Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FP

Chápu klasický porod a poté nějakou "péči" v nemocnici nebo rozhodnutí se pro ambulantní porod v nemocnici a když je vše OK, proč být X dní v porodnici?

Domácí porod však vidím vždy jako riziko, i u bezproblémového těhotenství může dojít ke komplikacím. Příliš se zde mluví o právech matky, málo však o právech dítěte. Má dítě právo na to být narozeno bez zbytečného rizika? Já se domnívám, že ano. Myslí takové matky vůbec na tato rizika? Dle mého v tom je kus sobeckosti, kdy takové matky dávají přednost svým zájmům a pohodlí před svým dítětem.

12 5
možnosti
PT

P39e39t43r 98T36o70m31e84k

12. 12. 2014 17:25

Přesně, je to jejich sobeckost.

2 4
možnosti
KC

Fanatici a fanatičky vždy dokáží pravdu překroutit k obrazu svému. Stejně tak bezohledné propagátorky domácích porodů.

0 0
možnosti
HB

H83a15n24a 36B35í21z91o79v94á

12. 12. 2014 17:16

Slovo do pranice R^:-)

0 0
možnosti
MT

Že? Taky jsem si toho všimla. Palcové titulky, že zákaz asistentek u domácího porodu je v pořádku. Ta druhá část rozsudku se jaksi v mainstreamu ztratila. Není divu, manipulace mas je důležitá... :-/

2 0
možnosti
AR

A37n29n42a 98R60a80d80o82v21á

12. 12. 2014 17:37

Neztratila. Je dobré, jako u drtivé většiny věcí, projít více zdrojů...

3 0
možnosti
JM

Dobrý den,

prosím, je někde k dispozici text rozsudku?

Díky, JM

0 0
možnosti
VW

Že se, paní Šichtařová, dopustíte té klasické manipulace typu "rodit doma je statisticky bezpečnější", to bych nečekal. Samozřejmě, že je, protože doma probíhají jen ty porody, u nichž se očekává, že budou bezpečné. To statistiku vychyluje ve prospěch domácích a v neprospěch nemocničních porodů. Polopaticky - nesrovnává se stejný vzorek, logicky tudíž vycházejí nesrovnatelná, bohužel však často srovnávaná čísla.

16 5
možnosti
Foto

Ale za domácí porody žen s rizikovým těhotenstvím se tu opravdu nikdo nebije. To jste nějak přehlédl.

12 3
možnosti
MH

Paní Šichtařová, rád bych s vámi na toto téma podiskutoval. Předesílám, že plně respektuji svobodu žen si vybrat ohledně porodu, a velmi kvituji váš názor, že by si ale měly také samy nést důsledky - ať už v podobě nutnosti zajištění předporodní, ale hlavně poporodní péče ale také případné následky. Jsem v principu demokrat a žil jsem nějakou dobu na druhé straně oceánu, proto mám k těmto konceptům vztah. Nicméně mne jako lékaře mrzí, že se dopouštíte podobných prohřešků, jaké ve svém příspěvku pranýřujete. Nestudoval jsem zmiňované rozsudky, ale věřím vám, že vyznění je takové, jak píšete. Nicméně jako pediatr, který se je volán k porodům na neonatologii téměř denně si dovolím poupravit některé vámi naznačované skutečnosti. Především mi vadí vaše spiklenecké teorie ohledně motivací lékařů k boji proti domácím porodům a zcela manipulativní použití anglické studie, jako argumentu pro větší bezpečnost domácích porodů pro matku. Tak zaprvé: většina lékařů není proti domácím porodům ze zištných důvodů, jak je v českém postsocialistickém (rozuměj závistivém) prostředí módou. Motivace mnohem pragmatičtější, mi totiž pak nastalé komplikace musíme řešit! A věřte mi, že mít v ruce zcela zbytečně umírající novorozeně, které mohlo dělat všem okolo radost, kdyby se matka nerozhodla upřednostnit svůj "zážitek" z porodu před bezpečím dítěte, to není nic příjemného. Nemluvě o tom, že poté se mají rodiče tendenci chtít hojit na lékaři, který nic nezpůsobil.

6 4
možnosti
MH

Zadruhé: s použitím výsledků anglické studie jste se dopustila misinterpretace minimálně stejně špatné, spíše horší té, kterou vyčítáte českým médiím. Anglické zdravotnictví je totiž velmi specifické, pacienti jsou v něm zvyklí se tak říkajíc starat hodně o sebe, protože dostupnost lékařské péče je tam řádově menší a obecná kvalita mimo univerzitní kliniky také horší. Je tam běžné, že veškerou péči o pacienta vykonávají běžně poměrně nezkušení lékaři po škole, primáři dělají pak pouze "konzultační" činnost a do přímé péče o pacienta zasahují často jen z dálky. Proto jejich výsledky nelze ani vzdáleně vztahovat na naše podmínky. 

Na začátku jsem podotknul, že svobodu volby respektuji. Na základě svých amerických zkušeností bych dokonce šel ještě dál - tamní porodní asistentky mají mnohem lepší vzdělání než naše a vést porod i s komplikacemi skutečně umí. Tak tomu ale bohužel u nás není a vzhledem k celkovému přístupu systému k domácím porodům se situace těžko v brzké době změní. Z praxe vás mohu ubezpečit, že přes svůj liberální postoj, jsem celkem rád, že je tlak na matky, aby rodily minimálně pod dohledem lékaře. Viděl jsem totiž již tolik nerizikových porodů, které se výrazně zkomplikovaly, že považuji domácí porod spíše za akceptovatelnou alternativu v podmínkách obrovských vzdáleností na americkém kontinentě, ale hloupé riskování v podmínkách ČR. Za optimální bych viděl spíše praxi porodů v přívětivém prostředí porodních domů propojených s nemocnicemi, ale to už je jiná otázka.

7 3
možnosti
Foto

Zajímal by mě názor na domácí porody od matek, kterým při něm díky tomu, že rodily doma, zemřelo dítě...

3 4
možnosti
HB

H72a47n93a 31B62í27z25o53v55á

12. 12. 2014 15:34

A od matek, kterým zemřelo dítě v porodnici, poněvač jim doktoři zmrvili porod. Nebo takové neexistují, hmm?..

4 4
možnosti
Foto

J52a66n 40N33e56t80o81p87i98l

12. 12. 2014 15:27

V lečcems lze vést demokratickou debatu, ale v tomto k ní ani nevidím důvod. Drtivá většina lékařů se shoduje, že rodit doma je riskantní. Představím-li si, že by moje partnerka chtěla rodit doma proti mé vůli a zákon by jí to povoloval, byl bych vzteky bez sebe. Nemá zodpovědnost jen za sebe, když riskuje, že při komplikacích nemusí porod přežít, ale taky za ono potenciální dítě, jehož já jsem potenciálním otcem. Domácí porody bych jednoznačně zakázal. Je to nezodpovědnost. Možná s jedinou výjimkou a to v případě, pokud oba rodiče právně stvrdí svým podpisem, že si domácí porod přejí - něco jako odejití z nemocnice na revers. Důsledkem toho by ale také mělo být to, že dojde-li při porodu ke komplikacím a oni budou volat lékaře, pak uhradí kompletní zdravotní péči.

2 4
možnosti

statistika o autech hovoří jasně. jsou nebezpečná a jezdit v nich je riziko. vezmeme Vám tedy auto. OK? jinak zákon doma rodit povoluje. a pokud, jako otec, nemáte co mluvit do toho, že se partnerka rozhodla jít na potrat, proč byste měl mít právo mluvit do toho, kde se žena rozhodla rodit?

5 0
možnosti
LK

Pořád se to probírá dokola. Univerzitně vzdělaní lékaři a experti v oboru se shodují, že rodit mimo porodnice je riziko. Viz případ před 3 lety v Praze na Vinohradech, kde polský pár rodil přesně v takových podmínkách o jakých se pořád diskutuje. Jak to dopadlo je všeobecně známo.  Pár hormonálně ovlivněných budoucích rodiček si přejí svobodu. Ok, Ať jí mají, ale ať si také nesou na svých bedrech následné důsledky v podobě extrémně drahé finanční péče. Když se něco stane a vyrobí se ležák s očima zvrácenýma a pokřivenýma nožičkama, tak se matka obrátí na pojišťovnu a neziskovky pro pomoc. Plaťte vždyť je to vaše povinnost.

3 2
možnosti
HB

H59a52n71a 71B68í30z51o50v15á

12. 12. 2014 15:21

No tak o hormonech budoucích rodiček toho opravdu moc nevíte, poněvač ty hormony právě většině z nich pomůžou od zvažování domácího porodu. To jen tak mimochodem. Jinak máte, pravdu, probral jste, co se probírá pořád dokola.

2 1
možnosti
DR

Nevěděl jsem, že máte i právnické a lékařské vzdělání. Žen jako Vy, schopných ohrozit své děti pro své vlastní pohodlí a důležitost je naštěstí totální minimum. Zůstalo mi v paměti Vaše vystoupení u pana Krause, kde jste se chvástala, jak nastoupíte na chudáka porodníka s týmem advokátů. Soud má naštěstí zdravý rozum a to že ten samý den zrovna padl rozsudek o nároku kverulantky, která byla omylem lékařů donucena vrátit se na dva dny do nemocnice, na věci nic nemění.

1 6
možnosti
HB

H22a39n41a 13B12í87z48o61v43á

12. 12. 2014 15:23

Vy máte právnické a lékařské vzdělání? Ne? Tak jak si dovolujete psát do diskuze o rozsudcích o domácích porodech, hmm??..

5 1
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 43,08
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články