Diskuse

Bude líp?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IJ

Velmi si vážím autorky i za její neortodoxní názory, i když s nimi nesouhlasím.

Vadí mi ale, a to nejen u ní, kritika bez návrhu postupu jak dál. Ve stejném stylu je i Václav Klaus. Myslím, že jsou dvě věci - spojená Evropa, která je schopna být konkurencí USA, Japonsku, Číně, Asii, což našich 10 mil. lidí není, a to jak se Evropa chová, jak je řízena a jak definuje své cíle. Evropě schází kvalitní vedoucí osobnost, která by definovala řádně cíle. Ostatně tuto osobnost nemáme ani v ČR, díky tomu nemáme ani řádné cíle našeho směřování. Je tady sice jeden žvanil MZ, ale ten řeší jen své ego. Uvědomme si, že USA se formovalo asi 200 let a my chceme vše zvládnout za cca desetinu času. Zcela určitě to lze rychleji, ale na tak rychle. Kdybychom zapojili lidi jako je autorka, ale v pozitivním smyslu (kritika nic neřeší, pokud nedává cíl a postup jiného směřování), jako je VK, třeba by se to hnulo lépe a rychleji, tudíž i radostněji.

1 1
možnosti
PS

Rada zní - držet se koruny.

5 0
možnosti
MN

Díky za článek :-). Poučilo - souvislost hodnoty akcií s nadměrným tiskem peněz.

2 0
možnosti
PB

Autorka nám opět uvařila preopagandistickou polívčičku, s provokativním výkřikem na závěr. Smíchala se zde vhodně vytržená fakta, přidalo se  trošku demagogie,... Ano, já  jsem pro přijetí eura z mnoha dobrých důvodů.EU

2 17
možnosti

Zkuste: a) vyvrátit tvrzení autorky a b) uvést ony dobré důvody (a poté vyvrátit protiargumenty, protože samozřejmě pár výhod vstupu do Eurozóny existuje, ale nevýhody převažují).

16 0
možnosti
Foto

Mám obavu, že v dlouhodobějším pohledu nás čeká dlouhá desetiletí odkládané řešení problému světové zadluženosti. Nebýt hyper-aktivistické politiky centrálních bankéřů, už teď by státní dluhopisy měly podstatně vyšší úrokovou sazbu. Hezky to bylo vidět v létě, když se Bernanke zmínil, že by možná tiskli ty dolary o něco pomaleji (místo 80 miliard měsíčně jenom 70), a 10-letý úrok (10Y Treasury rate) vyskočil během pár měsíců o jedno procento.

Dalším znepokojivým trendem je vzrůstající závislost světové ekonomiky na finančních machinacích - když se podíváme na graf USA (vpravo nahoře):

http://en.wikipedia.org/wiki/Financialization

jsou v podstatě ve stratosféře. A Evropa je na tom podobně. Bohatství se tak vytváří spíš spekulací než inovací a nad to se  koncentruje v rukou velkých bank, což také není pro globální ekonomiku nejzdravější. Z původně servisního sektoru se tak bankovnictví stává vpodstatě parazitem. Výborně o tom píše třeba Matt Taibbi z časopisu Rolling Stone:

http://www.rollingstone.com/politics/blogs/taibblog

2 0
možnosti
MV

Dluhy jsou všude kam se podíváme - ale je čemu se divit? Od Martanů si peníze nepůjčujeme, takže kde se ty dluhy berou?

- emise peněz ECB a donedávna i FEDu a dalších centrálních bank byla založená na dluhu (centrální banky půjčují peníze komerčním bankám a ty pak dále pujčují peníze firmám, občanům, státům). Změna nastala přijetím politiky tzv. kvantitativního uvolňování - tu ovšem třeba ECB nepraktikuje (na rozdíl od FEDu a dalších centrálních bank)

- dalším spolehlivým generátorem dluhů je vyvádění peněz z průběžného systému do penzijních fondů (příkladem je Maďarsko - vyvedlo peníze do fondů od kterých si pak stát peníze půjčoval až to skončilo tím, že fondy zrušil a dluhy "smazal" - byla to ale poměrně drahá zkušenost)

- kde je dluh, musí být i věřitel - občané a firmy chtějí mít úspory, ale druhou stranou úspor jsou právě dluhy (do banky si uložíte peníze a banka je zhodnocuje tím, že je někomu pujčí - "potřebuje" tedy nějakého dlužníka)

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k otázce na konci článku mně to nedalo, a odpovídám: Ano, já a pár milionů občanů.:-)

2 1
možnosti
KK

Uberte. A nebojte se toho.

I když je vás hodně slyšet, víc než 100 tisíc dohromady nedáte. :-/

2 1
možnosti
JP

Po 1. světové válce byl v Německu nedostatek zejména základního zboží, jako jsou potraviny. Takže ceny rostly. A Německo tisklo peníze také proto, že to umožňovalo snáze splácet válečné dluhy. Z důvodů dluhů možná, jak nedávno napsal Václav Klaus, "fraternita" centrálních bankéřů připravuje zakuklenou inflaci - inflace je tedy možná plánována.

1 0
možnosti
MS

Ano. Skutečným problémem je ekonomicky a historicky nevzdělaná socialistická populace ČR.

Normální člověk by měl znát vztah mezi inflací a hodnotou jeho práce. Vydělá-li člověk na smluvní práci za den např. 1000,- Kč, inflace ve výši 3% ho okrade o 30 Kč. Při cca 270ti pracovních dnech ročně to činí cca 8100 Kč neboli jeden notebook nebo něco jiného. Adekvátně je to např. spotřebitelská půjčka na notebook, který by si občan mohl koupit, kdyby inflace byla 0%. Notebook si koupí za 8100 a lichvě zaplatí 19200. Z lichvy jsou vyšší daně pro stát, takže státní aparát musí nutně lichvu podporovat ve vlastním zájmu. Připomíná mi to rčení: všichni měli ruce od krve jenom já hubu.

2 1
možnosti
Foto

Autorka má pocit, že lidé sedí na penězích a čekají jen na odeznění krize, aby mohli začít utrácet. Jenomže peněžní zásoba je velmi nerovnoměrně alokována. 10 milionů tře bídu s nouzí a většina z nich se navíc topí v dluzích a ten zbytek buď nakradené miliardy někam ulil, nebo je má zakopané jak Rath pod podlahou a bojí se je utrácet, aby se někdo nezeptal "a kde jsi na to vzal"

7 7
možnosti
AR

autorka si to nemyslí, podle mě ji křivdite v ostatním máte pravdu

4 0
možnosti
AR

zajímavé čtení, hrozivá paralela s tou válkou. civilizace, která se nepouci ze svých chyb zanikne...

10 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,50
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články