Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

Vcelku sa dá s Vašim článkom súhlasiť, je to také ani ryba ani rak, ale chcel by som sa opýtať, ako mám rozumieť tomuto, cit.:" Pro řadu zemí bylo euro přínosné. Řadě zemí uškodilo. A pro některé bylo víceméně neutrální. Typickým případem je třeba Slovensko." koniec Vašej citácie. 

Čoho je Slovensko vo vzťahu k EURu typickým príkladom ? Slovensku to bolo prínosom, alebo mu to uškodilo, alebo to bolo neutrálne ? (No a v podobnom duchu sa nesie celý článok, možno EURo ČR príjme, možno nie a možno zavedie duálny systém, ten už vlastne funguje, len si to nechcete priznať.)

2 0
možnosti
JM

Slovensku podle mě hodně pomohlo, že se přesně v situaci, kdy se celý svět řítil do krize, snažilo splnit Maastrichtská kritéria. Tzn. v době, kdy ledaskdo se choval jako ekonomický pitomec, Slovensku nezbylo víc než se chovat velmi rozumně, jinak by to nezvládli. A toto, nikoli Euro, jim podle mě pomohlo. Takže pokud skutečně bude Babiš, jak tvrdí na svých billboardech, splňovat schodek rozpočtu maximálně 3% HDP, ekonomice to jen a jen pomůže a EURO kvůli tomu přijímat nemusíme.

2 0
možnosti
Foto

Nevím, co si představujete pod pojmem "rozumná petice". V principu žádná petice tohoto druhu nemůže být rozumná, neboť obrací-li se s žádostí o podporu na řadového občana, který o podobných věcech většinou nemá jasnou představu, potom taková akce již předem jakýkoliv rozumový přístup vylučuje. Nakonec důkazem je i váš příspěvek. Nejsem ekonom, proto se k problematice eura nechci ani moc vyjadřovat. Osobně si ale myslím, že v případě, že ČR bude v rámci EU prosperovat, bude schopna své zadlužení kontrolovat a bude-li otevřená investicím (ne tak, jak tomu bylo v případě Amazonu), pak je celkem jedno, čím budeme v budoucnu platit. Měna je měna a ekonomické ukazatele státu až tak významně neovlivňuje - v tom smyslu, že jestli se dostaneme do situace, v jaké se nyní nalézá Řecko, pak nás ani koruna ani euro nezachrání. Problémy Řecka totiž nespočívají v tom, že přijalo euro, ale v tom, jak nezodpovědně se chovala řecká politická reprezentace, zemi předlužila na takovou úroveň, že výkon řecké ekonomiky není schopen zadlužení zmenšovat. Euro je v současnosti silná a stabilní měna, to se o koruně říct nedá. Na druhou stranu jsme součástí EU a vždy budem, pakliže se EU nerozpadne. Bude-li v budoucnu většina států eurem platit, nevidím žádné výhody v tom, zůstaneme-li u české koruny. Vzhledem k tomu, že při opravdu rychlém rozhodování (což od ČR moc neočekávám) bychom mohli euro přijmout nejdříve za pět let, je zatím dost času na to, abychom počkali, jak se eurozóna bude dál vyvíjet. Podepisování nějaké výjimky je dnes absolutně beze smyslu, protože ji defacto stejně máme. Eurem zatím neplatíme a pokud nebudeme splňovat příslušná kritéria, tak ani platit nebudeme.

1 1
možnosti
Foto

DODATEK: Jisté je, že kampaň ODS je populistická akce a na koho míří netuším. Podnikatelský sektor totiž nezajímá, jestli má příjmy v euro nebo v korunách, ale hlavně aby byl v dostatečně velkém zisku a mohl se dál rozvíjet, ať už je měna jakákoliv. Zčásti tomu může napomoct slabá koruna (jak je to teď), ale jen v případě malých podnikatelských subjektů. Velké společnosti už dávno obchodují pouze v eurech či dolarech. Nakonec i vy, budete-li spolupracovat se zahraničím jako podnikatelka, budete podepisovat smlouvy v eurech. Takže nakonec zjistíte, že korunu potřebujete jen na nákup v supermarketu a výplatu zaměstnancům. I to auto si pak pojedete koupit do Německa, protože to bude pro vás v takovém případě výhodnější.

1 0
možnosti
PN

Když jsou dvě skupiny, které argumentují jedna pro a druhá proti (euru či čemukoliv jinému) tak je to nakonec pluralita názorů a není to až tak špatné a je na každém z nás, které argumenty považujeme za pádnější. Horší jsou jiné oblasti naší dnešní společnosti, kde existuje jediný správný názor a za vyjádření odlišného jdete do kriminálu. To je ten průšvih. A dost lidí věří tomu, že svoboda slova nesmí být neomezená, protože někdo by mohl říci těm tupým vičům to, co nemají slyšet a oni by možná uvěřili. Dokud se hádá ODS proti Euru a Socdem pro a argumentují tak je to alespoň demokratické (tím neříkám, že je to v pořádku).

3 1
možnosti
PN

pardon ne vičům ale voličům

0 0
možnosti
Foto

Není špatné euro. Špatná je ECB se svými eurobondy a neřízeným tiskem bankovek, špatná je Brusel se svými nápady o eurovalech, fiskálních a bankovních unií, špatné jsou vlády států, které při přechodu na euro nevzali do úvahy, že už neurčují směnný kurs. ODS jen zoufale zkouší přehodit výhybku, ovšem je otázka, jestli je to pro jejich bývalé voliče po schválení lisabonské smlouvy, eurovalu a fiskálního paktu dost přesvědčivé na to, aby se k ní vrátili. Jak hlasovali poslanci ODS, když včera Brusel schválila nařízení, že místní hovory budou muset být stejně drahé jako za mezinárodní?

4 0
možnosti
Foto

Euro je v současnosti dobré akorát pro Německo. Ostatní země táhne ke dnu.

Mají to, kujóni,  dobře vymyšlené.

Třetí říše se nezdařila vytvořit válečným tažením,

poučili se

a tak tvoří říši čtvrtou tažením ekonomickým...

4 5
možnosti
Foto

Zatímco koruna nás táhne nahoru ;-D;-D;-D

2 3
možnosti
Foto

Nadvláda rozumu může vypadat hezky, ale srdce se nakonec vždy prosadí.

     Takže správně je jednota či harmonie rozumu a srdce. To však není úkol pro politiky ... Pro koho je tohle úkol? Možná pro každého z nás.

     Jinak  R^!

0 0
možnosti
Foto

Každý politik je predátor a na nic jiného, než jak lidem vytlouct další a další peníze z jejich peněženek, nemyslí.  K tomu potřebuje mít samozřejmě souhlas svého dojného lidského dobytka.  O ten se uchází ve volbách a použije k tomu jakýkoliv prostředek a metodu, která povede ke kýženému cíli. Tedy i brnkání na city a nacionalismus.

1 0
možnosti
Foto

To je docela degradovaná podoba politiky. Je však skutečně otázkou, jestli vůbec kdy v historii lidstva byla politika jiná - než zde popisujete..

1 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,74
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články