Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Milí diskutující, myslím, zasáhnu do diskuse zásadním způsobem. Když si přečtete příspěvky Jiřího Krákory, dočtete se, že porod není lege artis předepsaným lékařským postupem. Z následujícího odkazu se dá dovodit, že to není pravda. Zda Jiří Krákora záměrně dezinformuje, nebo se pouze z neznalosti mýlí, tak toto rozsouzení činit nebudu a nechám na každém z vás. Přeji všem dobrou noc.

http://www.rozhlas.cz/cb/zpravodajstvi/_zprava/1213841

2 0
možnosti
MT

Na pana Krákoru prosím nereaguje. Je to klasický troll, který musí reagovat na cokoli a přitom jen oponuje názoru, který v této diskuzi snad nikdo ani nezmínil - a to, aby stát zakázal domácí porody. V angličtině už je zkratka pro: Nekrmte trolly!

Mimochodem porod není lékařský výkon (pokud nerodí sama lékařka;-)), ale v e d e n í porodu samozřejmě ano.

3 1
možnosti
Foto

jsem proti zákazům, kde to jen trochu jde.....ale pořád dokola bych ty alternativní nány upozorňoval (v médiích i jakoukoli jinou osvětou) na nebezpečí, kterému své dítě zbytečně vystavují jen díky svému pohodlí a bezbřehému sobectví. To právo rodit doma bych ale nikomu neupíral, jakkoli je mi tento nápad proti srsti.

8 5
možnosti
MK

To co píšete je sice pěkné, ale dojmologie. Například máte pocit, že rodit doma je sobectví, přitom třeba má, jinak zcela nealternativní žena, by vám řekla, že sobectví je rodit v nemocnici. Vy máte dojem, že v nemocnici je to "lepší" a ona má dojem, že je to pro dítě "lepší" doma. 

Ne, rozhodně nejste ten, co má morální právo soudit, co bezbřehé sobectví není a je.

2 4
možnosti
PJ

Poruchou matematicko-výrokové logiky netrpim (uspesnych pet let na MFF a 18 let programovani) a Cochrane databazi znam (uspesna 4 leta studia Nursing/Paramedicine a 4 roky praxe v nemocnicich a na sanite).  Pokud chcete nekoho poucovat o logice, zastavte se sama u sebe: srovnavate chripku s piercing - jako by si nekdo mohl jakkoli zvolit vdechnout ci nevdechnout virus chripky.  Na rozdil od toho piercing je volba, kterou lze postavit mimo zakon, jako kazdou jinou volbu.

Vase prohlaseni zalozene na zminenem vyzkumu je castecne zkreslene.  Vami uvedene udaje se tykaji pouze matek s nizkym rizikem pri porodu, ktere si voli porod doma, ne vseobecne populace.

Uvedu vam jednu komplikaci, kdy pritomnost v nemocnici ma vliv na dusledky: post-partum krvaceni.  Pokud je dost silne, zabije matku bez pomoci v radu minut.  Pokud muze rychle dostat krevni produkty, pripadne jit na sal, temer jiste prezije.  Predem se tezko odhadne, kdy k nemu dojde.

Pred par dny jsem asistoval rodicum doma u porodu (prekvapive rychle postupujici porod, ne osobni volba), byl jsem si temer jisty, ze ke komplikacim po bezproblemovem porodu nedojde, ale po diskuzi jsme oba tri prevezli na prohlidku do porodnice.  Bylo to pro vsechny bez problemu, maly klucik po ceste cucal z prsu a vsichni (jsme) byli spokojeni.

Pisete zaujate a zkreslujete pravdu.  A potlacujete logiku, kdyz se vam to hodi.

P.S. Volbu matek rodit doma podporuji,  v ramci zakonu dane zeme.  Co se tyce vaseho nazoru na to, ze plod v tele matky je "cast matky" - je to v nekterych zemich mozna z pravniho hlediska pravda, ale podle meho nazoru moralne neospraveditelna.

16 1
možnosti
JK

To, že je plod v těle matky její součástí, je jediný možný závěr, ke kterému civilizovaný člověk může dojít. Jinak je totiž namístě se ptát - a kdo o tom tedy bude rozhodovat, když ne matka? Nějaká komise? To mi dost smrdí sociálním inženýrstvím. Měli jsme tu režim, ve kterém lidé nepatřili sami sobě. Měli jsme tu dokonce potratové komise.

Lidé nejsou věci a matka není jen námi schválená mašina na děti, která by měla mít svého operátora a programátora.

4 3
možnosti
Foto

Přivést na svět dítě v doma je velmi krásné a určitě poznamená směr uvažování rodičky.

Všechno to zní tak ideálně nebýt toho, že neznáme dopředu výsledek. 

Bohužel do života zasahuje náhoda. Porod doma vnímám jako ideální, ale pouze pro matku.

Jasně že porodnice nejsou ideální. Nicméně je tam personál, jehož cílem je pomáhat,

byť s sebou nese i některé pološílené sestry z laktační ligy.

Nikdy nic nebude mít pouze pozitiva. Porody doma bych umožnila a ráda bych si počkala na potřebné statistiky, ale aby nebyly spíše smutné. Když to za shrnu (ze své zkušenosti): raději hodiny bolestí než euforická nejistota.

4 1
možnosti
Foto

J73a15n90a 80M14a81j62o55v75á

24. 8. 2014 23:44

Kdo jsou pološílené sestry z laktační ligy?

1 1
možnosti
PN

P55e43t17r 59N43o55v42á47k

24. 8. 2014 22:33

Gratuluji k dítěti.

Nicméně z vašich argumentů má smysl jen ten první. Odtatní jsou nedůležité blbosti.

1) Asi není překvapující, že problematické porody se provádějí v nemocnici. Pokud se očekává problém nebo císař, tak rodičky asi nebudou rodit  doma, předčasné porody.

2) Správně by se tedy mělo řešit, kolik, až do porodu bezproblémovýh těhotenství, končí úmrtím nebo vážným poškozením dítětě případně matky. Čas od času se problémy objeví a pokud je po ruce vybavený operační sál a vycvičený personál, šance na záchranu je výrazně větší.

Přeji Vám a vašim dětím vše nejlepší, ale vaše argumentace je minimálně neúplná (dostatečně detailně jste nepopsala závěry z Cochranovy databáze.)

3 0
možnosti
MK

Císař se, mimochodem, velmi často očekává zhola zbytečně. Plánovaného císařského řezu jen proto, že dítě nebylo tři týdny před porodem otočené správným směrem jsem byl svědkem zrovna nedávno a co říkaly porodní asistentky, je tenhle přístup u některých lékařů dost běžný.

Pak se nedivte, že mnoho žen gynekology, porodníky, neonatology a pediatry nemusí.

1 1
možnosti
MN

Řekl bych, že matka, která se cítí na domácí porod, bývá dostatečně silná a zdravá (i dítě) na to, aby vše dopadlo dobře, takže nějaké statistické vyhodnocení je potom stejně zkreslené.

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, statistické vyhodnocení je zkreslené a navíc není úplně nezajímavé, že odpůrci domácích porodů jsou až na výjimky většinou muži. Ženy až na pár případů hlasují pro možnost výběru. Muži až na pár výjimek hlasují proti možnosti výběru.

2 0
možnosti
MS

Tvrzení "Informace jsou však to, co v naší zemi chybí. A proto naše země není svobodná. Ne, v naší zemi se rodí nesvobodně – tedy násilně."  je trochu přitažené za vlasy. 

Nicméně zkušenost "ostřílené" matky několika dětí s domácím porodem a personálem u porodu, za který by se nemusela stydět ani královna, je to viděno asi jinou optikou.

0 0
možnosti
MK

Co myslíte tím "personálem, za který by se nemusela stydět ani královna"?

0 0
možnosti
PT

Domácí porod jsem viděl pouze u krávy a rád bych, aby to tak navždy zůstalo. Avšak proti ženám, jež se kravami cítí, vcelku nic nemám :-).

Osobně zastávám názor, že bychom se měli vrátit zpět na stromy a užívat si čerstvého vzduchu a kvalitní stravy, díky zrušení všech hutí a závodů :-). Dokonce i používat pazourek by se mohlo jevit nebezpečně, proto zásadně doporučuji pouze lenošit v nižších větvích a život se pojídáním kořínků :-/!!!!!!

0 10
možnosti
MK

Ano! Každá, kdo má jiný názor než vy, je kráva. Dál už nemusíte pokračovat.

2 1
možnosti
PZ

Myslim ze by kazdy clovek mel zvazit okolnosti a podle toho se rozhodnout. Nelze nikomu narizovat jake riziko ma v zivote prijimat. Pokud se spatne rozhodne bohuzel... ono stejne nejvetsim trestem pak je pro rodice pripadny nasledek. Takze bych to ani nijak netrestal. Kazdy jsme jiny a kazdy bychom meli mit svobodu rozhodnuti.

1 0
možnosti
PL

P42e53t39r 28L80i83š35k75a

24. 8. 2014 14:25

Příjemný, logicky konzistentní text. Při pohledu na hlavní argumentaci, spočívající ve studiích, by ale snesl Occamovu břitvu. V jednom z komentářů byla jedna ze studií s poukazem na metodiku (započítávání do porodnice přesunutých porodů) zpochybněna s nezanedbatelnou autoritou. A nezpochyněné studie nebyly prezentovány s podrobnostmi, které by umožnily posoudit relevanci, respektive vypovídací schopnost právě o diskutovaném problému. Ta je sama o sobě velmi problematická, stejně jako ve všech oborech, kde je obtížné definovat podmínky tak, aby byl vyloučen zásadní vliv těch nepostihnutelných. V každé zemi jsou jiné podmínky domácího porodu, jiná kvalita sledování zdraví plodu (přístrojové vybavení) atd., navíc i v jedné zemi se nemocnice od nemocnice liší standardy (třeba i ponechání komplikovaného porodu v rukách medika, což nedávno absolvovala má známá). Je prostě spousta rozdílností, které ex post nemohou být postiženy, dobrá studie by vyžadovala předem definované podmínky standardy a možná i lokalizaci v jedné zemi. Při zohlednění argumentace článku i některých odborně relevantních komentářů lze tedy maximálně říci, že nejspíš neexistuje odborný poznatek jednoznačně potvrzující fyziologická zdravotní rizika té či oné varianty. Nebo přinejmenším ne ve statisticky významném podílu. Takhle oříznuté tvrzení by článku docela slušelo, protože ostatní argumentace je relevantní a i po "ořezu břitvou" dochází ke stejnému závěru. A do budoucna - i kdyby se povedlo nezpochybnitelný průzkum provést, jedna zásadní otázka nejspíš nebude vyřešena nikdy - totiž míra vlivu přístupu k mateřství a porodu v prenatálním období až po porod samotný na psychiku budoucího dospělého. Tady se dají odlišit spíš jen dopady podstatných rozdílů, ale zda mezi "medicínsky porozenými" bude nakonec větší či menší počet neurotiků právě a jen kvůli typu porodu, to vzhledem k nemožnému odhlédnutí od nepopsatelného procesu dospívání těžko kdy kdo nezpochybnitelně vyzkoumá.

3 1
možnosti
JN

J98o42s96e65f 59N68o59v26á35k

24. 8. 2014 17:14

Je slušností, když mluvím o konkrétní studii, kterou vyvracím něčí argumenty, tak uvést kterou. O které studii mluvíte? Doufám že ne o té totálně zpackané Waxově.

Ohledně rozdílnosti podmínek a toho, že to i v některých nemocnicích nedělají dobře, tak i to je faktor, který je NUTNO zahrnout do rizika nemocničních porodů. Jak sám píšete, liší se to i nemocnice od nemocnici, dokonce služba od služby, takže argumentovat rozdílností péče v různých zemích je nesmyslným argumentem. (Navíc to by po očištění vlivů nebyla neonatální úmrtnost ve vyspělých zemích poměrně podobná). Naopak tato různost standardů je do doby, do které dojde k unifikaci, rizikem nemocničního porodu, stejně jako je rizikem domácího porodu, že si člověk vybere nekvalitní PA.

A poměrně typické mi přijde tvrzení o neurózách. Dovolil bych si ho parafrázovat jako: "budeme ubližovat dětem tak dlouho, dokud nám to někdo exaktně nedokáže..."

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články