Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HS

Myslím si, že by se mělo vymezit, kde se může kouřit, nikoliv, kde se nesmí kouřit. A také, že v soukromém prostoru se může kouřit tak, aby kouř neobtěžoval jiné. Takže pokud vítr vane od vašich otevřených oken do oken k někomu, komu kouř z vašich cigaret vadí, tak si ani doma nezakouříte, pokud okna nezavřete. Nikdo vám kouření nezakazuje, ale neobtěžujte s ním kuřáky. Do uřáckých podiků nepáchnu, mnohem víc mě vadí kouření v parku, na ulici...proč mám být já ten, kdo se musí přesouvat na koupališti, když vedle mě někdo hulí a já to nechci čuchat?!

11 1
možnosti
Foto

Protože na volné prostranství a čistý vzduch nemáte nijaký přednostní nárok a protože vy jste ten komu to vadí. Můžete požádat kuřáka aby vajgla típnul, ale nemůžete to vyžadovat. Stejně jako já musím poodstoupit do "bezpečné" vzdálenosti, protože mi vadí "nasmraděné" dámy i panové, kteří snad mají otupělý čich, když na sebe camrají různé parfémy. To snáz snesu kuřáka, ač jsem sám nekuřák.

6 9
možnosti
VJ

Máte v tom guláš. Když svobodně vlezu do hospody, tak by okamžitě měli všichni kuřáci típnout a ještě mohutně vyvětrat. To by totiž byl přesný důsledek vaší logiky.

Ono totiž kouření není jen o tom vlastním zdraví, ale i o zdraví dětí, kterým většina kuřáků doma kouří. Navíc děti to okoukají a je další generace stejně drogově závislých na světě. Kouřená by se mělo naprosto zakázat v jakémkoliv veřejném prostoru.

6 0
možnosti
Foto

I13v37o 24C47i73l50i91c13h

26. 7. 2014 13:44

Dovedeno ad absurdum: Pokud svobodně vlezete do kuřácké hospody, tak byste si naopak podle této logiky měl povinně zapálit i když jste nekuřák stejně jako si kuřáci v nekuřácké hospodě zapálit nesmějí ;-)

2 2
možnosti

Ještě bych prosil vysvětlit proč tak halasně bojujeme proti kouření a SOUČASNĚ docela slušne dotujeme pěstitele tabáku. Asi jsem ve škole nedával pozor. Děkuju.

0 0
možnosti
KP

ja bych ještě zlegalizoval nektere drogy. Zacal bych marjankou... Stejne tak boj proti dopingu je svinstvo. Porad ještě zijeme v nesvobode,  25 let po revoluci!!!

0 0
možnosti
JA

Vždiť si dopujte jak se vám zlíbí, nikdo vám to nezakazuje. Jen budete mít trošku problém na nějakých závodech, ale to vás přeci nemůže rozhodit.

0 0
možnosti
Foto

kuřákům nikdo nic nebere, akorát se posílil institut práva nebýt obtěžován, kuřte tak, abyste neobtěžovali své okolí a takto si kuřte kde chcete, to je celé...

5 2
možnosti
Foto

I74v28o 11C23i55l45i57c57h

26. 7. 2014 10:29

Pokud kuřáci kouří tam, kde to mají od majitele daného objektu povoleno, znamená to, že tam jako nekuřák majitelem vítán nejsem a kde nejsem vítán, tam se necpu a nenechám tam tudíž majiteli svoje peníze. Peníze nechám tam, kde vítán jsem. To je jednoduchá rovnice. Mnohem víc mi vadí kuřáci před nekuřáckými restauracemi, kde mne obtěžují na veřejném chodníku po kterém jít (na rozdíl od návštěvy soukromé hospody) musím. Ať stát zakazuje kouření na místech, která mu patří, tzn. i na veřejných prostorech a soukromé prostory ať nechá na svobodném rozhodnutí jejich majitelů.

1 1
možnosti
RM

Představme si následující demokratickou situaci. Hypotetickou samozřejmě.

Ve volbách dostane druhé největší množství hlasů (cca 20%), která má v programu prosazení zdravého životního stylu a tím bude kouření. Jelikož budou mít za zády tabakovou lobby, budou prosazovat léčebné účinky tabáku a povinnost všech občanů nad 18 let kouřit. Což je z pohledu normálního člověka hloupost, ale 20% občanů tuto stranu podpořilo. Straně se povedlo se dvěmi stranami s úplně jiným volebním programem sestavit většinu. Na řadu přichází plnění slibů. Strany koalice se stranou kuřáků se ošívají, že všechny nutit kouřit nechtějí. Nakonec se výměnou za odhlasování jiných nesmyslů zbylých stran koalice domluví, že odhlasují povinnost zavedení kuřáckých restaurací. "Demokratická většina" to odhlasuje a hurá kouřit do hospod.

A část občanů - možná až 80% - je tvrdě zválcována "demokratickou většinou". Další zákon projde stejným způsobem, opět je "demokratickou většinou" zválcována jiná část občanů, ale z teorie množin je zřejmé, že nastává dost velký průnik těch, kteří neustále dostávají demokraticky přes hubu.

To jenom pro ty, co se neustále ohánějí demokracií většiny. Hloupá menšina dokáže dokonale degradovat tradice a historické zkušenosti soužití. To výše popsané je totalitní socialistická demokracie.

1 0
možnosti
Foto

Spousta demagogie a polopravd...jako vždy...

2 0
možnosti
Foto

I20v70o 30C20i53l80i43c87h

25. 7. 2014 18:44

Poslední odstavec Vám podepíši kdykoli R^

0 0
možnosti
PH

P93e54t79r 12H57á13l37a

25. 7. 2014 17:00

Mě překvapuje zjevný nepoměr mezi zastoupením kuřáků v populaci a procentem kuřáckých podniků. Jak to, že většina lidí nekouří, a většina hospod/restaurací je kuřácká? To mi nějak nedává smysl...

Ideál "každý majitel restaurace si udělá rozvahu zda se mu vyplatí mít provoz kuřácký / nekuřácký" je moc hezký, ale v praxi se obávám, že mnoho podniků je kuřáckých prostě ze setrvačnosti, protože "tak to je i okolo". Lidi u nás nejsou zvyklí myslet ekonomicky, dokonce ani podnikatelé často ne (což je opravdu zarážející). 

Navíc majitelé by měli velké transakční náklady se změnou typu podniku - přišli by o stálé hosty a netuší, kolik by se objevilo nových. A historicky jsou hospody spíše kuřácké.

Ačkoliv jsem jednoznačně proti plošnému zákazu kouření, myslím, že tenhle problém vlastně ani nikdo neotevřel, a to je chyba.

Jako obvykle nikoho nenapadlo zamyslet se nad čajovnami, kde většina problémů s kouřením cigaret není a navíc jsou to často primárně kuřácké podniky.

0 0
možnosti
Foto

Množství kuřáckých hospod neodpovídá množství kuřáků v populaci ale  množství kuřáků mezi pravidelnými návštěvníky hospod.

1 0
možnosti
MK

R^ Já už jsem pro zákaz kouření. Z jednoho důvodu. Sám jsem nedávno přestal ( pět měsíců), ale neměl jsem problém si sednou jak v kuřáku, tak nekuřáku. Nějak respektuji svobodu, ale po včerejšku mě to začalo bavit. V naší oblíbené hospůdce je na dveřích seznam nekuřáků, kteří tam přišli sice jednou za čas, ale měli pindy, že se tam kouří. Tak teď jsou jmenovitě (dohromady tři) na seznamu na dveřích, kde je napsáno, že pokud projde zákon o zákazu kouření, tak tito budou mít do oné hospůdky vstup zakázán;-D a na to se hrozně těším.

8 2
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 43,05
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články