Diskuse

Bude líp?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nedalo mi to a musím reagovat na některé poněkud zavádějící informace.. Nejvíc mě dokáže rozčílit, když se míchají jablka s hruškami - navíc v mém oblíbeném dějepise :o) Uvedu zde jen pár faktů, nad kterými se můžeme zamyslet. 

1) Poražené mocnosti tiskly peníze kvůli válce a poté kvůli placení válečných reparací, což byl hlavní důvod hyperinflace.

2) ČSR tehdy protestovalo proti této politice Vídně (koncem roku 1918) a muselo zahájit co nejrychlejší měnovou odluku od R-H. Do roku 1921 byl kurz de facto navázán na říšskou Marku, protože se na světových burzách s mladou měnou moc neobchodovalo (na burze v Curychu bylo na Korunu nahlíženo jako na německou marku) a inflace zde byla rovněž vysoká (právě do roku 1921). 

Proto se Rašín snažil o deflační politiku, takže se umělými zásahy zvyšovala hodnota měny. To samozřejmě vyvolávalo kritiku u tehdejšího průmyslu, který byl víceméně stále v německých rukách a koncentrován v Sudetech.. ČSR průmysl byl stejně tak závislý na německém trhu jako dnes.. Vláda tehdy řešila stejný problém a snažila se export směřovat na nové trhy. Proti Rašínovi vystupoval prof. Karel Eliáš a byl podporován Ústředním svazem průmyslu. Ti si samozřejmě přáli nižší hodnotu měny.  Koruna však byla státními zásahy stabilizovaná již v roce 1923, a stala se tak nejpevnější směnitelnou středoevropskou měnou. Československému průmyslu také pomohlo to, že Francie tehdy obsadila průmyslové Porúří.

Pokud bychom chtěli srovnávat současnou měnovou unii eurozóny s nějakým historicky podobným příkladem, museli bychom se podívat na případy Rakouské monarchie, sjednocení Itálie a sjednocení Německa. Ne diletantsky srovnávat současnou měnovou politiku eurozóny (jablko) se situací těsně po první světové válce.. Navíc u takto odlišných států (poražené centrální mocnosti vs nově vzniklý stát Československo)..(hrušky) (Zdroj: Saalfeld, Thomas. 2002. „The Impact of the World Economic Crisis and Political Reactions.“ Pp. 208–232)

7 4
možnosti
MS

V čem se liší zadlužená a ekonomicky zhuntovaná EU od válkou zničené monarchie?

7 0
možnosti
MS

Mám rád na wikipedii tuto stránku:

http://cs.wikipedia.org/wiki/2._sv%C4%9Btov%C3%A1_v%C3%A1lka

Je tam animace průběhu obsazování a ztrát území. V podstatě postačuje animaci vzít a přenést si jí o málo let do budoucnosti. Dosadit si do role dobyvatele jistou instituci sídlící v Bruselu a vyměnit způsob vedení války z metání municí metáním legislativy.

Optimistickou je ta druhá část animace. Obávám se, že v této chvíli už ale někdo plánuje etapu, která přijde po konci 3. SV. Lépe rozhodně bude, ale opět jenom chviličku, když bude zlo odpočívat.

9 0
možnosti
MS

Vždycky se bavím, když mne někdo přesvědčuje o skvělých "finančních produktech" bank, pojišťoven a různých specialistů na finanční investice. Ve světě, kde účetní operací udělá banka z jednotky měny deset nebo stovek jednotek měny pouhou podvodnou machinací danou zákonem, který si sama prosadila, bez odpovídajícího nárůstu praktické přidané hodnoty, nemůže být lépe. Ve starověkých státech Asie věděli velmi dobře, proč lichváře popravují.

Kontrolní otázka: když budu chtít v počítači zvýšit výkon, udělám to tak, že zvýším počet přenesených bajtů na stejnou operaci? Stejně tak je to s penězi, když plní svojí elementární funkci zprostředkování obchodního vztahu, tedy výměny vytvořené přidané hodnoty.

Uznávám, že na tohle žádný finanční poradce nemůže slyšet.

9 0
možnosti
MS

Vždycky se bavím, když mne někdo přesvědčuje o skvělých "finančních produktech" bank, pojišťoven a různých specialistů na finanční investice. Ve světě, kde účetní operací udělá banka z jednotky měny deset nebo stovek jednotek měny pouhou podvodnou machinací danou zákonem, který jsi sama prosadila, bez odpovídajícího nárůstu praktické přidané hodnoty, nemůže být lépe. Ve starověkých státech Asie věděli velmi dobře, proč lichváře popravují.

Kontrolní otázka: když budu chtít v počítači zvýšit výkon, udělám to tak, že zvýším počet přenesených bajtů na stejnou operaci? Stejně tak je to s penězi, když plní svojí elementární funkci zprostředkování obchodního vztahu, tedy výměny vytvořené přidané hodnoty.

Uznávám, že na tohle žádný finanční poradce nemůže slyšet.

13 0
možnosti
Foto

....kapitál? Furt ,,frčí“. Jen, že ten největší byznys dnes kvete s čím. Z dluhy. Dluhopisy, kryté dluhopisy. Lichva. Fuj, pardon, dluhové služby a sazby. A finanční trh? Dámy prominou, ale když on se chová jak ,,dáma“ s jaksi nepravidelnou periodou. Nálady, sentiment, nejistota, prognoza. A diagnoza? Je to jaksi spíš jakoby  ,,v přechodu“. Cos jako finanční klimaktérium. ( Pro dámy, aby to bylo genderově vyvážené, jistě že existuje i cosi jako pánský přechod. Já vím, chudáci bankéři.) No a občané? Čumí, bodejtˇne, vůl, pardon, laik aby se v tom vyznal8-o;-)

...a nějaká ČR? Tygr? Neblbněte. V globálu? Sotva ta myš. Sem tam prej i řvala. Ale bulvár, znáte to, ne. Prej pupek světa. S trošku zamotanou pupeční šnˇůrou. No, aby nebyla spíš ta veta. A veto? To těžko. Jo, tak na lampárně nebo na blogu.:-/

6 0
možnosti

Tak jsem si to přečetl a na konci si myslím přesně to, co na začátku - líp už bylo.

9 0
možnosti
PK

Ale "slibujou" růst o 1,3 procenta (ne promile) a pro Pražany více zón a policajtů, když se Blanka nedaří. Tak trošku optimismu, jako za starých časů (menší než 1989)...;-D

0 0
možnosti
MV

Dolar a Euro jsou světové měny - tzn. poměrně značná část jich každý rok skončí mimo území USA a Eurozóny. Například roční deficit platební bilance USA se pohybuje v relaci 400-500 miliard $ - FED tedy netiskne peníze jen pro USA, ale tiskne i peníze pro ty, kteří jsou ochotní za tyto zelené papírky dodat do USA zboží, suroviny a služby. Dalším faktorem, který je potřeba brát v úvahu je rychlost oběhu peněz - pokud centrální banka natiskne pro někoho peníze, ale ten je nedá do oběhu, tak tyto peníze na ekonomiku nemají žádný vliv. Chování spotřebitelů se během krize změnilo - přestali utrácet a rychlost oběhu peněz se tedy snížila.

Další věc, na kterou bych chtěl upozornit, je zásadní rozdíl v politice FEDu a ECB - FED nakupuje vládní dluhopisy PŘÍMO, zatímco ECB dává vydělat zprostředkovatelům - dluhopisy vykupuje na sekundárním trhu. Kdyby ECB nakupovala dluhopisy přímo, zajistila by lepší podmínky pro zadlužené státy a nedala vydělávat spekulantům.

1 0
možnosti
KF

No právě fakt, že papírky někde končí, je jeden z faktorů časované hyperinflační bomby...

4 0
možnosti
KF

Na ženskou dobrá analýza R^

0 3
možnosti
PK

Já pořád nevím v čem je dobrá. Apriori si přeje "průser" EU a hledá k tomu argumenty.

2 6
možnosti
RK

"Vysvětlení je překvapivě prosté. Mezi lidmi panovala skepse. Lidé tedy neutráceli. A pokud lidé neutráceli, nemohly růst ceny zboží. "  To to je ale blábol.... Vysvětlení je ještě prostší. Lidé neutráceli, protože nebylo co kupovat. Prakticky všechno šlo do války. Jídlo, oblečení, fabriky se přeorientovali na výrobu zbraní....  Jinak ceny pochopitelně rostli a to značně. Jenže na černém trhu, se kterým ekonomové nepočítají.

1 6
možnosti
RK

A hned mi naskočilo mínus;-D

3 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,50
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články