Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Držela vždy inflaci u nízkých hodnot a dařilo se jí bankovní sektor dobře regulovat, díky čemuž je dnes domácí bankovnictví zdravější než ve většině zemí Evropy.

Pokud je zdravější, tak by pro nás mělo být v zahraničí levněji.

Jak je možné, že tomu tak není. Dokonce i v Chorvatsku (kam jezdí na dovolenou statisíce Čechů) je pro nás dráž i přesto, že Chorvatsko má nižší HDP na osobu, než Česko.

0 0
možnosti

Jednoznačný souhlas  s autorkou,ostatně 

hrozba morová ta deflace přeukrutná která straší v hlavách finčníků není nic jiného než obava z neochoty stimulovat ekonomiku dluhem.

Jenže to stejně nefunguje, chybí totiž to hlavní rozumné investiční příležitosti.Levné úvěrování totiž nepřinese růst  ničeho jiného než právě akciového trhu,do reálné ekonomiky nepropadne téměř nic, na to totiž musí být nejen ochota půjčovat ale i nálada expandovat,vyrábět ,investovat a nakupovat.Reálný trh, ne ten s větrem ale nic takového nepociťuje, lidé i soukormý sektor jsou stále velice opatrní,do žádného bezhlavého utrácení se nehrnou,firmy se také víceméně stále vzpamatovávají..

Ne skutečně už není asi prostor pro dluh a stimulaci růstu dluhem,celkový výsledke bude asi záporný,dokonce není prostor ani pro stimulaci skrze veřejné výdaje ,dluhy národních států jsou příliš vysoké,ostatně já multiplikačnímu efektu v podání státu nevěřím ..

Centrální bankéři ale umí jediné,cílit inflaci a oslabovat měnu,zcela ignorujíc s jednu zásadní věc,žijeme v 21století,globální vesnice a IT dnes takovým způsobem změnily chování a počet  účastníků trhu,že již nadále nelze dle mne ekonomiku řídit rigidními modely které se pánove keynesiánci naučili před desítkami let.

Jenže když nic jiného neumí,a poučení si vzít nechtějí...přitom by stačilo přestat myslet rigidně dle nefunkčních a přežitých schémat.

ostatně kdo kdy potvrdil že se jejich guru nemýlí...

Případná hrozba deflace a argument číslo jedna japonská ztracená dekáda=http://www.investicniweb.cz/2014/9/3/ztracena-dekada-v-japonsku-komu-se-tato-lez-hodi-vice/

.

0 0
možnosti

To vše předpokládá, že lidé u nás rozhodující o penězích / českých korunách /  dělají to nejlepší pro české občany a českou korunu. Docela si v dnešní době umím představit, že hrají úplně jinou hru s názvem Rozkolísání, zmatek, chaos, zničení a řešení.

0 0
možnosti

Jak víte že devalvace neměla smysl? Naopak podporuje export a pomáhá českým firmám. Ty domácí to nepoznají a ty co importují suroviny zjevně výsledné zboží nezlevnily ani nezdražili, jinak by tu inflace nebyla kolem nuly, takže to pomohlo exportu. Myslím že ČNB to ví a nebude trvat na 2 procentech, ale výraznější propad do mínusu nedovolí, protože lidem je celkem jedno, jestli zboží zlevňuje kvůli ropě nebo problémům ekonomiky, dav se chová vždycky stejně.

1 5
možnosti

P70e86t72r 92H94á84l61a

23. 2. 2015 8:43

Jo, exportu to asi pomohlo - takže jsme vyvezli víc bohatství naší země, aniž bychom za to dostali něco zpátky - a to se vyplatí R^.

Že merkantilismus a podpora exportu nedává smysl je ekonomický poznatek starý několik set let. 

Jinak deflace je důsledkem krize a intervence byly další ranou, takže logicky se tak objevil dodatečný impuls ke zlevňování.

Víte, když je krize a lidi mají méně peněz, tak právě jediným způsobem, jak zachovat výrobu, je zlevnit, aby si lidé pořád mohli dovolit nakupovat. ČNB (a centrální banky obecně) krizi v prvé řadě způsobují machinacemi s úrokovými sazbami (když jsou moc nízké, investuje se i do nesmyslných projektů) a pak ještě brání řešení.

4 1
možnosti

Jak budeme ? Dávno už jsme trestáni.

4 0
možnosti

To samé mě napadlo, když jsem četla otázku v titulku. Ano, dávno, a dost drsně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,34
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články