Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Zřídka se stává, že by se svoboda jakéhokoli druhu ztratila celá naráz. D.H.!!

2 0
možnosti
JC

To je dobré!

A pravdivé.

To jsem neznal.

I já, vzdělanec, mám holt mezery ve vzdělání. I přes svůj vyšší věk.

0 0
možnosti
RS

Dámy a pánové, v rovině otázky svobody se i jako nekuřák s paní Šichtářovou shodnu - bránil bych právo kuřáků mít kuřácké hospody, restaurace, bary.

JENŽE!!!!

Když kuřáci chcete mít svobodu kouření - plaťte si náklady léčení sami. Ty bohužel s vámi jako nekuřák MUSÍM solidárně sdílet.

Vaše svoboda kouřit = moje POVINNOST platit solidárně zdravotní pojištění, které jde právě na vás. (Ano, i třeba na milovníky adrenalinu, seniory, ale o tom jiná... ). Vy na mně platíte? Ne. Jako nekuřák žiju zdravější život a s 99,99% nezemřu na rakovinu plic, tak vaši svobodu budu respektovat až tehdy, až budu mít já svobodu platit si zdravotní úkony sám jen ty svoje a nemuset na ně přispívat vám.

Vaše svoboda má ale i další externality - učí další mladé a mladé lidi, dokonce i děti, že kouření je normální. Měli byste tedy potenciálně zaplatit náklady léčení a předčasného umírání i jim, kteří si řeknou, že se prostě svobodně rozhodnout a budou kouřit, protože mají na výběr a) nekouřit nebo b) kouřit.

Potažmo jde ještě o stát - tím, že většina kuřáků umírá dříve, přichází stát o poměrně značné částky na daních a pojištění. Měl by tedy kuřákům zavést větší daně, nebo je minimálně nekuřákům naprosto rapidně snížit, pár vědeckých kapacit by jistě mohlo provést matematický výpočet, kolik státu přináší kuřák a kolik nekuřák. Takže dámy a pánové, svoboda je krásná věc. Jenže pokud má tato svoboda za následky umírání v bolestech, předčasnou smrt, vynucenou solidaritu ostatních se na těchto nákladech kuřákům podílet a zároveň to dětem a mládeži dává "svobodnou možnost" se rozhodnout mezi kouřením a nekouřením a ještě u toho stát přichází o peníze, tak jsem jednoznačně pro to kouření prostě eliminovat ze světa. Stejně jako se zakazují třeba nebezpečné autosedačky, škodlivé staré motory aut, nebezpečná letadla... mělo bychom jako společnost eliminovat kouření jako takové, protože nikomu nepřináší nic pozitivního, kromě chvilkového opojení při slastném nadechnutí kouře...

5 2
možnosti
RS

/ A nezlobte se na mně, ale chcete-li chvilkové slastné opojení, máte na výběr dalších 1000+1 způsobů, jak si to zařídit, které ale nikomu neubližují, neumřete kvůli nim dřív, a hlavně nikdo kvůli nim s vámi nemusí být solidární v placení jejich následků... Takže tak - svobodu respektuji, a kdyby kouření bylo zdravé, tak si kuřte. Jenže tato diskuse nemůže být jen v mantinelech "svobody", ale v celospolečenských aspektech popsaných výše.

0 1
možnosti
JO

J92i84ř43í 51O57u50š82k97a

25. 7. 2014 13:38

Bohužel to, paní Šichtařová nefunguje tak, jak se to snažíte pospsat. Kouří se ve většině restaurací během oběda, kuřáci neberou sebemenší ohled na ostatní ani na děti a tak kvůli jejich zlozvyku trpí i ostatní.

3 4
možnosti
AS

Nekouří. neznám hospodu, kde by se mezi 11-15 hodinou kouřilo. I ve čtyřkách na vsích se tohle dodržuje.

4 1
možnosti

Svoboda a nesvoboda. Problém je v tom, že zákony přichází proto, že chybí také slušnost. Kuřák, který by respektoval zdraví lidí okolo, by si nikdy nezapálil u těch, kterým to vadí. Stejně jako slušný, ohleduplný člověk nenacpe do kamen petku s pilinama a naftou.

Protože nejsme všichni slušní a ohleduplní, ani zdaleka, přichází zákazy.

Co naděláme?

1 0
možnosti
JT

J49o56s46e34f 25T59r80n66k30a

25. 7. 2014 13:41

A proto máme restaurace označeny jako ty kde se kouří a kde ne abychom si mohli vybrat a nemuseli tohle řešit ... Žiju v městě cca 20 000 lidí a výběru tu je dost. A i v menších městech ano.

0 0
možnosti
AS

Regulace plodí další a přísnější regulace. Je to salámová metoda, teď se ukrojilo kolečko, nekuřáci jásají. za chvíli se ukrojí další kolečko, které už se dotkne některých nekuřáků, kteří ale před tím jásali. Ti přestanou tleskat a začnou se bít za svá práva, protože už se jich to bude dotýkat. A až se takhle rozhrájí celý salám, zbyde okleštěná, totalitní společnost, kde jedinec nebude smět vůbec nic. Jen makat a platit daně. Fakt tohle chcete?

12 5
možnosti
JC

Velmi přesně řečeno.

Nemám rád hudbu techno - ale jsem zuřivým obráncem práva na pořádání technopárty (na řádně pronajatých pozemcích, samozřejmě).

Nejsem nacista, ale jsem obhájcem každého, kdo vydá třeba Mein Kampf.

Nejsem ekoterorista, ale jsem vášnivým zastáncem jejich práva blábolit své nesmysly a organizovat petice i referenda...

Hájím svobodu druhých, aby nikdo nebral svobodu mně.

7 0
možnosti
Foto

myslím, že je to o vývoji společnosti, který reprezentuje boj mezi názory dvou částí společnosti, uvidíme, která z nich bude mít lepší argumenty a jaký zákon se nakonec prosadí... ostatně kdysi v minulosti se kouřilo v letadlech, na úřadech, v nemocnicích, atp. tím jak společnost postupně vyspívá, tak se holt některé staré vzorce chování mění... za pár let se budou naše děti divit, jak je to možné, že jsme v uzavřených restauracích a barech kouřili, stejně jako se dnes dívíme, jak jsme mohli kouřit v letadlech, atp... ;-)

1 0
možnosti
DR

Je mi fakt líto telat, která se v 15-ti chytla do sítě a teď jsou takoví slaboši, že budou radši ničit zdraví svým dětem, smrdět ostatním do nosu a obhajovat jasnou čuňárnu v diskusi, než by se překonali a nechali toho. Snad se z toho s věkem dostanete. Není nic smutnějšího a ubožejšího než důchodce se žvárem.

2 1
možnosti
MP

Droga je droga, vím to tom své. Ale bylo mé rozhodnutí začít i skončit. Neměl by o tom psát někdo, kdo vůbec neví, co je závislost na čemkoli.

0 0
možnosti
AS

Mohu se zeptat, čím se provinily stavebně oddělené prostory, že i ty musejí vzít za své?

1 1
možnosti

Tím myslíte přepážky s účinností nápisu nečůrat/čůrání povoleno nad půlkou bazénu?

2 1
možnosti
MP

Platí náklady na restauraci  /energie, nájem atd/ stát nebo majitel? Pokud stát, pak at na své náklady zakáže kouření v restauracích. Pokud hospodu financuje soukromník, má plné právo pozvat si tam, koho on chce, pokud není rasista.

3 0
možnosti
AS

On má právo si tam pozvat zcela, koho chce a nepustit tam toho, koho nechce. Bohužel ale žijeme v době multikulturalismu a různích jiných ismů...takže musí držet ústa a krok. Byť je to soukromník.

2 0
možnosti
JS

Je zajímavé, že se pořád mluví o tzv. svobodě kuřáků, nekuřáci jsou na tom ale přece o poznání hůře. Nekuřák může 1) buď rezignovat a dýchat zakouřený vzduch (třeba i proto, že chce být v restauraci s lidmi, kterým kouř až tak nevadí), anebo 2) najít si nějakou nekuřáckou restauraci. V tom případě mu ale zbude pouze 1 z 5 restaurací... Podle mě je toto nepoměrně větší omezení svobody pro nekuřáky než kdyby se měli kuřáci párkrát za večer zvednout se od stolu a jít si zakouřit ven. Řeči o omezení svobody kuřáků jsou evidentní nesmyslné. Nechápu, že takové argumenty používají často i velmi inteligentní lidé.

1 1
možnosti
AS

Nekuřák si může najít nekuřáckou/stavebně oddělenou hospodu. Co víc chcete řešit? To samé kuřák. Kuřácká/stavebně oddělená. A je to.

1 1
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 43,05
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články