Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tož, z tohoto su fakt magor.Rv

0 0
možnosti
FL

"Cauza" Řecko je úplně jednoduchý podnikatelský záměr německých bank. Na vysoký ůrok jim půjčíme a pak si to přes mezinárodní instituce i s tím úrokem vyplatíme. Proč kupovat nějaké nízkoúročené (třeba české) státní dluhopisy, když si můžeme koupit celkem bezrizikové řecké? Přece Řecko (EU) nenecháme padnout!

22 1
možnosti
Foto

Jeden z mnoha mechanismů jak si finanční sektor s gustem parazituje na těle produktivní ekonomiky, které má sloužit...

5 0
možnosti
DV

Ono to,  v Unii, bohužel, není tak jednoznačné, někdo vydělá, někdo holt zas ne (trh, netrh)!

zejména v druhé polovině roku 2011 začala ECB (která mimochodem sedí v Německu a 90% zaměstnanců jsou Němci) vykupovat jako o život za nominální (nikoliv tedy reálnou nižší cenu) toxické řecké dluhopisy. Ale ne od Řecka, aby mu pomohla z dluhů, ale od německých a částečně také francouzských bank. A tak se část těch bank najednou dostala ze situace před bankrotem znenápadně zpět na zisk.

Zajímavé že? Samozřejmě, že při následném vyjednávání už dalším, privátním investorům troika stejné podmínky na jejich pohledávky nedala a proto se nikdy také nedohodli! vzpomeńte si na Kypr!

6 0
možnosti
JP

Dluh Řecka způsobila politická a ekonomická elita státu. Ať již levá nebo pravá. Pro běžné lidi, kteří to odnášejí, je současná krize pohromou.

A proto pohledem na současné dění u nás mě nenechávají lhostejným všechny plány současné vlády u nás.

6 0
možnosti
LM

Pokud vím, tak v Řecku žádná pravá nikdy nebyla, ani náznak. A pokud jde o ty "běžné lidi", tak nezapomínejme na to, že jde o voliče těchto elit.

3 0
možnosti
Foto

Já bych jim půjčoval jako soukromníkovi. Zastav nějaký ostrov, nebo pláž a tady máš půjčku. Nesplatils? Tak je ostrov veřitele či předmětem dražby.

25 1
možnosti
DK

Máte pravdu, paní Šichtařová. Toho zla, těch špatností kolem nás je tolik, že je jeden nestačí vstřebávat. Děkuji,  že tu jste, a na každou z nich mě svým příspěvkem upozorňujete.

5 1
možnosti
Foto

Vážená paní Šichtařová, celkem se zájmem čtu Vaše texty. Jsou vždy bravurně napsané. Vždy víte, kde je co špatného. Vždy víte, co kdo dělá špatně. Vaše heslo je: Všechno je jinak. Údajně jste odbornice na ekonomické problémy. Podle textů se s tím dá i částečně souhlasit. Jen, možná jen pro mne, s malou ale zásadní výjimkou. Rád mám odborníky, kteří jsou schopni nejen napsat, že vše je jinak, ale mají i tu odvahu a vědomosti ostatním sdělit,  jak by to mělo být. Stejně tak bych i očekával přiznání, že v žádném případě nestojíte potajmu na straně těch, které v podstatě kritizuje. Tak, jak se to dá v dnešní době předpokládat u všech velkých ekonomických „odborníků“, kteří nám také vždy fundovaně vysvětlují, že se máme lépe, než se domníváme.

24 3
možnosti
JV

J22o88s20e79f 34V29a16l38a

23. 2. 2014 18:05

to, ze nam nekteri ekonomove umi vsechno vysvetlit jeste neznamena, ze danemu problemu take rozumeji a uz vubec neznamena, ze by vedeli, co ted dal:-/:-/:-/

2 0
možnosti
Foto

Reagoval jsem na dost nesmyslné tvrzení autorky. Pak jsem byl zvědav, kolik názorů na takovou základní věc se sejde. A nezastírám, že jsem byl i zvědav na reakce některých odborně se tvářících jedinců.

Tak tedy: Oběživo, tedy bankovky a mince, jsou kryty AKTIVY ČNB. Jednoduše byste to zjistili a ověřit si to můžete náhledem do bilance ČNB. Např. zde:

 http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/download/cnb_vysledky_hospodareni_2011.pdf

Samozřejmě to nemusí každý vědět. Já jen se smíchem čtu reakce dosti útočné jen proto, že to vím a dotyčný je mimoň.

Přeji všem hezký den a více rozumu. :-)

5 3
možnosti
MV

V reálu je v podstatě jedno, čím jsou peníze v bilanci centrální banky kryty.

Peníze slouží ke směně - jejich objem by tedy měl odpovídat velikosti ekonomiky - když jich bude v ekonomice málo, budete mít vysokou nezaměstnanost a nevyužité výrobní kapacity, když jich bude příliš mnoho, budete mít vysokou inflaci.

Způsob emise do ekonomiky je pak různý:

1) aktivní platební bilance se zahraničím - ze země se vyveze zboží/služby/suroviny, dovezou se cizí peníze/papírky - ty skončí v devizových rezervách banky (tzn. v bilanci se projeví nárustem oběživa a nárustem devizových rezerv)

2) půjčky bankám - oběživo z centrální banky se tak dostane do komečních bank, které pak peníze půjčují občanům/firmám/státům. Půjčky od centrální banky ale mají nějakou splatnost - jejich splacením se tedy peníze stáhnou z ekonomiky zpět do centrální banky. Pokud centrální banka splacené půjčky znovu nepůjčí, je zvýšení oběživa v ekonomice jen dočasné po dobu půjčky.

3) půjčky státu - tedy např. nákup vládních dluhopisů. Stejně jako v bodě 2) platí, že splacením půjčky emitované peníze stáhnete z oběhu. Je potřeba poznamenat, že nesplacení půjčky centrální bance má jediný dopad - že se nestáhnou peníze z oběhu, přičemž stahovat peníze z oběhu má smysl pouze v případě vysoké inflace. Proto je nejlepší způsob emise peněz bod 3) - peníze se tak do ekonomiky dostanou přes státní rozpočet.

0 0
možnosti
Foto

:) Něco mezi brunette a blondie?:)

0 1
možnosti
Foto

M39a53r77t88i21n 38Š12i13k

21. 2. 2014 11:32

To je objevná myšlenka, ta s tím investováním "vlastních peněz." Napříště navrhuji, aby na finančních trzích bylo možné investovat JEN vlastní peníze. To bude taková ekonomická revoluce, že snad i Řecko pak z popela povstane. Jenom to bude chtít drobnost, aby každý jednotlivec byl zároveň finančním poradcem. Nepořádáte náhodou nějaké kurzy? Nejvyšší čas se přihlásit..... Ach jo....

0 0
možnosti
Foto

Tedy objevná myšlenka to zrovna není. Mám na mysli vlastní peníze. Je zhruba tak stará, jak dlouho existují peníze. Autorka se ale trochu populisticky vyhnula faktu, že „vlastní“ peníze již vlastně neexistují.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články