Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PT

P77e21t78r 45T13a68f54t

29. 7. 2014 9:19

Pani Sichtarova si mysli, ze vsichni ziji v Praze, kde je X restauraci na vyber, coz vazne neni pravda! A asi ani vubec necestuje - neni nic prijemneho, kdyz si objednate jidlo v hospode, kde nikdo nekouri, dostanete ho a vedle sedici lide si pak zapali.

Zkratka zakaz koureni v restauracich a vlastne vsech verejnych prostorach ma smysl a zkusenosti ze zahranici mluvi jasne - navstevniku neubylo, prave naopak!

7 0
možnosti
Foto

I97v24o 30C91i27l68i51c81h

29. 7. 2014 9:47

A proto jsou ty hospody u vchodu povinně označené (což jsem přivítal):

http://www.e-bozp.cz/FORMgallery6_1.htm

0 0
možnosti
IS

Souhlasim s autorkou. U nas tenhel zakon plati uz leta ale nikdy jsem s nim nesouhlasil i kdyz sam jsem astmatik a nekurak. Presto presevsecko vzdy kdyz se ocitneme v jine zemi nebo state kde se na verejnosti kouri je to jakoby krok zpet do nejakeho exotickeho filmu z dvacatych let. Stejne jako autorka si myslim , ze tohle neni vec legislativni , ale spise vec tolerance a vzdelavani populace a kdyz uz stat chce byt nasi chuvou mel by to delat formou jinou mene nasilnou.

Ovsem jedine v cechach jsem potkal kuraky kteri me poslali ven z restaurace "kdyz uz mi to tak vadi." Ale to uz je zase uplne o necem jinem....;-)

0 0
možnosti
TJ

Když jsem kdysi nastupoval do práce, tak se na pracovišti kouřilo a velice dobře si vybavuji naprosto stejné argumenty o svobodě volby, o kterou naše společnost přijde, pokud se uzákoní zákaz kouření na pracovišti. Opravdu si myslíte, že by dnes obstál nesmyslný argument, že v případě soukromě provozovaného zaměstnání nikdo nikoho nenutí do zakouřené práce chodit? Dovolím si Vám předestřít svoji zkušenost. Dokud nedošlo k rozdělení hospod na kuřáckou a nekuřáckou část, drželo se nepsané pravidlo, že po dobu oběda se nekouřilo. Aktuálně je stav tristní, kdy se dítěti pro židličku musí člověk prodrat přes kuřáky, kteří již ani dobu oběda nectí, jelikož jsou drogově závislý. Majitel nemá problém nechat dětský koutek v kuřácké části, vždyť komu se to nelíbí, nechť si táhne ke konkurenci o mnoho kilometrů dále, kde se slušnému chování nemusí učit díky zákonům. Normální je nekouřit a ačkoli to až na pár individuí si každý přizná, tak stejně pan prezident bude tvrdit, že když začnete kouřit v 28 letech, tak už je to bez rizika nebo dokonce minulý kancléř prezidenta bude se do krve přít, že kouření zdraví neškodí. Závěrem píšete o boji za svobodu. Jste si opravdu jista, že drogově závislý člověk je ve svém rozhodování zcela svobodný? Je to podle mého názoru nikoli o svobodě, jak se snažíte tvrdit, ale o míře tolerance, kterou většinová na nikotinu nezávislá společnost je ochotna tolerovat menšinové drogově závislé komunitě. O svobodu by šlo v případě absolutního zákazu kouření a o to sama dobře víte nejde. Je mnoho restrikcí souvisejících s kouřením jako například nekouřit do 18 let a stejně je tento zákaz masově nedodržován, což společnost více než toleruje. Uvidíme časem, zda lidem přijde nenormální zákaz kouření v restauracích nebo zda jako v případě zákazu kouření na pracovišti nepůjde o nic nepochopitelného či společností nepřijatelného. Přijde mi, že Vaše představa o možnosti nekuřáka umravnit kuřáka je zcela nereálná, když dnes na zastávkách se stále přes zákaz kouří

14 0
možnosti
FL

S autorkou nesouhlasím. On ten trh moc dobře nefunguje. Pokud je to na rozhodnutí provozovatele a ve většině restaurací se kouří, tak hodně lidí, co nemá rádo kouř nebude zjišťovat, která restaurace je je jak moc nekuřácká (víme jak kolikrát fungují "oddělené prostory"), od kolika do kolika...atp. Zkušenosti ze zahraničí ukazují že hodně nekuřáků začalo chodit do restaurací až po totálním zákazu. Příklady co autorka uvádí, úplně  nesedí "Můžeme kupříkladu vzít lidem právo řídit auta..." Nevýhody automobilizmu jsou jednoznačně menší než výhody. Podobně s dalšími příklady - většina lidí co se někdy napije problémy nedělají ani jiným ani sobě a úplná prohibice je problematická (příklady z USA, Ruska...)

7 0
možnosti
Foto

I14v98o 36C84i83l12i76c70h

28. 7. 2014 10:48

S tím automobilismem je to nedotažené - nezakazoval bych automobilismus jako celek, ale pouze dieselové osobní automobily, protože dieselové motory škodí zdraví podstatně víc a osobní auta lze zcela stejně provozovat i v benzínu. A co, že to bude pro jejich majitele znamenat vyšší náklady stejně jako pro majitele hospod zákaz kouření? Oni to zaplatí. Budou muset ;-€

PS: Já jezdím zásadně s benzíny a chodím do nekuřáckých restaurací, takže mne se to přece nijak nedotkne.

0 0
možnosti
JS

J52a35n 38S79v65a43t90e11k

28. 7. 2014 8:43

Na adresu kuřáků a kouření lze říci: Ať klidně si kouří kdekoli, ale ať to proboha nevyfukují!

Až někdo vymyslí cigaretu, kterou beze zbytku "spotřebuje" kuřák bez omezování kohokoli ve svém okolí, měl by dostat Nobelovu cenu - ne za fyziku, lekařství, ale MÍRU. Rozhodně tak totiž přispěje ke smíru mezi lidmi. :-)

8 0
možnosti
Foto

Ze všeho nejhorší jsou řiťolezní militantní NEkuřáci, kteří horují PRO kouření v uzavřených prostorách. 

Obhajovat domnělou svobodu drogově závislého, tedy a priori nesvobodného jedince, na úkor zdraví mlčící většiny (která tedy podle nich asi nárok na svobodu nemá), je zrůdné.

Ani ptáci si nekálejí do vlastního hnízda...

8 0
možnosti
Foto

I95v12o 56C24i20l75i39c63h

27. 7. 2014 20:26

Na Vás doma bohužel nemám dost hrachu, Vám něco vysvětlovat asi fakt nemá cenu :-/ Mějte se ...

1 0
možnosti
VS

WTF? Vy tady fakt otevřeně píšete, že Váš ideální životní prostor je spojen se smrtí některých lidí? A ti lidé nejsou Hitler, Mao a Kim? Nechutné..

0 0
možnosti
RM

Miloš Forman: Lid versus Larry Flynt.

Každž militantní nekuřák by si měl tento film pustit. A nepochopí-li jeho poselství napoprvé, tak opakovaně. A všichni socialisté by si ho měli pouštět každý večer před spaním.

1 1
možnosti
Foto

No když nepochopí jasně položené argumenty, myslíte že by pochopili Formana? J teda pochybuju.

1 1
možnosti
RM

Každý má právo na nekuřáckou hospodu. Když jí nikde nenajde, má právo ji sám provozovat. Tím je jeho právo naplněno. Nikdo nemá nárok bránit kuřákům kouřit v kuřácké hospodě a nemá na to ani právo, i kdyby to bylo napsáno v zákoně. Tento zákon by totiž porušoval právo na svobodné podnikání a právo na svobodnou kuřáckou činnost. Právo provozovat kuřáckou hospodu nijak neomezuje právo kohokoliv provozovat nekuřáckou hospodu a obráceně.

7 7
možnosti
KT

Myslím, že jsem dnes četla skoro stejně vašich příspěvků na toto téma, jako jich sama napsala. Vyčerpala jsem všechny argumenty možné, chvílemi i nemožné a výsledek je nulový. Pochopilo je pár lidí, pro které nebyly žádným přínosem, protože to vyznávají i beze mne a ti druzí nepochopili nic. Akorát jsem utržila pár roztomilých urážek, které mě rozesmály.

1 1
možnosti
HS

Vlastně je mi kuřáků líto, protože tu tak taky trochu jde o to, že svou závislost nezvládají, což je ostatně závislosti vlastní. Obhajoba osobních svobod a svobod v soukromém prostoru je až na druhém místě. Kdyby nám šlo o soukromí a osobní svobody v jiných případech stejně tak, jako je tomu v případě "práva" poškozovat své zdraví, tak žijeme někde jinde. Ale my se bouříme jenom v případě práva kouřit :-) Ale měli byste být rádi za každé omezení, určitě vám alespoň sníží množství vykouřených cigaret. Jo, najde se pár, kteří jsou dokonce na své kouření hrdí...otázkou je, zda-li je tomu opravdu tak. Zda-li se spíš nestydí, že nezvládají přestat. Anebo jsou to trochu masochisti, kteří velmi rádi ráno vychrchlají svůj hleník, obdivují své žluté zuby, nehty a knírky, pokud je mají. Hrdý kuřák je pro mě to samé jako hrdý alkoholik, hrdý gembler...Jsem hrdý na to, že vás obtěžuji smradem, který dobrovolně produkuji?! Jsem hrdý na to, že jsem závislý na cigaretách. Jsem hrdý na to, že poškozuju zdraví svým dětem. Jsem hrdý na to, že jim jdu špatným příkladem...

13 2
možnosti
RM

Proboha starejte se o sebe, nemoralizujte, nepřevychovávejte a nestrkejte nos do cizích životů. Nedokážete pochopit, že nemáte nárok se cpát do života každého člověka v této zemi?

8 10
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 43,03
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články