Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SM

agresivní článek plný nepravd... Cochranova databáze obsahuje spoustu metaanalytických studií, to je pravda, Kanadská studie srovnávající domácí porody na tisíci porodech, ze které vychází riziko pro domácí porody srovnatelné s ústavními existuje... ovšem nejedná se o metaanalytickou studii. Pak ovšem existuje ale metaanalytická studie na 8miliónech porodů, kde vychází riziko pro dítě 2x vyšší  a pro matku asi 5-10x.  Rovněž není pravda, že WHO říká přirozeným porodům "normální". ROzhořčení biomatek nad nedodržováním listiny základních práv a svobod je typická manipulace... Dítě si totiž nemá šanci vybrat.. Podle našich zákonů je totiž, dokud se nenarodí, součástí těla matky, a musí se s ním zacházet podle toho. Svoboda má pravdu v tom, že současné české zákony nechrání dostatečně nenarozené děti a vzhledem k moderním tzv."alternativním" porodům (které mají s porodnictvím společného asi to co astrologie s astronomií) vzniká společenská potřeba změny v právním řádu. Zákaz domácích porodů ale není dobrá cesta... Nechme lesany rodit doma...

6 3
možnosti
MK

"Biomatka" je, proboha, kdo? Nadáváte každé ženě, co má nechuť k nemocničnímu prostředí a k tomu, že v každé druhé nemocnici má nějaký chlap porodník pocit, že ovládá matčino tělo lépe, než ona sama do "biomatek"? A jste vůbec schopen definovat, natož rozlišit "alternativní porod" od "přirozeného porodu" (což reálně od vašich pseudopojmů je terminus technicus) a k tomu všemu pak ještě dát do vztahu pojem "domácí porod"? Nebo jen tak plkáte?

3 0
možnosti
JK

Keď sestre pôrodníci spackali pôrod a chlapec sa narodil s parézou ľavej ruky, začala sa sestra o túto problematiku, ale aj medicínu všeobecne zaujímať oveľa viac a postupne prichádza na zaujímavé veci: pôrody, ako prebiehajú v nemocnici sú v neprirodzenej polohe - na zádách. Pôsobí to proti gravitácii aj telesnej konštrukcii ženy.

Ako príklad iného prístupu k pôrodom dávam odkaz na jedno zaujímavé video:

https://www.youtube.com/watch?v=v13fxwN6BkQ

1 0
možnosti
JH

Vy mestska legenda!

Prvy porod - odpupujuca sa placenta. Syn prezil o sekundy, bol viac nez 5 minut bez kysliku. Manzelka by pravdepodobne doma neprezila taktiez.

Druhy  porod - velmi komplikovany - dcerka isla von ramienkom atd.

Ak by sme neboli v nemocnici, tak sa po prvom porode mozem ist po strate syna a manzelky rovno obesit. Nech si kazdy hazarduje, ak chce, ale nech si potom zaplati za komplikacie.

4 2
možnosti
MK

Polohu dítěte před porodem lze zjistit pohmatem a podle toho rozhodnout, kde budete rodit, Žádná normální porodní asistentka by vám nedovolila rodit doma, pokud by dítě bylo ve špatné poloze. Zbytek nekomentuji nemaje lékařskou dokumentaci.

1 0
možnosti
EK

hm, můj post v na samém začátku diskuze, že se mi blog líbí, podporuji plnou informovatnost žen i právo na možnost volby ať jde o porod doma, porod v nemocnici nebo o plánovaný porod císařským řezem, kamsi zmizel. že by jediným povoleným způsobem porodu byl ten "přirozený"?

0 0
možnosti
MK

Ne. Spíš systém občas žere příspěvky. Nejste v tom sama.

0 0
možnosti
MT

Včera jsem v této diskuzi dokládal zásadní a pro mne nejdůležitější argument - a to je současný odborný názor z velmi rozsáhlých dat, že domácí porod přináší více závažných rizik pro dítě. To sice mnohé pobouří, ale tím se ten fakt nezmění.

Problémem podobných diskuzí je fakt, že naprostá většina diskutujících nezažila resuscitaci novorozence a v zásadě neví o čem je řeč a proto mají zkreslené představy. Asi náhoda tomu chtěla, že právě dnes jsem tuto situaci znovu prožil. U novorozence, který byl sice lehce nezralý, ale v zásadě se nic nedělo a ani neočekávalo. Neříkám, že toto byl možný případ pro domácí porod (abych rovnou předešel připomínkám), ale úplně shodná situace může nastat u dítěte o 2 týdny staršího. Po počátečním normálním pláči prostě postupně přestal dýchat a bez okamžitého zásahu by byl výsledek ve hvězdách. Extrémně náročná situace pro personál i rodiče. Kdo to nezažil, tak nepochopí. To jsou ty situace, které právě u porodu nastanou náhle a nečekaně a nelze je předvídat. Proto jsou názory o bezpečném porodu i když se vše vyvíjí normálně, zcela naivní. 

Proto by se laická veřejnost určitě neměla pohoršovat nad tím, že ti, kteří se u podobných situací nacházejí, tak nemohou podporovat porody bez možnosti okamžitého zásahu. A pokud jsou důkazy, že domácí porody nejsou bez komplikací a je jich dokonce více, pak opravdu nemohu zastávat jiný názor. Rozumní to snad bez emocí pochopí.

13 2
možnosti
LW

Dokonale vystiženo. Kdyby se dalo napsat pochvalné mlčení, bylo by zde. Jen ticho a pravda. Vždy jsem se skláněla a žasla nad vašimi blogy, tento je o level výš. Dokonalé. Tečka. Jen tiše doufám, že vás holka, ten systém nesemele.. :-) moc držím palec.

2 1
možnosti

Skvělý, rozumně napsaný článek. Rodila jsem dvakrát, dvakrát ve velké porodnici. Už poprvé to byl vcelku přirozený porod. Po třech letech jsem vyzrála a zjistila, že to až tak přirozené nebylo. Teď to přirozené bylo. Dr. i porodní asistentky u mě jen stály a "fandily" všechno bylo jen v mé režii. Stačilo si říct, co chci. A mohla jsem si říct, co chci, protože jsem věděla, jak by to mělo vypadat, jak chci, ať to vypadá.

Pro porod doma nejsem sama natolik sžita se svým tělem, abych si byla 100% jistá, že vše zvládnu.

Ale chybí mi tady ta možnost volby, to je to, co je zásadní. Kdyby se mohly ženy zcela svobodně rozhodnout - jak a kde chtějí rodit, tak by nebyla nutná diskuze. Bohužel česká společnost na toto není připravena, většina žen ani neví, jak by měl takový přirozený porod vypadat, nemají ani možnost to zjistit z vyprávění svých matek, ty jej taky nezažily.

Ohledně nízké mortality při porodech v porodnici, stačí si pročíst některé smutné diskuze na serverech, kde se pohybují matky, že to není tak černobílé, jak se odpůrci domácích porodů snaží lidem vecpat do hlavy.

Třeba za několik desítek let bude rodit generace žen, jejichž matky za sebou zkušenost s přirozeným porodem mají a tato diskuze už nebude tak bouřlivá, protože se to bude stávat normální

6 3
možnosti
Foto

Asi máte pravdu, přesto mě trochu mate názor na přirozený porod. Nebyly jsme k němu všechny naprogramované od přírody? Teoreticky se všechny holčičky rodí se schopností počít, odnosit a porodit potomka, víc přirozenosti si ani neumím představit. Samozřejmě až na výjimky, kdy to možné není a kdy je otázkou, jestli pro některé není lepší nepočít v zájmu zdraví případných potomků. Nevědět, jak má vypadat přirozený porod je asi jako kdybychom nevěděly, jak má vypadat přirozená menstruace. I když nevylučuji, že dříve nebo později nějaký soudruh Svoboda neurčí, která menstruace je správná a která špatná. :-/

S možností volby máte pravdu, ta nám bohužel chybí a nejen v oblasti porodnictví. V současné době o většině našich záležitostí rozhoduje jakési nařízení úředníka, který bez ohledu na naše potřeby, přání či možnosti, určuje jednotný a jediný "správný" postup pro všechny.

2 1
možnosti
EK

V dnešním roce si připomeneme 100 let od nástupu 1.světové války a jedna s teorií je, že Německo čelilo POPULAČNÍ EXPLOZÍ od roku 1800 do roku1913!! Představte si, že tehdy se obyvatelstvo ztrojnásobilo! Tedy v době, kdy podle českých porodníků a neonatologů umírala spousta novorozenců8-o Hlava mi to nebere, tak kdy vlastně ty děti houfně umíraly při porodu, když obyvatelstvo rostlo...Se asi klonovali, či co..

Pravda, to samé Egypt stihl za podstatně kratší dobu, jenže to už je modernější a současnější doba, která vyvrcholila nepokoji...

Osobně si myslím, že pan Svoboda je už starý muž a jak známo, starým lidem mozek nepracuje jako v mládí...A jelikož pan Svoboda patřil k bývalému režimu, má navíc represe, jak se říká v krvi.

Co se týče vražd novorozeňat, je to tragédie současné, sobecké společnosti a opravdu nevím, jak bude poslanec Svoboda chytat ty nešťastné maminy a intervenovat je do porodnic, když mnohdy ani okolí "nevidí"požehnaný stav těch žen...(můj názor je, že okolí vidí dobře, ale je naprosto lhostejné, viz matka, která zavraždila 3 novorozence a otec dětí, prý nic nevěděl)...

1 1
možnosti
Foto

Podle některých byla ta "spousta" umírajících novorozenců dána tím, že se rodilo hodně dětí. Pokud porodíte dvě až tři nemusí se nic projevit. Pokud jich běžně rodíte deset až dvanáct, je vyšší pravděpodobnost, že některé z nich zemřou, další budou postižené nebo nemocné. Některé nedonošené.

Úmrtnost dětí při porodu nebyla zase tak vysoká, jak se někdy traduje. Vysoká byla úmrtnost malých dětí, nejvyšší asi do 5 let věku a postupně se snižovala, čím bylo dítě starší. Vliv mohla mít spousta věcí, špatná strava, epidemie různých chorob, těžké životní podmínky, špatná hygiena, bída a krutá zima, apod.

Neonatologů se musím zastat, česká neonatologie je skutečně na vysoké úrovni. Možná poplašné zprávy o tom, jak dříve umírali novorozenci, nešíří oni.

0 1
možnosti
JN

úplně mě fascinuje argumentace výzkumem z Britské Kolumbie... četla jste si metodiku tohoto statistického sledování?

jako domácí porod je tam označen takový, kde se žena po konzultaci rozhodne rodit doma... započítává se do domácích porodů i takový, který je nakonec díky pozdějšímu rozhodnutí proveden v nemocnici... tedy úspěšnost a rizikovost domácího porodu je strašně zkreslena! když je porod bezproblémový díky nemocnici a byl plánován jako domácí, zvyšuje se úspěšnost domácích porodů...

ale máte pravdu... společnost je polarizovaná... viz Váš blog

10 0
možnosti
PS

P74e78t41r 38S84k70á35c40e42l

23. 8. 2014 22:19

Trochu odbočení:

V Britské Kolumbii mají skutečně snahu statistikou podpořit závěry zdravého rozumu. Před více jak 20. lety totiž prokázali, že v prvním týdnu po natočení hodinek o hodinu vpřed se o 14 % zvýší dopravní nehodovost. I u nás se řidiči chovají stejně, když ze dne na den spí o hodinu méně, tedy jsou neodpočatí! A nikomu tohle nevadí a nikdo neví, proč hodiny natáčíme dvakrátročně. Více viz http://www.casproevropu.cz 

K článku - přírodu neobelstíme a za prosazováním porodů v nemocnici víme kdo určitě je. Farmacprůmysl, kterému utíkají při domácích porodech zisky. Doma se ohřeje jen voda, nachystají čisté utěrky a plínky. Takovým způsobem se našim předkům rodili děti, běžně v rodině 7 až 12 dětí. Jistě, dvě a více jim nepřežilo, ale to se dá nyní, v "moderní" době vychytat. Jen chtít...

1 3
možnosti
JB

J74i63ř21í 23B11á36b60e27k

23. 8. 2014 16:25

Kdyby u nás existovaly porodní domy, možná se o žádných domácích porodech nebavíme. Všichni víme, že v českých nemocnicích se k nám personál většinou nechová podle našich představ. Tak jaktože tolik lidí nedokáže pochopit narůstající potřebu rodiček se tomuhle nepříjemnému prostředí vyhnout, když mají prožít nejbolestivější okamžiky svého života? Nehledě na intimnost situace. Porod vede většinou cizí žena pod dohledem cizího muže, které tam obvykle vidí poprvé v životě (když si nezaplatí).

To, co jsme s manželkou zažili při porodu prvního dítěte v jedné z nejlepších porodnic v ČR nebylo nic vyloženě strašného. I tak dokázali ženu neskutečně vystresovat. "Rutinním" bolestivým vyštřením na příjmu počínaje a poznámkami personálu konče. Korunu tomu nasadil doktor, když v závěru zase na pár sekund přišel, na něco se podíval, řekl: "Hm, to je špatný." a zmizel. Zkušenost nás donutila zjišťovat si informace a dost jsme se divili... Přesto si manželka pro druhý porod hledá znovu porodnici, protože domácí porod prostě není pro každého a jiná alternativa neexistuje. Proč kousek za hranicemi porodní domy existují a tady ne? Žíjí tu snad jiní lidé než v Německu, Rakousku, USA, Kanadě a dalších zemích, kde porodní domy existují?

Porodní dům je obvykle přilepený k porodnici s vešekerým běžným vybavením a operačním sálem, takže všechny argumenty týkající se nebezpečí odpadají. Ale taková instituce by asi ohrožovala monopolní postavení českých porodníků.

Spíš než na článek reaguji na diskuzi, kterou jako obvykle rozvířil. Sice se moje reakce netýká přímo domácích porodů, ale výrazně se týká důvodu, proč se celé tohle téma tolik řeší - české porodnice možná patří statisticky k nejbezpečnějším na světě, ale bezpečně se tam cítí málokdo.

Kdo by chtěl vědět více o porodních domech, použijte google, nebo doporučuji anglickou či německou wikipedii. V té české toto heslo neexistuje - jak příznačné.

http://en.wikipedia.org/wiki/Birthing_center

http://de.wikipedia.org/wiki/Geburtshaus

5 1
možnosti

R^ přesně tak - toto je jednoznačně nejlepší řešení, i když je jasné, že i tak bude spousta žen chtít být prostě doma. Já měla např. super porodnici, ale každý tu možnost nemá - kupodivu co jsem tak sledovala tak nejhorší porodnice jsou v Praze..rodit na dvou metrech čtverečních za plentou by mě nikdo nedonutil - neumím si to vůbec představit, potřebovala jsem spoustu pohybu - pokud má někdo takto otřesné zkušenosti tak se pak nemůžeme divit tomu, že hledá alternativy..

8 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články