Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Máte pravdu. Když jsem byla dítě, nevím, zdali to platí i dnes, tak v Maďarsku si děti ve škole oblékaly plášť. Tmavěmodrý. Děvčátka v délce šatů, kluci v délce saka. Byly pěkné ne takové jako dílenské, maminka mi je kupovala na výtvarku, protože byly hezčí než ty dostupné v ČS. Toto by bylo řešení. Mimo školu by se děti mohly předvádět jak chtějí, ve škole by se sociální rozdíly srovnaly a také by si děcka uchránily oblečení.

3 1
možnosti
RK

A na nohy igelitové pytlíky a gumičky, pod rameno ščot a tradá do školy:-P

2 6
možnosti
Foto

Ještě před pár lety bych se pod tento příspěvek podepsala, vyjma toho, že je naše školství "zdarma", pokud je něco placeno z našich odvodů, pak to pro mne určitě není zdarma. Nyní ovšem navštěvují naši "teenageri" soukromé školy a to si uvědomuji, že uváděná buzerace je na mnohých školách jedním z těch menších zel (to takové manipulování do průměru, ponižování, zastrašování atd je ještě zákeřnější oříšek). Na druhou stranu naše nejmladší navštěvuje již druhým rokem státní školu a nešvary ze strany vyučující, o kterých je v článku psáno jsme nepoznali... a užívali jsme si ten úlevný pocit, že je na prvním místě skutečně štěstí dětí. Dalo to ovšem dost práce a hledání. :)

3 0
možnosti
Foto

Školství nebylo zdarma ani za toho socíku (šedesátá léta). Vzpomínám si na podobné peripetie, když si učitelky naporoučely roztodivné pomůcky, které nebyly k dostání a byly dosti drahé (a pak se celý rok nepoužily). 

Ke školským uniformám: dalo by se argumentovat, že vojáci se také neoblékají podle módy, ale mají striktně určené oblečení. A protože školský systém v rukou státu a snaha o naprostou unifikaci myšlenkových schémat a názorů se armádnímu systému velmi podobá, uniformy by to jen stvrzovaly.

Vlastně nám (třeba i v tom oblékání dětí) nějak přežívá taková ta „třídní nenávist“. Odsudek, že dítě je „socka“ je pro dítě i rodiče nerozdýchatelné. Psychicky i finančně.

Školský systém je hluboce zakonzervovaný, ale mám pocit, že všechny pokusy jej změnit (za těch 25 let) byly spíše k horšímu.

8 0
možnosti
TN

Nejkonzervativnější součástí celého systému jsou rodiče.

3 0
možnosti
RK

Ty učebnice si děti kupují, nebo jsou majetkem školy?   Obaly jsem si nikdy nekupoval. Jen igelit, nastříhal na rozměr a svařil.

0 0
možnosti

Státní školky jsou ještě horší... školkovné, stravné (a to se vaše zlatíčko jídla ani nedotkne), SRPŠ 1 500 na pololetí, 500 na "pitný režim", a co druhý den "doneste dětem velké balení kapesníčků / balík (500ks) papírů / špejle / lepidla /..." Nemluvě o některých školkách, které bez sponzorského daru nepřijmou ani předškoláka.

2 0
možnosti
TH

Me by zajimalo, co se deje s tim SRPS. Kdo ty penize ziska (kolik to vubec dela za jeden skolni rok?) a co s nimi podnika? Pro me je to takovy maly tunel.

0 0
možnosti
Foto

R^ Úvěr si sice brát nemusím...ale obecně ano, školství není zdarma :)

2 0
možnosti
DK

Karma...jsem "babi" a s nostalgií vzpomínám, že jsme si museli obalit učebnice a sešity modrým papírem a nalepit štítek. Rodiče se toho samozřejmě nezúčastnili, pro papír i ty štítky jsme si museli zajít do Narpy. Aktovku jsem měla do 5. třídy stále stejnou....Vše tohle dělají "študovaní"odborníci" a hlavně je to do nebe volající byznys...akorát ty platy jsou jaksi malé, byť i těch dětí je málo...A navíc....vše je nalajnováno...a pak mají být děti kreativní...mně by selíbily učebnice třeba v časopise KATKA...a co na to škola?V

7 0
možnosti
Foto

Ale kdepak nalajnováno. Nalajnované to mají jen ti, co to potřebují. Kdo nerad lajny, ten je může ignorovat. Jen to není tak jednoduché jako držet se v lajně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 43,06
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články