Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AF

Paní Šichtařová, od ekonomky "vašeho ražení" bych očekávala fundovaný rozbor skutečnosti, proč $ vůči € stoupá, ale také jasné oznámení pro nevědomé české čtenáře, že $ stoupá i vůči všem ostatním světovým měnáml, jako švýcarskému franku, švédské koruně, norské koruně, britské libře, či australskému dolaru. Což takhle sdělit českému čtenáři, že tím nejsou na vině ostatní měny, nýbrž profitující US ekonomika, za což vděčí Amerika i dílem B. Obamovi.  

Jak říkám - očekávala bych!?! Zatímco vy, věrná své ideologii a chlebodárcům, kritizujete populistickými a nic neříkajícími větičkami pouze €. Za koho vlastně kopete? Nebo už stačí v klausovsky ovlivněném Česku pouze kritizovat €U a zakázky a popularita kse hrnou?

 

Dále bych také čekala, že nám sdělíte, kdy Německo (ústy koho?) připustilo rozpad eurozony. Zmiňujete kuloary, sama se ale hrabete v žumpě drbů a nepodložených klepů.

 

Už ten váš nadpis o peklu mi silně připomíná německý bulvár Bild, resp. jeho českou ekvivalentu Blesk.

5 5
možnosti
ZB

Milá paní Šichtaříková,

Euro je momentálně stejně oblíbené téma ke kritice ( trvá to již od roku 2008) jako před tím byly škodolibé výlevy na téma slovenské ekonomiky. Úpřimně řečeno, dnes se již nedivím, že se Československo rozdělilo. Pravda je také, že na Slovensku již dávno zapomněli, že bylo (vzhledem ke tisícletému spolužití s pestrou směsicí v Uhrách to také bylo zanedbatelné historické období a vzpomíná se na ně tak trochu jako na první lásku) a také zapomněli na bytí slovenské koruny. Éčka se stala měnou velice praktickou, zvlášť ohledem na to, kolik Slováků pracuje v eurové cizině. Dělá život jednodušším. Mnoho lidí si nepamatuje, ale když euro vzniklo bylo uvedeno na trh s kurzem k dolaru 1:1. Kam se dostalo je na kurzu evidentní i dnes, uprostřed neustálého fňukání o jeho zlém konci. Někdy mi tyto řeči od českých expertů připomenou bajku o kyselých hroznech.

Paní Vašáryová je inteligentní žena , která vyrostla v kozmopolitným prostředí. Nebo multikulty přejete - li si. Hodně věcí v Čechách si jednoduše nemůže vysvětlit, protože tady nepobyla dostatek času, aby pochopila smýšlení v jednoetnické zemi.

2 5
možnosti

Asi jste nečetl článek. Nejde o aktuální kurs, ale o čekání, kdy to bouchne. A kdyby třeba řecké banky strhly italské, byla by to slušná atomovka.

1 0
možnosti
Foto

Podíl eura na rezervách centrálních bank poklesl oproti minulým letům o cca 2%, podíl dolaru se zvýšil zhruba o 1%. Jak z toho vyplývá, že centrální banky už euro nechtějí jako rezervní měnu je mi záhadou, obzvlášť pokud třetí největší rezervní měna, japonský jen má podíl kolem 4 procent. Euro používají jako národní měnu i některé země, které nejsou členy EU a dalších několik má směnné kurzy fixované na euro, zřejmě z důvodu, že to je pořád považované za celkem stabilní měnu. Závěr, že euro je na dálnici do pekla mi z toho nějak nevychází.

6 1
možnosti
SB

Paní Aleno First, ještě minulý týden jste okřikovala lidi, kteří psali, že islám představuje pro Evropu nebezpečí. Konkrétně například mne jste za tento názor mnohokrát natřela. A nyní vidíte, co se stalo v Paříži ve Francii.

To jasně dokazuje, jak jste neschopná odhadnout pravý stav věcí. Přestaňte se považovat za bytost s vysokými schopnostmi zdravého úsudku.

9 0
možnosti
AF

Pane Slavomíre Beneši - jako obvykle lžete. Kde jsem okřikovala které lidi?????

A mimochodem - to co se stalo v Paříži je pro mě neméně hrozné, jako to, co provedl křesťan Breivik v Norsku, kdy postřílel z náboženské ideologie 70 nevinných norských dětí. Na rozdíl od nich alespoň věděli reportéři časopisu o tom, že jsou v nebezpečí a bylo jejich svobodným rozhodnutím, zda pokračovat, či ne. Tuto volbu ony děti v Norsku neměli.

2 5
možnosti
JB

Euro je politicky vznikla měna , ktrá měla dát dohromady státy s různým ekonomickým rozvojem. Neni  ničím / mimo papírů na který se tlačí / podložena , proto to tak vypadá. .Ekonomika jednotlivých státu eurozony je velmi rozdílna a to nemůže mít  dobrý vliv na tuto politickou měnu. [>-]

4 0
možnosti
AF

můžete mi sdělit, která jiná světová měna je podložena něčím jiným, než papírem? Děkuji.

3 0
možnosti
MJ

Paní Aleno First,

paní Šichtařová ekonomka je. O tom není pochyb. Že se eurozóna potýká s dlouhodobou stagnací vím já už 6 let a to ekonom nejsem. Jsem jen obyčejný racionálně uvažující člověk který pochopil, že projekt společné evropské měny v rozdílně se rozvíjejících a mentálně odlišných státech má jen dvě varianty.

1. dlouhodobá stagnace a rozpad

2. masivní přerozdělování a rozpad

Není ani podstatné co si říká německá vláda nebo nějaké časopisy. Podstatné se objektivně odehrává právě v té ekonomice. A na to dříve nebo později EURO "dojede". A vy, eurooptimisté si můžete tvrdit co chcete. Jen víra na ten složitý současný svět nestačí. Ale o tom nás už historie dobře poučila. Vás zřejmě bohužel ne.

Přeji Vám ale stejně hezký den.

13 0
možnosti
AF

Vaše "racionální" úvahy neodpovídají hospodářským výsledkům eurozony. Jistě jste si vědom, že přesně někdy před 6 lety začala jedna z největších hospodářských krizí, které svět postihly. Eurozona z této krize vyšla poměrně ještě velice slušně, s vyjímkou Řecka a Itálie.

 

Je podstatné, co říká Německá vláda, pokud paní Šichtařová na jejím údajném vyjádření staví půlku svého pamfletu. Pouze jsem uváděla její lži na správnou míru.

2 7
možnosti
RE

Tak když je na tom tak blbě, tak by mělo u nás být už za 20!? Místo toho je furt za 28. Jestli nás do něj chtějí natlačit, až bude za 35, tak to ať jde radši k čertu!

1 0
možnosti
AF

Víte paní Šichtařová, vy jste zřejmě ekonomka stejně jako byl Václav Klaus meteorolog. Ale se stejnou vášní jako on se věnujete tématu, kterému buďto vůbec nerozumíte, resp. nechcete rozumět a úmyslně šíříte své populistické nesmysly do světa. U něho jsem tomu rozuměla. V čím žoldu kopete ale vy je mi skutečně záhadou.

 

Jako ekonom byste měla vědět, že není pravdou, že € je slabé, nýbrž že $ je silný. Laikovi se to může zřejmě zdát stejné, vy byste ale měla vědět, že $ stoupá nejenom vůči €, nýbrž i vůči švýcarskému franku, švédské koruně, nebo australskému dolaru. Ale to byste musela připustit něco, čehož opak zde opakovaně vytrubujete. A sice, že US ekonomika je na správné cestě posilování.

 

Dále by mě zajímalo, jak jste přišla na ten nesmysl, že i Německo oficiálně připustilo rozpad eurozony? Považujete nepotvrzený článek v časopisu Der Spiegel za oficiální stanovisko německé vlády? Nebo jaké Německo jste měla na mysli? Kancléřka Merkel několikrát zopakovala, že si přeje Řecko v eurozoně. Proto si myslím, že jste to vy, kdo se nehrabe v kuloárech, nýbrž naopak v hluboké žumpě nepotvrzených klepů a drbů.

3 17
možnosti
PK

Sir Humprey Appleby: "Věci se nedějí proto že si je premiéři přejí, Neville Chamberilain si ze srdce přál mír."

Celý problém řecka jde v podstatě shrnout jako neochotu přiznat si vlastní selhání.

Kromě toho že Eurozona neměla nikdy řecko vůbec přijmout s tou ekonomikou jakou mělo a o které vědomě lhalo (a EU naivně stála na "důvěře" místo toho aby si to opatrně s nedůvěrou ověřila - naopak do ekonomiky patří především nedůvěra vůči všem kolem)

nyní je to stav kdy je všem líto neutratit další miliardy protože přece když "to myslíme dobře tak 5 miliard by mělo zachránit investici minulých deseti"... jenomže je pravděpodobné že za rok budeme stát a přemýšlet o tom jestli utratit 10 miliard abychom zachránili investici 15 miliard... a za další rok dalších 10 miliard na zachránění "proinvestovaných" 25 miliard.

Program "pomoci" řecku měl mít exaktně stanovené náklady, a exaktně stanovené výsledky kterých měl dosáhnout a hlavně exaktní termíny kdy jich měl dosáhnout. 

Nebyl li by splněn jediný z těchto parametrů měl být ten program okamžitě ukončen bez nějakých debat jestli utratit víc.

Bohužel politici to stále "myslí dobře" a doufají že jejich plány a program vyjdou, ikdyž realita zatím je vcelku proti.

5 0
možnosti
MK

No především Magda Vášáryová není politička, ale hérečka, proto je nutno její plácání brát hodně a hodně s velkou rezervou. No a k tomu Euru, to mělo zmizet z povrchu zemského spolu s EU (v současné podobě) minimálně před pěti  lety. Pravdou je, že je neustále uměle drženo a silné ekonomiky (třeba Německou) brzdí a v těch slabých prohlubuje krizi (Řecko, Itálie). Zatím z Eura profitují ty nečitelné země, jako je Francie nebo Belgie. Čím později Euro padne o to to bude větší rána pro celou Evropu

4 5
možnosti
JT

Regan, jeden z nejúspěšnějších amerických prezidentů byl původním povoláním herec. Je to důkaz, že herec může být špičkovým politikem. Že by to mohlo býti naopak, zatím nikdo nezaznamenal.

2 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články