Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KL

zadny strom neroste do nebe.

0 0
možnosti
PN

To byla zase diskuse o výši mezd (dole). Evropa si mohla dovolit vysoké mzdy, protože měla před zbytkem světa technologický náskok. Ten začal v 15tém století (děla), v 18tém se přidal parní stroj a průmyslová revoluce, 19 století vlaky, 20té století spalovací motor a automobily. Dělník v textilce v Manchesteru měl počátkem 20tého století 50x vyšší mzdu než tkadlena v Indii, ale 100x vyšší produktivitu, protože makal na stroji. Jáký máme proti Asii technologický náskok dnes? Mizivý. Japonsko a skoro i Korea dělají auta lepší než Itálie či Francie (čest Německu ale Toyota je srovnatelná i s německými vozy). Zůstaly komerční letadla (Airbus i Boeing jsou pořád naše - ale jak dlouho to potrvá než je začne dělat Čína?), vývoj v oblasti počítačových technologií v Silicon valey (fyzicky se už dávno dělají na TchajWanu), speciality jako Maglev (Který si Čína nechala postavit od Siemensu na pár kilometrech a dál bude stavět sama když to okoukala).

Už to potrvá jenom pár let než se ztratí i ty zbytky technologického náskoku a pak budeme odepsáni. Na školství a vědu už dávno nemáme prostředky, neb je spotřebovala sociální politika. (Merkelová - Evropa má 7% obyvatel světa, čtvrtinu HDP a polovinu sociálních výdajů).

Toto je důvod proč zkrachujeme - víc vědět nepotřebujeme. Když nemáme technologický náskok, tak není důvod mít vyšší mzdy a sociální výdaje než Čína. Konec. Všechny ostatní ekonomické komentáře jsou o banalitách anebo dělají mlžnou clonu, aby byla zakryta tato fakta.RvRvRv

10 0
možnosti
AR

A56d92a36m 95R44y60c80h46l38ý

24. 1. 2014 12:55

tak budeme muset za pár let dělat to, co dělala doposud čína a to opisovat technologie a krást nápady...

1 0
možnosti
KK

Naprostá většina politiků není schopná něco udělat, ale rádi mluví o tom, že by to udělali a hlavně jak to jiní dělají blbě a jak oni by to udělali dobře.

Stejné to bude se sexem.

Navíc je známo, že většina mužů se dává do politiky proto aby aspoň tam dosáhla postavení. Takže o jejich schopnosti navýšit si inteligenci mám dost pochybnosti. :-/

2 0
možnosti
Foto

Finační klimakterium. EU je v přechodu. Už dlouho. A mladej milenec k disp. není;-(;-)

1 0
možnosti
AS

A87d90a19m 83S79t21a61v68a

24. 1. 2014 9:59

"Loňské jednání bylo totiž evidentně pro kočku...": Vy kočko jedna, že jste zase neobdržela pozvánku a tak tu na ně jen prskáte...

1 4
možnosti

Autorka článku to s tím  "milováním" asi nepřehání.

0 0
možnosti
SS

Pořád si myslím, že největší probrém jsou nízké mzdy ve východní část EU a tím snížená poptávka po zboží a službách ( tím nechci říct, že by se v západní části nemohlo více utrácet ale je to rovněž spojeno s odbytem výrobků ve východní části EU - stagnace výroby v západní části a tím vyšší nezaměstnanost). Ale je to jen část. Velký potenciál ve spotřebě může být Čína ale to by i tam museli podnikatelé lidem přidat na mzdě. A to se týká vlastně celého "rozvojového" světa. Jenže firmy si nejsou ochotny snížit zisky zvýšením mezd a vlastně tak tuto krizi podporují.

1 0
možnosti
Foto

Nízké mzdy jsou pouze důsledek.

0 0
možnosti
Foto

Zaujalo mne, že jste (asi neúmyslně) pochválila ČNB za její snahu pomoci ekonomice ČR i na úkor ostatních ekonomik.

Díky. :-)

1 1
možnosti
PK

P74a83v40e47l 34K45u91r21a97l

24. 1. 2014 17:10

ovšem ruku na srdce je to více méně snaha pomoci...

k tomu aby tato snaha skončila tak že ekonomice pomůže to má dost daleko... nezaměsnanost od intervence utěšeně roste, úspory lidí více méně také (kdo peníze má a může šetřit se bojí že v budoucnu stačit nebudou, kdo je nemá méně nakupuje) platy stagnují.

Celý efekt intervence je prozatím prakticky nulový... i z hlediska příhraničních nákupů je stále zahraničí zboží ve většině případů levnější. A spolehlivě nám zdražuje ropa což je vcelku průšvih.

1 0
možnosti
Foto

dobrý den a K :-)...pokud se fórum bude konat blízko vykřičeného domu, možná odejdou chytřejší než přišli...:-)...a co se týče našich politiků....myslím že mnozí ženu akorát tak viděli před nekolika lety z vlaku.:-P..ale pokud by to pomohlo...proč nezaložit pro naše světlejší zítřky občanský fond, jen nevím, jak by se dal nazvat.:-)

1 0
možnosti

Jedna dobrá zpráva: snížil se státní dluh za celou  buď eurozonu, či EU.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články