Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že článek by se měl jmenovat "Proč některé ženy rodí doma". Ženy totiž naštěstí většinou rodí v porodnici. Kdyby všechny rodily doma, to by se nejspíš na silnici tvořily kolony jen ze sanitních vozů spěchajících k domácím porodům. Ženy, které rodí doma, pak většinou ani nenechávají své potomky očkovat, když mají teplotu, dají jim homeopatika a když toto vše jejich ratolesti přežijí, skončí ve Waldorfské škole, protože současní učitelé dětem nerozumí. Polemizovat s těmito matkami nemá moc smysl, protože ony mají a priori pocit, že vše na současné době je špatné a dřív bylo vše lepší a přirozenější. Tyto matky si rovněž zásadně nečtou statistiky či odborné články, jaké to bývalo kdysi, když se rodilo doma, jaká byla úmrtnost dětí, když se neočkovalo atd. A zcela nejvíc mne pobavila skutečnost, že doktor, jenž upozorňuje na možná rizika, stává se necitlivým hrubiánem. 

Já osobně si myslím, že by ženy doma rodit neměly, protože je to riskantní. Pro ženu samotnou i pro její dítě. Z vlastní zkušenosti vím, že jde v případě nějakých komplikací o vteřiny a porodní asistentka nemá kvalifikaci ani nástroje, aby je v danou chvíli vyřešila. Já osobně bych si nikdy na svou zodpovědnost cizí život nevzal a divím se, že tak některé matky činí. Děti sice rodí, dávají jim obrazně řečeno život, ale nemohou jim život brát, a to ani nezodpovědným chováním. Děti nejsou naše hračky.

5 0
možnosti
OF

Paní Koutková a Ulrichová mají, zdá se, zdravý rozum. Je to balzám na nervy přečíst

si jejich rozumné a skromné příspěvky. :-PR^

1 0
možnosti
Foto

Nejsem sice odpůrce domácích porodů, ale skutečnost, že některé ženy chtějí dobrovolně rodit doma úplně nechápu. Pokud bych já bývala rodila doma, pravděpodobně by v případě prvního porodu nepřežil můj syn a v případě druhého by asi byla na světě zdravá, skoro pětikilová holčička, ale nejspíš by neměla matku. Neuklidňovalo mne žádné pípání přístrojů, ale možnost okamžitého lékařského zákroku v případě potřeby.A že ho potřeba bylo! Lékaři se v porodnici v žádném případě nechovali jako stroje, ale byl to právě jejich citlivý a profesionální přístup, který pomohl přežít nejen bez následků na fyzickém zdraví, ale i bez vážnější psychické újmy. Možná jen nejsem dostatečná hrdinka, ale zato jsem živá a mám zdravé děti!

9 0
možnosti
OF

To jsem zvědav, co na to odpoví autorka.  Nejspíše neodpoví nic.

0 0
možnosti
Foto

Rodila jsem čtyřikrát a vždycky v porodnici. Po psychické stránce to nebylo nic moc - v lepším případě neosobní přístup, v horším až skoro nepřátelský...Ale vždy šlo jen o pár dní, které mi stály za to, abych svou volbou neohrozila sebe a svoje dítě nečekanou porodní komplikací, co může nastat ve vteřině...Poslední dítě se narodilo s Apgarem 6, což není nic moc... Kdybych ztrácela čas voláním záchranky, zemřelo by. Takhle byla situace vyřešena za pár minut vyškoleným a zkušeným personálem a potřebnými přístroji...Nikdy nevíte, jak se porod bude vyvíjet a pak, když  se něco semele a  přijedou zdravotníci k ohroženému dítěti je tam časová prodleva i kdyby se přetrhli. Čeká je nejen velmi nepříjemný zásah co se týče např. oživování novorozence( protože ani záchranáři nejsou roboti a zásahy u dětí emotivně prožívají), ale i hysteričtí a obviňující rodiče, případně žaloba za dlouhý dojezd, nekompetentnost, necitlivý přístup k rodičce a td atd..Přitom by se rodiče , kteří zvolí tuto formu porodu měli psychicky připravit i na tuhle možnost ( což, logicky nelze a ani si jí nepřipouštějí), jenže pak je pro ně jednodušší svou vlastní volbu a její následky přesunout na někoho jiného. Stává se to skoro vždy, když se porod zkomplikuje a je volána záchranka. Samozřejmě, špatně to může dopadnout i v nemocnici. Tak či onak, žít s pocitem, že s ohledem na mé psychické blaho jsem ohrozila zdraví či život dítěte bych já osobně nechtěla. Samozřejmě, je to můj názor a volba každé maminky, na kterou má právo. P.s. A nutno dodat, že přístupy personálu k matkám, se viditelně mění k lepšímu.

11 0
možnosti
Foto

Tohle téma se skutečně periodicky vrací...až se budeš nudit, docela dobrá diskuze :)

http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A130425_334481_blogidnes

1 0
možnosti

16. 8. 2013 8:42

Protože jsou zblbnuté propagátorkami "přirozena" a neuvědomují si rizika.

2 0
možnosti
OF

Když čtu ty bludy, tak mě napadá opět podstatná věc.

Naše zdravotnictví ja gulášová polévka za 50 halířů. Opakuji po profesoru Pavkovi.

Operace tlustého střeva is  pobytem v nemocnici přijde v Rakousku na 8200 eur a u nás na 16000.  Vážená ekonomko Šichtářová, kde koupíte euro za 2 Kč ?

Odstranění lipomu u psa v celkové anestezii 2400 Kč, u člověka 1200 Kč, také jsou realné ceny u nás. Roďte si doma , ale pokuď chcete rodit doma tak si zaplaťte lékaře i s v vybavením a neste zodpovědnost za případné komplikace. Pokuď díky domacímu porodu,bude dítě postiženo, nechtějte od státu ani korunu.

Závěrem: Pracuejte jako Siciliáni, píšete bludy a zdravotní péči byste chtěli jako v USA

za nejvyšší pojistku. 60 let okrádáte a špiníte zdravotníky, ujištuji vás že ve zdravotnictví byste nevydžela pracovat ani 14 dnů. Palec dolů, slaboduchý článek plný bludů, neznalost problematiky bije do očí. RvRvRv

2 1
možnosti
PK

Což je tak trochu k smíchu ve chvíli kdy operaci tlustého střeva zvládali v zákopech první světové chirurgové během pěti minut a po 5 dnech šel voják opět do boje. (a spousta jich neměla problém se dožít další světové války pokud je někdo nezastřelil v té první)

Za takovýto úkon je skutečně i těch 16000kč příliš mnoho. Chirurg by to měl stihnout prakticky do čtvrt hodiny své činnosti a pobyt v na posteli v nemocnici s jídlem zdaleka tolik nestojí.

0 0
možnosti
Foto

"právo vzít zodpovědnost na sebe"...bezva...ale se vším všudy, ne?:)

8 0
možnosti
Foto

přesně tak jsem na to musela reagovat:-)

1 0
možnosti
JN

Jen tak naokraj, moji ženu nikdy nenapadlo, že by mohla rodit doma. A jsem tomu rád. Díky tomu, že rodila v porodnici, jsem dnes šťasný manžel a otec dvou synů a ne bezdětný vdovec.

7 0
možnosti
JN

Neznám konkrétní případ, který paní popisuje,  ale že má mít těhotná žena nějakou životosprávu, o tom snad lékaři poučovali odjakživa.  A v některých případech je to houby platné, budoucí maminky chlastají a kouří v klidu dál.

1 0
možnosti
PK

Protože porodní asistentka nemá právo vystavit rodný list. Pokud to řeknu na tvrdo v případě porodu doma si může rodit kdokoli a dítě předhodit komukoli jinému...

A oni jsou za pravdivost toho listu zodpovědní... když ho nevidí tak nazdar... já bych taky nikdy neschválil jediný dokument dokumentující něco co sem na vlastní oči neviděl. To je riskantní a to si prostě na triko nevezmu.

A doktory nebetyčně štve vyjíždět z práce k porodům doma aby tohle udělali... protože přesčasů jim dnes zaplatí maximálně omezenou dobu (je jich málo) pokud mají kšefty z pacientů co tam sedí ve frontě tak výjezdem dostanou za 1 pacientku míň než kolik by dostali za odbavení 4 v nemocnici. (to mi alespoň sdělil kamarád co doktora dělá).

A co se toho nádoru na mozku týká... holt prostě jí sdělil riziko a co má dělat aby ho snížila. Spíš si kladu otázku proč jí to neuklidnilo... já sem spíš ve stresu když mi nikdo rizika stavu na který nejsem odborník nevyjmenuje protože mám tendenci negativní scénáře vymýšlet sám. Prosté vyjmenování všech rizik od odborníka mne uklidní.

Taky si uvědomte že tomu doktorovi asi s těmihle případy už pár dětí pod rukami umřelo takže a jestli by ho takové stavy stresovali nemohl by to dělat, takže už musí zákonitě být obrněn... což prostě vede k tomu že neschopnost matky se vyrovnat s prostým a pravdivým tvrzením nebude vysoko na žebříčku jeho priorit... navíc patrně jí to dost vyděsí a začne se tou radou alespoň řídit. (Strach je, hned po bolesti, velice účinný nástroj pro zachování druhu)

2 0
možnosti
MP

rodný list vystavují na matrice, ne v porodnici

2 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,29
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články