Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RM

Karma a tleskám R^ Vaše blogy jsou vynikající, vážená paní Šichtařová. Hezký víkend.

9 2
možnosti
JK

J36a52n 68K67o74v48á77ř

23. 1. 2015 13:11

Výjimečně s vámi nesouhlasím. Do druhého pilíře jsem vstupoval právě proto, že byla reálná šance zrušení v dohledné době. V tu chvíli se stával výbornou kombinací rozumné investice s vysokou mírou bezpečnosti. Jediné riziko bylo právě v tom, že jej levice nezruší. ;-)

6 2
možnosti
RC

Taky pohled. A ano, i ja toto bral v uvahu pri vstupu. A dalsi bylo, ze pri rodinne anamneze neocekavam, ze bych se dozil 85 let (duchodovy vek+penze z druheho pilire), takze by cast penez zdedili mi pozustali.

0 0
možnosti
RC

To byste pani Sichtarova mela spise kritizovat transformovane fondy, ktere investuji hlavne do statnich dluhopisu. U novych fondu a v 2. piliri mel clovek moznost vybrat si nejaky dynamicky fond.

A hlavne! - ten 2. pilir byl dobrovolny, tj. stat dal tem, co chteli prijmout riziko, nejakou alternativu. Ted nam ji zase sebral a pritom sam priznava, ze neni schopen duchody ufinancovat a ze nam klesne duchod nekam na 2/3 soucasnych, ze kterych se taky nezije nejak lehce, pokud je clovek sam.

1 0
možnosti
JR

J32a38n 10R88i72c62h73t20e22r

23. 1. 2015 12:37

Vzhledem k tomu, kolik bylo od vzniku ČSR peněžních reforem, při nichž lidé přišli o úspory, se skutečně nedomnívám, že spořit si třicet let v jednom fondu, z něhož nelze vystoupit, zní příliš slibně. A to ani nejsem ekonom.

13 0
možnosti
LU

2. pilier nie je výmysel predchádzajúcej Českej vlády. Ako prvá s tým začala Čile v roku 1981, každým rokom sa pridávali aj pridávajú ďalšie štáty. V tých štátoch taktiež od zavedenia 2. piliera bolo viacero peňažných reforiem, a napriek tomu v žiadnom štáte sa nikdy nestalo aby bol dôchodok u tých čo majú aj 2. pilier nižší ako u tých čo majú iba 1. pilier, a to aj počas krízy v USA 2009.

0 0
možnosti
PH

P59e97t15r 22H39á82l64a

23. 1. 2015 11:44

Další problém penzijních fondů je, že mají nařízeno investovat jen do aktiv s nejvyšším ratingem. Což jsou zejména státní dluhopisy. Důvody, pro zavádění povinného důchodového spoření je tedy třeba hledat právě tady - vlády si tak ze zákona vytvoří kupující pro své dluhopisy, které by jinak nikdo nechtěl. A jelikož peněz v penzijních fondech jsou spousty a jinak se investovat nesmí, je převis poptávky po státních dluhopisech nad nabídkou a ty jsou tak pro vlády za hubičku.

Všichni politici a centrální bankéři světa mají vítr z "nedostatku peněz", což byl problém při velké krizi r. 1929 vytvořený uměle politikou vysokých cen. Nepřipomíná vám to něco?

5 1
možnosti
LU

Každá DSS povinne spravuje štyri  typy dôchodkových fondov:

akciový dôchodkový fond

zmiešaný dôchodkový fond

dlhopisový dôchodkový fond

indexový dôchodkový fond

1 0
možnosti

Já osobně si myslím, že tady je jiný problém. Čím rizikovější a méně likvidní investice, tím větší jak potenciální, tak i průměrný výnos. Pokud jsou fondy nuceny mít portfolio velice konzervativní, je jasné, že výnos bude stát za prd.

1 0
možnosti
RC

ale fondy nejsou nuceny. Maji i dynamicke fondy.

0 0
možnosti
OB

Souhlasím R^, všem doporučuji skvělou knihu: Peníze v rukou státu od Murray N. Rothbarda, krásně a srozumitelně je tam popsána politika centrálních bank

http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2618/rothbard_penize.pdf

6 0
možnosti
Foto

Až půjdou spořit košile, benzín do auta, bochníky chleba a kuřecí stehýnka, pak mají nějaké duchodové pilíře smysl. vývoj inflace na příštích 30 let je nepredikovatelný, stejně jako se neví, co koho napadne reformovat a rozkrást. Jsem ke střádání na důchod tedy velmi skeptický

25 0
možnosti
JT

Sporte zlato, nemovitosti, investujte do deti.

10 0
možnosti
Foto

Naprosto srozumitelné. R^

20 0
možnosti
Foto

Můj dědeček , moudrý muž , mně kdysi říkal jako mladému studentíkovi. Nespoř , neškudli - raději vše probendi třeba s povětrnými ženštinami. Vysvětlím :

Děda, ročník 1905 , z malých poměrů , do školy bos etc etc vystudoval průmyslovku a stal se poměrně vysoko postaveným úředníkem v železárnách. Proto byla jeho mantra - spořit na zlé časy. Tak s babičkou ukládali pravidelně , každoměsíčně poměrně značnou

částku. Jenže - skončila 1. i 2. republika , přišel Hitler a úspory přišly vniveč.

Nepoučitelný děda spořil i za protektorátu , konec je nasnadě.

Po osvobození spořili do třetice všeho dobrého (!) . Ač Tonda Zápotonda v roce 53 mluvil v rádiu o tom , že měna nebude , byla. Pochopitelně , hned nazítří.

Teprve poté děda dostal rozum Navíc , za podporu rodin zavřených kolegů ho komunisté na rok zavřeli také.

Potom už na šetření zanevřel úplně. Z důchodu se stejně moc neušetří.

Teď mně prosím někdo řekněte , co mám poradit synovi na případný dotaz : Jak se mám zabezpečit na stáří.

Naštěstí se mne neptá.:-)

44 0
možnosti
PK

Nijak budeme dělat do smrti.

Z toho důvodu nemá smysl platit žádný důchodový systém, ani ten průběžný.

6 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,74
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články