Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J85a20n40a 87M56a37j38o81v59á

22. 8. 2014 21:18

Nemyslím si, že zcela. Resp. napsané je to opravdu moc hezky a působí to věrohodně.

ALE. Některé faktory jakoby mírně "mizí" a autorka (ja to chytrá ženská, takže úmyslně) opomíjí jejich význam. Jedním z nich je fakt, že doma se rodí pouze ty děti, kde je průběh těhotenství naprosto v pořádku, matka zdravá, plod se vyvíjí "podle tabulek" a porod probíhá v termínu. Pravděpodobnost fyziologického porodu bez komplikací je pak samozřejmě vyšší a zaskočit mohou "pouze" (???) samotné porodní komplikace. Rádbyvyšší komplikace v porodnici jsou pak způsobeny tím, že ne všechny ženy rodí zcela "tabulkově". Děti mohou mít jinou polohu než hlavičkou, těhotenství matky nemusí probíhat standardně, dítě se může rodit předčasně. To všechno zkresluje onu popisovanou analýzu.

Druhý faktor je pak nefatální komplikace. Ve statistice paní Šichtařové prostě ona matka, k níž urgentně startoval vrtulník není. Dítě nezemřelo, matku zachránili, drama výjezdu či spíše výletu se nepočítá. 

A ještě k popisu stavu změněného vědomí v první době porodní a zcela prozaicky. První doba porodní (tedy doby kontrakcí, kdy se "nic neděje") je celkem otravných pár hodin, kterými je potřeba projít. Hormonální koktejl působí na každého jinak. (Já byla euforická, odmítala jít (ještě) do porodnice a s manželem jsme mastili karty dokud to šlo.) Druhá doba porodní je skutečně gejzírem energie. Ale nemůže ta to proklimbaná doba první, ale docela intenzivní dávka adrenalinu v žilách. Tělo ví, že ho čeká výkon a udělá pro to všechno. Je to totiž zásadní.  Ač to zní paradoxně, naopak při správně vedeném porodu samotná druhá doba nebolí. Je to prostě intenzivní práce.

5 0
možnosti
Foto

Pan Krákora označuje všechny, kteří s nim nesouhlasí, či je již unavuje psát neustále odpovědi na jeho další a další argumenty, sociálními inženýry. Pomíjí názory ostatních a neustále vede svou.

Takže pro pana Krákoru v bodech.

1. Téměř nikdo z diskutujících nebrání ženám rodit, kde chtějí.

2. Téměř všichni jsou zastánci svobody člověka.

3. Minimálně já /ale i mnoho ostatních/ však chci, aby matka a otec vzali na sebe odpovědnost za tento krok tím, že podepíší jakýsi revers o možných komplikacích, které jsou v nemocnici řešitelné mnohem rychleji a odborněji, než doma v kuchyni či s pomocí lékaře RZP, který není školený porodník, ale třeba internista.

Toť vše, ostatní argumenty již byly mnohokrát vysloveny a většina je chápe. Pan Krákora však vede svou.

Finis.

25 1
možnosti
AV

Samozřejmě, že by matka měla mít právo rozhodnout, kde chce rodit. Ale musí za své rozhodnutí nést i zodpovědnost.

A pokud se vrátíme k článku – je vrcholně nezodpovědné, pokud se někdo v rámci obhajoby domácích porodů uchyluje k bagatelizování rizik, které při domácích porodech hrozí. To pak v případě maléru vede k tomu, že nepoučená matku hází vinu za své rozhodnutí na druhé – záchranáře nebo porodní asistentky.

3 1
možnosti
JK

Zeptám se zdejších sociálních inženýrů, jmenovitě pana Tomse, pana Vondráka, pana Motyčky a pana Vodvářky.

Souhlasíte s tím, že má matka právo si sama určit, kde a za jakých okolností bude rodit? Ano nebo ne?

Pokud ano, tak o čem se tu krucipísek dohadujete?

3 0
možnosti
Foto

J84a72n64a 46M11a91j46o55v28á

22. 8. 2014 18:35

Moderátor????8-o

3 0
možnosti

Markéto, gratuluji Vám k dalšímu děťátku :-) Nemám nic proti domácím porodům, pokud rodiče chtějí rodit doma, ať rodí..porod není nemoc. Ale musím přiznat, ač musí mít určitě domácí porod své kouzlo, že jsem na to srab:-/

Přeji vám hodně sil v péči o čtyři děti! ;-)

6 0
možnosti
AV

Trefila jste hřebíček na hlavičku. K porodu doma potřebujete odvahu, abyste dokázala podstoupit to vyšší riziko. Ale podle jiných diskutujících naopak srab vůbec nejste, pokud byste se odvážila rodit v porodnici – to je skoro na vyznamenání Za hrdinství :-)

2 0
možnosti
AV

Kamenem úrazu domácích porodů v ČR je míra rizika, která je prostě vyšší, než u porodu v porodnici. Samozřejmě, pokud by domácí porody probíhaly jako např. v Holandsku, kde při porodu čeká kompletně vybavený pojízdný porodní sál s doktorem a v případě komplikací je tak možné poskytnout okamžitou zdravotní péči, pak nelze proti porodům nic namítat. Ale přiznejme si, že je to svým způsobem luxus, který by určitě neušetřil peníze ze zdravotního pojištění (jak tady v diskuzi kdosi argumentoval), a že na to v českém zdravotnictví nejsou peníze.

Jinak je nefér od zastánců domácích porodů líčit porodnice jako mučírny a zdravotní personál jako sadisty, jejichž jediným zájmem je ženě pobyt v porodnici co nejvíce znepříjemnit. Věřte, že je spousta doktorů a sestřiček, kteří jsou schopni udělat maximum, aby se žena cítila v porodnici a při porodu co nejpříjemněji. Jelikož porod není akutní záležitost, vyplatí se předem si vybrat vhodnou porodnici, kde je možné příjemně a s pocitem plného bezpečí odrodit.

4 1
možnosti
JK

Vyčíslete či jinak vyhodnoťte tu vyšší míru rizika, prosím.

1 0
možnosti
MT

Ekonomka Šichtařová postupuje vcelku racionálně, ale hlavní problém je už v argumentu č.1. Není právě dost objektivních informací z velkých souborů, a to ani na Cochrane. Výsledky jsou stále nejednoznačné, ale pro mne jako pediatra je významná studie z roku 2013 na datech 14 milionu porodů (!!). Riziko dítěte bez akce v 5.min je 10x (!) vyšší u domácího porodu.

http://www.ajog.org/article/S0002-9378%2813%2900641-8/abstract

Results

Home births (relative risk [RR], 10.55) and births in free-standing birth centers (RR, 3.56) attended by midwives had a significantly higher risk of a 5-minute Apgar score of 0 (P < .0001) than hospital births attended by physicians or midwives. Home births (RR, 3.80) and births in freestanding birth centers attended by midwives (RR, 1.88) had a significantly higher risk of neonatal seizures or serious neurologic dysfunction (P < .0001) than hospital births attended by physicians or midwives.

Conclusion

The increased risk of 5-minute Apgar score of 0 and seizures or serious neurologic dysfunction of out-of-hospital births should be disclosed by obstetric practitioners to women who express an interest in out-of-hospital birth. Physicians should address patients' motivations for out-of-hospital delivery by continuously improving safe and compassionate care of pregnant, fetal, and neonatal patients in the hospital setting.

Proto jako pediatr nemohu s domácím porodem souhlasit, současně bych matky rodící doma rozhodně nekriminalizoval. Cestou je ovšem zlepšit postupy porodů v nemocnicích (směrem k menší invazivitě).:-)

3 0
možnosti
JK

Co se týče těch statistik, tak těm bych se v diskusi nejraději vyhnul. Neexistují objektivní metriky jak jednoznačně určit, zda jsou úmrtí plodu při porodu doma častější než v porodnici. Navíc stačí změnit atribut vyhodnocování a v tu ránu jsme na světové špici.

http://zpravy.idnes.cz/novorozenecka-umrtnost-u-nas-neni-tak-skvela-jak-se-cesko-chlubi-pxc-/domaci.aspx?c=A111216_204559_domaci_taj

0 0
možnosti
Foto

Vážená paní Šichtařová. 

Nikdo by neměl matce zakazovat, kde a jak bude rodit. Je to její věc, resp, její a jejího manžela. To jsou jediní, kteří mají právo rozhodnout. Naprosto souhlasím, že nařizovat legislativně postup natolik intimního aktu, je pouze a jen pokusem o zviditelnění nepříliš informovaného poslance.

Ve Vašem článku však chybí jediná věc - a to je právní stránka. Pokud matka i otec podepíší dlouho před chystaným porodem, že nebudou nijak pronásledovat či obviňovat lékaře /potažmo stát/, za komplikace, způsobené pozdním příjezdem vozidla RZP a že přebírají veškerou odpovědnost na sebe, pak je vše v pořádku. 

Bohužel praxe ukazuje - jak píše níže už pan Jakubčík - že je vše jinak a že účast lékaře na domácím porodu byla /byť postupoval, jak nejlépe mohl/ trestně stíhaná a odsouzená. Lékař či pohotovost nemůže prostě být na místě komplikace do 5 minut, což může být pro novorozeně fatální. Reakce nešťastných rodičů pak přirozeně bude hledat viníka stavu a najde jej snadno.

Takže - podpis zcela svéprávné matky a otce dlouho před porodem, že jsou si vědomi a že přebírají odpovědnost a zříkají se dodatečných náhrad atd.atd. a vše je naprosto v pořádku. Jiný postup není možný.

2 0
možnosti
JK

Pokud erzeta přijede později než je garantovaný dojezd, pak zde je pochybení na jejich straně. Nemá smysl, aby rodiče před porodem cokoliv podepisovali. Od toho jsou soudy, aby určili, na čí straně pochybení je. Byť jde o porod doma, lékaři a záchranáři jsou stále vůči občanům ČR něčím povinnováni.

1 0
možnosti
PB

P94e48t30r 61B66r33o25ž

22. 8. 2014 16:40

Vše je vždy až v první řadě o penězích. Pro špitál je ekonomicky velmi výhodné, že se rodí tam. Stejně tak je pro farmaceutické firmy výhodné, když se co nejvíc očkuje. Takže zdroj toho mediálního obrazu bych viděl v tomto důvodu...

0 0
možnosti
MT

Toto je fakt docela simplexní názor.

2 0
možnosti
HK

Nevím proč argumentujete tím, že je lepší i laktace a kojení při domácích porodech. Představte si, že před 28 lety jsem první dceru viděla až za17 h po nočním porodu... přesto jsem jí kojila 15 měsíců a přibývala víc než ostatní děti. U syna po roce byla ještě horší situace, jeho jsem viděla až po 5 týdnech... přesto jsem mléko udržela, něco odpíjela dcerka a něco jsem odstříkavala, nešlo na JIP do Prahy mléko tenkrát vozit, ale jen co jsem ho v 5 týdnech přiložila k prsu, tak se hned přisál a vytáhl deci :-), přitom byl svalově velmi špatný po DMO. To že tenkrát porod komunistický primář zvoral, je už další věc, ale už je to za námi.

0 0
možnosti
PH

P45e55t70r 18H90á57l57a

22. 8. 2014 16:39

Je s podivem, že takto argumentujete PROTI domácím porodům, vaše zkušenosti totiž zní naopak jako argument PRO.

2 0
možnosti
Foto

R^Blahopřeji. K potomku i k tomuto článku.

Lidi ovládané strachem ale nepřesvědčíte žádnými argumenty.

5 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články