Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Jsem proti dotacím a přerozdělování, ale vybrat si zrovna pouze kulturu, je poněkud omezené. Film a divadlo jistě nejsou nezbytné k životu, stejně jako sport, televize, rozhlas, nejsou ale nezbytné ani cyklostezky a podobná zařízení. koneckonců není potřeba ani podpora různým podnikům, osobně vím třeba o tiskárně, která také vlastně není nezbytná. Postavit proti sobě film a nebohé důchodce je čirý populismus.

4 4
možnosti
TB

Musíte to číst až do konce a trochu se nad tím i zamyslet. Pak zjistíte, že to co tomu článku vyčítáte mu vyčítáte neoprávněně.

4 0
možnosti
JN

J26a43n 19N21o40v12á72k

16. 12. 2014 7:33

Mně spíše vadí podpora sportu, nejen ta komerční, ale např. i ta mediální. 

Když už se sportovci podaří uspět a mohl by začít vracet do systému, tak odejde do daňového ráje (viz naši tenisti) a lidi jim ještě tleskají. Ať si každý hezky postaví své sportoviště, proč by na to měly obce doplácet... Kdo rozhodl, že je fotbal lepší než baseball? Každá vesnička má fotbalové hřiště, ale kolik máme hřišť na baseball? Proč je každý den v hlavním vysílacím čase v TV info o čutané a ne např o plavání?

Raději více peněz do umění, než do sportu! Sport navíc zrovna nepodporuje vzdělání, profíci končí kariéru v 35 letech, ale jsou to nevzdělání hlupáci, co s takovými? 

Raději více herců, režisérů, malířů a spisovatelů, ti rozvíjí společnost více.

1 4
možnosti
ND

Tak prý paní Šichtařová lžete, jste nekompetentní, laciná populistka, zkreslujete, váš článek je blábol, já jen zírám. Inu lidi si nevidí na špičku nosu. Nevidí, že nejsme v socialismu, že zde burácí kapitalismus, přemýšlím, zda za 1. republiky stát dotoval film. Film je filmový průmysl ať se tváří  jak chce, je to prostě soukromé podnikání. Vlastní stát alespoň část filmového průmyslu, je tedy podílníkem? Mluví za ty peníze do tvorby filmu? Stanovuje si, který herec v něm má hrát? Jestliže ano, sdělte mi to, třeba jsem něco přehlédla.

 Když se podívám zpět, tak kvalitních filmů se za posledních x let natočilo pramálo. Jestliže je někdo "věhlasný" režisér, tak podporu nepotřebuje... Paní Šichtařová má pravdu, i s tím rozpočtovým cedníkem. Jinak nemám co bych dodala než to, že vše je v článku a já s tím souhlasím.;-D

17 6
možnosti
Foto

Vase vlastni spicka nosu je pro vas samotnou zrejme v nedostizne dalce ... proc dejme tomu zminujete 1. republiku? Kulturu tohoto typu podporoval kazdy rozumny vladce od nepameti .. stejne jako od nepameti kdejaky jouda mel pocit, ze vi vsechno lepe a sam je stelesnenim ctnosti ;-)

0 0
možnosti
JN

J56a21n 98N47o26v45á50k

15. 12. 2014 20:37

Bože, to jsou bláboly... Vy děláte, jako by to byly jediné naše peníze a na důchodce tak nezbylo... 

Udělala jste dle mě velkou chybu, když pro své pocity hledáte argumenty, leč ty nejsou nikterak silné. Sama byste to měla vyhodnotit a změnit pohled na věc.

1 11
možnosti

Pokud vím, tak fond kinematografie rozděluje peníze vybrané ze vstupného, tedy nejde o žádné imaginární státní peníze, ale o peníze vybrané od filmových fanoušků. A přiznejme si, vy opravdu byste chtěla jen filmy buď prošpikované reklamami, nebo typu Babovřesky? Ty totiž pochopitelně vzniknou i bez dotace. Ty ostatní, no nevím nevím...

3 6
možnosti
JN

J58a84n 51N89o86v32á28k

15. 12. 2014 20:38

R^... Super komentář.

0 1
možnosti
Foto

Jako důchodce bych pro Vás Markéto měl mít jen chválu, že nám přejete nějakou tu desetikorunu navíc, ale nemohu s Vámi souhlasit. Ač nejsem filmový kritik, poznám dobrý film. Jistě že ne peníze dělají umění, to si může myslet jen zvrhlík, ale film nemůže žít jen ze sponzorů, to by byla samá reklama za všechny prachy. K dobrému filmu bychom měli přispět všichni, jak říkáte daňovým poplatníkům. Já těch -10Kč na důchodu přežiju. Problémem je jak je rozdělit. Do toho ale kecat nebudu. Ještě poznámka: Z těch "daňových poplatníků" se už stává klacek při ztrátě argumentů. Bohužel.:-(

4 9
možnosti
JS

J58a32n 42S18l77a66v62í71k

15. 12. 2014 23:04

Tak nám tu jmenujte ty úžasné filmy, které vám stojí za těch 10 kč...

7 0
možnosti
MB

No to je ale neskutečný populismus a reklama na vaši knihu.

Netvrdím, že peníze vydané na točení filmu jsou vždy efektivně využity. Ale je tu alespoň šance, že pomohou něco vytvořit.  

Směřovat všechno jen na přidávání na důchodech nebo přisypávat do zdravotnictví znamená jen všechno "prožrat". 

Ať přidáte lidem kolik chcete, stejně jim to bude málo. Mimochodem jak jsou na tom naši důchodci:

 http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/295683-duchodci-v-cesku-jsou-na-tom-lepe-nez-v-usa-tvrdi-studie.html

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/295683-duchodci-v-cesku-jsou-na-tom-lepe-nez-v-usa-tvrdi-studie.html

A zdravotnictví? Na tom jsme také dobře. Ale pravda, dá se vylepšovat do nekonečna... je to bezedná díra. Ale paradoxně, čím lepší zdravotní péče, tím více lidí se té své rakoviny dožije...

Šikovně jste zvolila problematiku peněz "pro Filipa Renče", neboť se dá očekávat, že toto jméno bude v současné době vzbuzovat emoce. Ale pro upřesnění, o tyto peníze nežádal Renč a nejdou rovnou do jeho kapsy. O ty žádal producent tohoto filmu, který bude hradit výrobu tohoto filmu..mimo jiné i plat najmutého režiséra.

Jakkoli titul vašeho "bestselleru" zněl zajímavě, po seznámení se s vašimi myšlenkovými pochody (v tomto blogu) jsem ztratil zájem. :-/

9 14
možnosti
ZB

Opakovaně okarmovaná demagogie a přímá lež. 

Víte jak se plní fond kinematografie? Tušíte, že nejde o součást státního rozpočtu, ale samostatný fond do kterého například půjde paritně zisk z podpořeného filmu? 

Jinak 25 milionů i kdyby bylo z rozpočtu, jakože není tak je kapka v moři, která má smysl. Jak já filmy nemusím, tak uznávám, že má smysl domácí filmovou tvorbu podporovat a že se to v konečném důsledku vyplatí.

6 10
možnosti
JC

J30i81r86i 94C40e30e

17. 12. 2014 10:35

Samozřejmě, že Fond hospodaří s prostředky státního rozpočtu a nakládá s majetkem ČR. Viz zákon 496/2012 Sb., § 24, odst. 1, písm. n) a o)

3 0
možnosti
VN

Tento blog pokládám za populismus. Dnešní forma rozdělování peněz není ideální , na druhou stranu bez dotací by se natočila maximálně díla typu Bobovřesk.

Zapomeňme na nějaké zlaté české fláky typu Ostře sledovaných vlaků , Slavnosti sněženek či komedie S tebou mě baví svět. Bez dotací by z tohoto nevzniklo nic.

Na druhou stranu mne mrazí jaký odpad česká kinematografie poslední dobou produkuje. Nechápu , proč režisér , který natočí 2 paskvily , dostane peníze na třetí.....

7 7
možnosti
FL

Tenkrát byl socializmus a z filmů kasíroval zisk stát, autory platil stát a proto taky financoval produkci.

5 0
možnosti
DJ

D51a54v16i59d 52J21a33n51d75a

15. 12. 2014 16:01

Pozoruhodně - a na autorku nečekaně - nekompetentní článek. Někde níže se diskutuje o tom, jak je báječné, že autorka používá selský rozum. K tomu se chce jen dodat: "Selský rozhodně, rozum nikoliv." Protože až zrušíme podporu kultury jako takové (a samozřejmě i sportu a dalších "zbytečností"), pořád budou zůstávat otázky, na které se prostě nedá odpovědět... jako například, abych citoval z článku: "Je lepší přidat na důchodech, než dát skrze státní VZP víc peněz na léčbu rakoviny v protonovém centru?"

8 5
možnosti
ZB

Autorka je laciná populistka a to by se přejít dalo, ale k tomu i lhářka. Většina informací, jí vydávaných za skutečnosti jsou lži. Je to tak opakovaně.

0 6
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články