Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TN

Netřeba povinné volby. Stačí zavést povinnou minimální účast nutnou k tomu, aby byly volby platné, řekněme minimálně 50% - pak by se politici museli začít snažit dělat politiku pro lidi a ne pro sebe, protože jinak by se tam ani nedostali / neudrželi. Dnešní systém, kdy stačí, že přijdou politici a jejich kamarádíčci, odvolí si to sami je k ničemu a proto jsem také teď volit nebyl a přemýšlím že kromě komunálních už ani nepůjdu. Strany které jsou tam zaháčkované 10-20 let jsou nevolitelné, nováčci zatím vždy prokázali, že nevydrží se svými názory či uskupeními ani jedno volební období... a volit "menší" zlo - z toho už jsem vyrostl.

2 0
možnosti
KK

Zavést minimální účast je nesmysl - to by pak musely být volby znovu a znovu, a to je dost drahá sranda... :-/ divím se těm, kdo nevyužijí svého práva volit

0 0
možnosti
MC

A co podle účasti na volbách zainteresovat politiky. 100% účast ve volbách = 100% jejich stanoveného platu. Takže při nízké účasti ... to bude ušetřených peněz ;-);-D

1 0
možnosti
Foto

To by fungovalo takto: 20% volební účast = 1/5 platu = bezprostřední 5ti násobné zvýšení platů ;-D

0 0
možnosti
OU
Foto

Položme si otázku.Byla za první republiky horší demokracie než ted?Volit by měla být povinnost každého z nás.Komu vyhovuje že k volbám chodí málo lidí?

0 0
možnosti
AN

Položil jsem si ji. A asi to není úplně to, oč tu běží. Pravděpodobně nebyla horší demokracie než teď a ani si nemyslím, že by povinné volby zavedly cokoliv podobného tomu, co tu bylo před revolucí. Ale je to řešení? I kdyby byla účast povinná, bylo by nutné mít možnost hodit i čistý papír, vyjadřující volbu "nevolím žádnou aktuálně existující stranu". Čistě pro jeden z důvodů zmíněných v článku. Spousta potenciálních voličů nevolí, protože nechtějí volit žádnou ze stran. A volit to nejmenší zlo? To není demokracie. Demokracie je, že nemusím dát hlas někomu, koho ve vládě nechci. Nízká volební účast vysílá důležitý signál našim politikům - "Stojíte za starou bačkoru, nechceme vás.". Povinná účast tohle nevyřeší...

0 0
možnosti
Foto

Tyhle volby byly zbytečné. Pár vyžírků se bude za slušný peníz 5 let flákat, nic víc a nic míň. Ušetřili jsme 200 milionů státní kase, které by se v případě 99,9 % volební účasti musely vyplatit politickým stranám navíc.

0 0
možnosti
TK

T47o14m21á87š 92K89ü57h77r

30. 5. 2014 22:33

Skvělé, jako vždy. Díky. Absolutně souhlasím a dovolím si vyjádřit svůj názor. Mělo by se spíš omezit volební právo na občany, kteří se aktivně podílí na plnění státní kasy, nebo se na něm po dobu svého produktivního života podíleli, tedy lidé odvádějící daň z příjmu a občané v důchodovém věku. Neplatíš daně? Lhostejno z jakého důvodu, jestli čerpáš systematicky dávky, nebo podnikáš v jiné zemi a tudíž odvádíš daně mimo území ČR, máš smůlu - nemáš volební právo. Pak by se z volebního práva do jisté míry stala i výsada, kterou by dle mého soudu využilo nemalé procento oprávněných voličů. Chápu, že je to utopická myšlenka, která do jisté míry kulhá na obě nohy(vždyť i když koupím český rohlík, přispívám do státní kasy), ale pokud někdo od státu pouze bere a nic nedává, měl by být oproti tzv. platícím znevýhodněn.

6 2
možnosti

ano máte pravdu to velmi kulhá, to vyrábíte šlechtu a poddané

1 0
možnosti
VH

"Jak by mohl mít někdo povinně názor?" Lidi, kteří nemají názor, si demokracii nezaslouží a z principu ji nepotřebují. Na to, aby se někomu něco nelíbilo, ten názor mít musí. Pokud někdo nadává a kritizuje, tak názor má.

A co se týče přirovnání, tak spíše bych povinné volby přirovnal k povinnosti platit daně. Abych mohl čerpat benefity, musím se taky nějak podílet a rozhodování o směřování země je taky spolupodílení.

Pokud mi nikdo na kandidátce nevyhovuje, tak musím iniciovat aby tam někdo pro mě volitelný byl. Pokud to neudělám, tak říkám, že sice tam nikdo není, ale zas tak mi to nevadí. Říkat, že politici mají povinnost mi předložit někoho, kdo se mi bude líbit je velmi podobné africkému natahování rukou a čekání až pro mě někdo něco udělá.

2 2
možnosti
JK

J75o63s50e78f 68K35l87a23t

30. 5. 2014 17:10

Velmi,velmi zajímavé.A co jste vlastně chtěl říct?

2 0
možnosti
HB

"Povinnost hlasovat je asi tak logická jako povinnost pracovat." - ne, jsou to dvě naprosto odlišné věci. Pracovat nemusíte, pokud se nencháváte živit státem, tudíž ostatními. Povinnost hlasovat (ne, není to totéž, co volit) je ovšem třeba právě o tom, aby vám někdo tu povinnost pracovat neodhlasoval. Podle mne vůbec není špatné, aby se lidé na správě věcí veřejných podíleli povinně například i tím, že vhodí do urny prázdnou obálku.

2 2
možnosti
KT

Pak by se ale musela nějak započítávat do výsledků.

0 0
možnosti
Foto

Jan Zábrana ve svém životopis (Celý život) si jako sedmnáctiletý student, zděšen výsledky voleb v r.1946,  zapsal do deníku: "...demokracie potřebuje lidi vyspělé..."

(https://www.kosmas.cz/knihy/103544/cely-zivot/)

Autorce doporučuji POVINNĚ přečíst.

Jsem proti jakékoliv povinnosti v tomto ohledu. Nicméně bych se přimlouval za povinné doškolování všech našich ekonomů, s povinnou praxí v primární či sekundární sféře.

1 0
možnosti
KN

K98a97r77e17l 64N56o59v55á16k

30. 5. 2014 16:13

To školení min. 2x ročně hrazené z vlastní kapsy. U tun  eldědka Klause se to prošvihlo a podívejte jakou paseku tu ten diletant napáchal.:-/

2 2
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,50
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články