Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

P28e38t85r 16J31a12r22ý

25. 8. 2014 23:35

Ano. Na zlomenou nohu si dáme aspirin, zavážeme kolem dvě špejle a do rána to bude hej. Podobná logika.

1 2
možnosti
JK

Srovnáváte porod se zlomenou nohou?

2 1
možnosti
JK

Kdyby se tak lidé konečně naučili hledět si svého, nestrkat rypáky do cizích talířů, přestat nakukovat přes cizí ploty a dávat ostatním lidem nevyžádané rady, to by bylo na světě krásně.

3 0
možnosti
DT

:-)To je veselá věta. Hlavně v kontextu té hysterie, kterou tu předvádíte. ;-)R^

7 2
možnosti
Foto

"Do toho, jak a proč já přivádím své děti na svět, je každému pendrek – s výjimkou tatínka a onoho děťátka." Snad jsem dobře pochopil, je to Váš názor paní Markéto? Není mi ale jasné, jak jste se zeptala  onoho děťátka, zda chce přijít na svět doma či pod dozorem lékaře? Je to už člověk s právem na život. Práva dítěte se musí chránit zákonem neboť ego matky nemůže mít před ním přednost!

Vaše argumenty o svobodě volby a přirozených podmínkách porodu jsou sice chytlavé, nicméně jsou nelogické. To se můžeme vrátit zpět na stromy. Přemýšlela jste někdy kolik medicínsky (a nejen lékařsky) vzdělaných lidí už od starověku se vám ženám snažilo tento přirozený akt porodu usnadnit a zajistit v nejlepších podmínkách? Stačí si otevřít patřičnou odbornou literaturu.

Neopíjejte se klamavou svobodou osobní volby a nenechte se houpat idealismem asistovaných domácích porodů. Něco se nepovede a následky si nesete jen sama. Pokud se Vám to čtyřikrát povedlo, gratuluji ke štěstí.

9 2
možnosti
JK

Každopádně je to její věc mnohem víc než by to kdy byla vaše věc, pokud nejste otcem dítěte.

2 2
možnosti
PS

Medicína a věda obecně není žádná demokracie. Nelze hlasovat o tom, co je účinný postup a co ne. Tak to prostě nefunguje. Medicína má být pouze v rukou trénovaných profesionálů a ne široké laikské veřejnosti, kam se počítají i ekonomové. Opravdu mě překvapuje, že paní ekonomku vůbec nezaráží, když se v nějaké metastudii srovnávají plánované domácí porody, což je poměrně nový fenomén, který se objevuje hlavně mezi mladými bohatými zdravými lidmi, a všechny porody v porodnicích, tedy včetně těch rizikových. Co víc zjevně chápe tuhle absenci spolehlivých dat jako argument pro domácí porody, tedy porody bez lékařské péče. To je dost závažná logická chyba.

6 2
možnosti
JK

Lékařství nebo medicína (z lat. ars medicina, umění léčit) je věda o zdraví, stavech a chorobných procesech člověka, o způsobech léčení a předcházení nemocem.

Kde v tom vidíte porod? Porod je choroba? Úraz? Je potřeba ho léčit? Anebo mu dokonce předcházet?

1 4
možnosti
JK

Koukám, že felčarská lobby tady řádí jak černá ruka. Prosím pana Tomse a Bábela, aby se zdrželi reakcí na mé komentáře. Skutečně nejsem zvědav na jejich urážky jen proto, že jsem si dovolil s nimi nesouhlasit..

Jinak stále je podstatou fakt, že je to matky tělo a tudíž její rozhodnutí. Porodník je v tomto vztahu jen placeným služebníkem, kterého si matka může, anebo nemusí vyžádat. Tam je jeho místo a v těchto mantinelech by se měl pohybovat.

Autoritářské režimy jsme si tu už vyzkoušeli. Víme, jak to vypadá, když si stát přisvojuje tělo i děti svých občanů. Pamatujeme potratové komise, porodnice, kde se rodilo jako ve středověku. Kde matka měla právo jen lehnout na záda, roztáhnout nohy, porodit státu dalšího občánka a držet přitom ideálně hubu. Za sebe říkám, že o takový svět nestojím.

Stále tu odborníci mluví o tom, že je potřeba vylepšit standardy v porodnicích a nabídnout jiné alternativy v podobě komfotních porodních domů. A stále se ve většině zařízení rodí v kachlíkárně, kde je hekárna, sprcha, nafukovací míč a zpruzelý zdravotnický personál. Tak o tom přestaňte žvanit, vy koumáci, a zařiďte to. Třeba pak ani po domácích porodech nebude poptávka. Žvaněním tu situaci nevylepšíte, obzvlášť když ty negativní zkušenosti s porodnicemi jsou a není jich málo. Přestaňte se neustále vymezovat vůči alternativám, které by mohly ohrozit váš žvanec a začněte sami své služby zlepšovat. Máte k tomu hodně velký prostor.

1 2
možnosti
MK

Naštěstí se i porodnictví pomalu mění; bude to ale ještě tak dvě generace trvat. Před třiceti roky jste měl smůlu a před dvaceti roky jste musel mít štěstí. Dnes už záleží na koho zrovna narazíte.

1 0
možnosti
ZJ

Drahé maminky a tatínkové, roďte si kde chcete. Ano, většinou vše proběhne jak má a přirozený porod dopadne jak má. Jen občas to prostě nevyjde a je třeba pomoci jak rodičce, tak dítěti a zafixlovat karty, které rozdala příroda pro čistotu a sílu druhu.

Je tu možnost ale poskytnout mnohem více než v nafukovacím bazénku uprostřed obýváku se zapálenými svíčkami a vonnými tyčinkami. Je tu neosobní nemocnice, kde mají vybavení, které zachrání i dítě, které by jinak nepřežilo ani náhodou.

Někdo říká, že by rodiče měli podepsat revers a v případě poškození zdraví dítěte přijmou odpovědnost za úmyslné neposkytnutí pomoci a zabití /poškození. To by snad mohlo stačit. Jen doufám, že svědomí, jim jejich sobectví nad vlastním pohodlím kontra životem a zdravím dítěte bude připomínat do smrti.

Ovšem adorační články domoroděk mi spíše lezou na nervy stejně jako mnoho jiných adorací nenormálností.

4 2
možnosti
MK

"Normální" je co? "Normální" je to, co se vám zrovna normální zdí. Nic víc. A než začnete doširoka vykládat o sobectví, moje žena by vám řekla, že doma rodila právě kvůli dítěti. A to je dost dobře informovaná a to rozhodně pádnějšími fakty, než je něčí dojmologie. I to je totiž jen váš subjektivní dojem, nic víc. Takže ano, roďte si kde chcete: ale nenuťte to ostatním. Stejně, jako vás nikdo nenutí rodit doma.

Argumentačně je pak to, co píšete nesmyslné, protože argument, že se může stát cokoliv je sám o sobě nesmyslný, protože dokazuje jen sám sebe. Nemá smysl bez širšího vyčíslení a to vcelku jasně říká, že bezpečnost domácích porodů je víceméně obdobná, jako bezpečnost porodů nemocničních. Než se tedy budete k problematice příště takhle nesmyslně vyjadřovat, přečtěte si, prosímvás, alespoň příručku Světové zdravotnické organizace na téma porodnictví; to je jako úvod do problematiky materiál docela dobrý. 

Dík.

1 2
možnosti

Přijde mi to, že nikdo tady nemá důkaz, že porod v porodnici je pro nízkorizikovou rodičku bezpečnější. Jen si to většina myslí, protože jsou tam přístroje. To ale neznamená, že je to bezpečnější místo. Když si jdete stoupnout jako divák na rally a za Vámi stojí vybavená sanitka, taky to není bezpečnější, než posedávat doma na zahrádce ;-)

4 1
možnosti
DT

Nízkoriziková rodička je co?

Při porodu se může kdykoliv stát cokoliv - a nikdo (ani ta nejnamachrovanější rodička) nemůže říct, u kterého konkrétně dojde ke krizi. Proto je zabezpečené pracoviště, s možností tyto krizové situace vyřešit, jedinou možnou variantou, když vezmeme v potaz nejenom náladičky rodičky, ale i práva novorozence.

4 1
možnosti
MT

Považuji otázku domácích porodů za počtem okrajovou, ale přesto důležitou. Ve zdejší diskuzi je řada lidí se zájmem o věc a pak ti, co to rozmělňují výkřiky o dojmech. Problém má 3 zásadní roviny.

!Medicínskou - týká se doporučení, kde nejlépe vést porod z pohledu výsledku pro dítě i matku. Tedy kde jsou rizika nejmenší. K tomu je třeba analyzovat data, v současné době je bezkonkurenčně největší a kvalitní studie, na kterou jsem opakovaně upozornil. Z toho by se mělo odvíjet jasné doporučení lékařů.

!Právní - každý typ porodu někdy dopadne špatně a proto musí být předem jasná pravidla, jak se bude posuzovat odpovědnost. Je třeba jasně říct, že za většinou postižení dětí je vyšší moc (řada DMO má jen minimální problém kolem porodu, poškození vzniklo někdy v průběhu těhotenství), ale jsou i pochybení, za která nesou zdravotníci odpovědnost. Je tedy třeba stanovit, jakou odpovědnost ponesou za poškození/smrt dítěte (nikoli části svého těla!) rodiče. Já osobně bych nekriminalizoval, ale jsou názory, že jde o zavinění smrti. Pokud k tomu došlo ne ze zlé vůle, pak já považuji trest rodiče samotným dopadem za přiměřený. Pokud si rodiče přizvou k alternativnímu postupu zdravotníka (domů, do porodního domu), pak musí jednoznačně podepsat informovaný souhlas (jako v nemocnici), kde bude zdůrazněno, že volí dobrovolně vyšší míru rizika, případně odmítají nějaká vyšetření a požadují do odvolání neasistovaný průběh porodu a tím opět na sebe berou příslušnost odpovědnost.

!Finanční - léčba následků je velmi drahá a pojišťovny se mají chovat hospodárně, proto nákladnější cesty mohou odmítnout nebo žádat spoluúčast. Zatímco postih jurisdikcí odmítám, spoluúčast by se nějak řešit měla.

4 1
možnosti
MK

Škatulkujete své názorové oponenty na ty dobré a na ty zlé i v běžném životě nebo jenom na internetových diskuzích? Pohybujete se zamčený ve svém vlastním uvažování: můj názor se řídí podle toho, co je pozitivní, co je pozitivní jsem si odvodil a z toho vyplývá, že každý, kdo popírá můj názor nepřináší nic pozitivního a patří tedy do té druhé (pochopitelně špatné) skupiny.

Moc to nechápu a přijde mi to škoda, protože vaše názory jsou jinak smysluplné a konzistentní (shrnul jste to hezky i když s vámi nesouhlasím z mnoha důvodů, které se v tomhle případě už ani netýkají porodu jako takového ale obecnějších morálních a etických hledisek) a při alespoň malé dávce tolerance vůči jinému pohledu na danou problematiku by z toho mohla být zajímavá diskuze.

Každopádně stále nerozmím, proč bych měl podepisovat nějaký kus papíru, když za porod jako rodič odpovědný stejně jsem a zemře-li dítě, vás za to postihovat stejně nikdo nebude. O co vám přesně jde? To jediné, o čem totiž v tomhle můžeme polemizovat je okamžik, kdy dítě získá právo mít práva. Děti totiž nejsou vlastnictvím pediatrů, ani žádný erár. A nevím o tom, že bych potřeboval informovaný souhlas o nebezpečnosti počínání například tehdy, když se rozhodnu jezdit autem. Přitom orincipielně v tom není rozdíl.

Také bych rád věděl, proč se stavíte k ekonomické stránce takto, když způsob péče například v Dánsku, kdy jsou ženy v podstatě jen pod dohledem porodních asistentek a stejně tak v tom často zmiňovaném Nizozemí (byť to je specifický případ ale s úmrtností srovnatelnou s ostatními západními zeměmi) vyjde zdravotnictví mnohokrát levněji za dosažení v podstatě stejných výsledků lišících se jen minimálně.

0 4
možnosti
JN

J17a65n 86N17e95b20e88s67k38ý

25. 8. 2014 12:19

Nevěřím. Rodit doma je nesmysl. Argument 1 (dál jsem nečetl) se opírá o jakousi statistiku, kde se autorka neobtěžovala uvést ani zdroj. A jak známo, věřit se má jen těm statistikám, které si sami zfalšujume. A u ostatních argumentů to bude určitě podobné (dovolání jakési vyšší statistické autority).

Nicméně jako liberál jsem zastáncem, že každý má právo udělat ze sebe vola, ale měl by nést plné následky (např. pokud dítě umře, měla by jít matka sedět za neúmyslné zabití).

3 6
možnosti
MK

Je dobře, že začínáte slovy "nevěřím". Protože tím vcelku správně uvádíte, že stavíte hlavně na souhrnu dojmů. Ostatně už prohlášení "u ostatních argumentů to bude určitě podobné" hovoří samo za sebe.

Jako správný liberál tvrdíte, že ti, co nesouhlasí s vaším světonázorem jsou idioti (volové, cokoliv). Bezva. Jste asi takový liberál, jako jsou lidé, co své rasistické projevy začínají slovy "nejsem rasista, ale...". Lidé, co rasisty nejsou, to o sobě nemají potřebu rozšiřovat.

3 3
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články