Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FL

Na vývoji událostí budou mít vliv možná i další souvislosti, kvůli kterým bude Řecko zachraňované: "...Řecko je pro Rusko a Čínu důležitou vstupní branou do jižní a střední Evropy. A co kdyby Řecko, obdobně jako Kypr, na oplátku zaplaceného dluhu pronajalo na svém území jeden ze svých přístavů ruskému námořnictvu jako jeho vojenskou základnu? To by teprve v NATO vypukl ten pravý „šrumec“!":

http://blog.aktualne.cz/blogy/vit-klima.php?itemid=24766

1 0
možnosti
MV

Našel jsem rozhovor ekonoma Pírka z poloviny roku 2010 - tehdy očekával, že přijde vysoká inflace - http://blog.aktualne.cz/blogy/stepan-pirko.php?itemid=9747

Řada ekonomů se obává tištění nekrytých peněz. Přitom peníze jsou kryté produkcí a bohatstvím - tzn. pokud máme vysokou nezaměstnanost a nevyužité výrobní kapacity, pak je možné peníze "bez obav" tisknout. Na zvýšenou poptávku budou moci firmy zareagovat zvýšenou výrobou a nabíráním nových zaměstnanců.

Navíc Dolar a Euro jsou světové měny - tzn. část peněz "mizí" za hranicemi USA a Eurozóny.

0 2
možnosti
PK

To jen za předpokladu že ty firmy mají něco rozumného co by byly schopné vyrobit a lidem prodat.

Bohužel v dnešním světě jsou i komerční banky naprosto zoufalé a marně hledají kohokoliv komu by mohli dát úvěr a očekávat byť jen elementární ziskovat.

Produkce sama o sobě negarantuje že jí někdo vykoupí... je dost velké riziko že vyrobíte něco co nebude nikdo chtít a pak vám zůstanou hromada zbytečností a peníze dostanou dodavatelé surovin a energií... a ruku na srdce ty jsou mimo systém Evropy a zpětně do ní peníze nedají.

0 0
možnosti
Foto

Ovšem v případě odchodu Řecka z Eurozóny, zavedení drachmy a její devalvace by dovolená v Řecku vyšla zřejmě velmi levně.

5 0
možnosti
KS

Tentokrát jsem si přečetl jen nadpis blogu a odpověděl jsem si: tak nejezděte.

3 5
možnosti

Paní Šichtařová, jakkoliv si Vás vážím, tak v tomhle pravdu nemáte. Ty samé fámy byly v  roce 2010, prorokové tvrdili, že v Aténách dojde k občanské válce apod., před dvěma lety že Řekové nebudou brát v restauracích eura (opak byl pravdou, doslova se o klienty rvali), já jdu zrovna dnes odpoledne platit zálohu na dovču na řecké ostrovy. Co jiné může Řeky spasit, než turisté?

2 3
možnosti
JFB

No ty demonstrace skoro občanská válka byly a jsou. 

Pokud se trefíte do doby, kdy se nic vyloženě nebude dít, tak v pohodě.

2 0
možnosti
Foto

Rozdíl mezi tím, co je dnes, a co bude za 4 měsíce je ten, že dnes kdyby Řecko splátku zaplatilo, tak mu zbude jen prázdná pokladna. A za 4 měsíce ta pokladna bude prázdná hned. Jednání o splátkách nebude mít smysl, může se jednat maximálně tak o další půjčce.

4 0
možnosti

Nesouhlasím s postupem ECB, ale ani se strašením opačného typu. "Vytištění" řekněme 2 % stávajícího HDP nemůže spustit hyperinflaci, alespoň ne v tom smyslu, ve kterém se slovo hyperinflace standardně používá.

1 1
možnosti
MJ

Z článku v dnešní Patrii. ..."Plán reforem pro Řecko, na němž se kvůli prodloužení úvěrové pomoci Atény tento týden dohodly s mezinárodními věřiteli, je úmyslně formulován neurčitě, aby bylo snazší pro něj získat souhlas v parlamentech zemí eurozóny. Podle agentury DPA to tvrdí řecký ministr financí Janis Varufakis, podle něhož mu taktika nepříliš konkrétních formulací byla doporučena na schůzce euroskupiny..."

2 0
možnosti
PK

Co k tomu dodat? ... snad, že by si tento článek mělo přečíst co nejvíce lidí... Nebudeme si totiž nalhávat, ale i u nás se najde dost lidí, kteří stále žijí v přesvědčení, že je možné mít něco zadarmo a když dojde k finančním problémům, tak se najde někdo, kdo to "nějak" bez problémů vyřeší... 

Děkuji za Váš příspěvek a od mne máte karmu...R^

11 0
možnosti
MS

Souhlas. R^S dodatkem, že kromě ztráty peněz se dovolená v Řecku může stát i noční můrou. Nechtěl bych tam být v době, kdy tam vypukne panika, run na banky a pod. :-/

10 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,96
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články