte se mi tvrdit že USA ve statistikách považuje nepracující pobírače dávek za pracující lid. Tak lehce zmanipulovatelný ještě nejsem.

0 0
možnosti
Foto

Spousta lidí se prostě přestane o práci hlásit a tak vypadnou ze systému.

http://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_in_the_United_States#Labor_force

4 0
možnosti

Za mne karma. Děkuji za rozumný nadhled.

4 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,57
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články