Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na začátku bylo něco o financích - jsem si jistý, že většina zastánkyň domácích porodů by ráda za přítomnost lékaře připlatila. Ono by bylo velmi dobré udělat průzkum, zda se náhodou zastánkyně domácích porodů celkově VZP nevyplatí víc, než ty, které rodí v nemocnici, protože vědomé ženy často vědoměji žijí svůj život a tudíž i méně stonají. Ale toto zatím není žádným způsobem statistikcky prokázáno ani vyvráceno, takže oba tábory si myslí, že mají pravdu. 

Z toho, co vím já o psychice a jejím vlivu na porod a další život dítěte a ženy, se domnívám, že to by byla jedna z nejlepších investic, kterou mohou zdravotní pojiš´tovny udělat, kdyby přispěly na domácí porod na půdě porodnice. 

Přeju nám všem, abychom se přestali hádat a místo toho hledali řešení nejlepší pro každého a ne pro naše strachy, které nás nutí odmítat to, čeho se bojíme. 

S úctou MUDr. Martin Daniel.

0 0
možnosti

A pro ty z nás, kteří se nějak v systému nebo mimo sytém angažují je důležitá ještě další otázka: 

Tím, že tvrdě bojuji za domácí porody nebo proti nim, získám to, co chci? 

Mé řešení je, aby odpůrci domácích porodů si přečetli statistiku a zamysleli se nad ní. dokud jim nedojde, jak hluboce jsou iracionální, když ji ignorují a nutí druhé, aby ji ignorovali také. 

A odpůrkyně porodů v nemocnici, aby si uzdravili svůj strach a mohli v klidu a míru rodit i v nemocnici. 

Ostatní pak budou profitovat z toho, že oba tábory přestanou bojovat a místo toho budou hledat to nejlepší pro rodičky a děti (třeba i na základě statistiky, že porod doma má méně komplikací a ptát se proč). 

Dokud v těchto debatách půjde o boje dvou znesvářených táborů, kteří nic neví, ale myslí si, že ví vše, řešení nebude. Řešení se najde, až zastánkyně domácích porodů přiznají, že se bojí rodit doma, protože si uvědomují možnost komplikací. Ale víc se bojí jít do nemocnice.  A až ten druhý tábor pochopí, že chtít racionální chování od lidí ve stresu je velmi neracionální. A začne se zkusit raději vciťovat, než odmítat. A pak bude prostor pro to najít nejlepší řešení pro každého. A porodnice brzy na to nabídnou domácí porod v nemocnici. je to jen o tom, abychom přestali bojovat za svou pravdu a vzali v potaz názor druhé strany. zastánkyně domácích porodů by měli uznat, že nemocnice je někdy nejlepší řešení. A věřící na porodnice by měli místo odmítání domácích porodů pomoci ženám ve stresu, aby si ho uzdravili a mohli rodit v nemocnici.  A samozřejmě abych nezapomněl - když porodnice nabídne klid domácího porodu a jistotu nemocničního zázemí, většina lidí ráda připlatí a vyděláme všichni. Protože v klidu a míru porozené děti budou žít jiné životy, než my, porození do samoty. S úctou MUDr. Martin Daniel.

1 0
možnosti

Skvelé! Díky moc za tento príspevok.

0 0
možnosti

Tvrdá fakta, která respektuje nejmodernější věda (ale ne nutně každý lékař): 

1. těhotenství a porod nejsou chirurgická záležitost, jak tady někdo napsal. Jsou to "jiné stavy", které nejsou nemocemi, dokud se nemocemi nestanou. 

2. Psychika hraje v porodu důležitou a možná dokonce nejdležitější roli. 

3. Proto statistiky ukazují, že porod doma je bezpečnější, než porod v nemocnici (platí jen pro nízkorizikové - viz jedna z předřečnic). Je to jednoduché milý Watsone - když je žena v menším stresu, bude mít výrazně méně komplikací. 

4. Samozřejmě když už problém nastane, je ideální mít vedle sebe ne jen lékaře, ale i celé jeho "vybavení" - tedy celou nemocnici.

5. Pokud někoho donutíte násilím aby byl někde, kde se bojí, riziko komplikací  se výrazně zvyšuje. A pak je téměř jisté, že u tohoto typu žen bude počet komplikací a následků vyšší v nemocnici, než doma (Pokud mi nevěříte, znovu se podívejte na statistiky. To je problém víry, že se ani statistika nebere vážně, když je proti mé víře, že porod v nemocnici je vždy lepší). Výhodou nemocnice je, že se mnohé komplikace zvládnou, ale i ty, které by vůbec doma nenastaly. Bohužel nikdo není schopen dopředu říct, u koho nastane komplikace v každém případě a tedy je třeba nemocniční péče a u koho by doma nenastala, protože rodička by rodila uvolněná, beze strachu a porod doma by byl lepší možností, protože by ke komplikaci vůbec nedošlo.  6. Současně je pravdou, že některé zastánkyně domácích porodů jsou trochu hysterky. Ale tím, že je přinutíte, aby se nebály, jejich strach nezmenšíte, naopak.  Tím, že je onálepkujete, jejich názor nezměníte, stres zvýšíte.  Pro každého z nás je důležité se zeptat, co chci. Chci si dokázat svou pravdu nebo chci moci rodit tak, aby to bylo nejlepší pro mne a mé dítě? To jediné je důležité a kdo to má pořešeno, už nemusí bojovat, protože řešení pro sebe najde.

1 0
možnosti
Foto

Martine, prosím, NS jakou statistiku se to odvolavate? A lze někde najít info o tom, ze rodičky jsou ochotny si priplatit? Obojí (to druhé zvlášť), mne velmi zajímá a zatím trvale čtu o opaku, tedy jakémsi právu.

1 0
možnosti

"Myslím, že jedna z nejdůležitějších věcí, které můžeme udělat pro lidstvo je ponechat dítě v náručí matky a ponechat placentu a pupeční šňůru nedotčenou až do chvíle, než se placenta z matčina těla sama uvolní a její tělo řekne: Myslím, že mé dítě a já jsme připraveni se oddělit" 

"Matka sama opravdu ví co se děje. A stejně tak i její dítě"

.........

"Nechme je na pokoji!"

vimeo.com/21315581

0 0
možnosti

Pořád se tady opakují mýty o tom, že porod doma je rizikový. Ale podle zahraničních studií je u žen s nízkým rizikem srovnatelně bezpečný a někdy i bezpečnější než porod v nemocnici. Např. z britské studie z roku 2011 zkoumající skoro 65 tisíc nízkorizikových rodiček vyplývá např. to, že pro vícerodičky je nejbezpečnějším typem péče porod doma (2,3 ‰ případů komplikací) a nejméně bezpečná péče v nemocnici s lékařem (3,3 ‰ případů komplikací). A když se shrnout výsledky za prvorodičky a vícerodičky, tak je nejbezpečnějším typem péče porodní dům s porodními asistentkami bez lékařů. http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7400

1 0
možnosti

BTW. pokud bych se nechala vyblbnout "sluníčkovými" agitkami o zlých lékařích, porodech, které se zastavily kvůli ošklivému prostředí, napichování zbytečných látek do rodiček už téměř u vchodu do porodnice a sichr-budoucích psychických problémech novorozence z odloučení - kvůli vážení a měření -, tak bych měla panickou hrůzu z porodnice i kdybych onou "nízkorizikovou" rodičkou nebyla. Nicméně nestalo se a tak jsem do té (předem vybrané a prohlédnuté) porodnice šla a mýtus nemýtus z nízkorizikové jsem se stala, po porodu, tou rizikovou - vrostlá placenta, masivní krvácení..... V porodnici se inzerované, a léta letoucí "sluníčkářkami" opakované, hrůzy nekonaly, všichni se chovali profesionálně a to tam byli někteří "od nevidím do nevidím".

Jistě, ať se zlepšuje, kde je to potřeba a porodní domy? - možná. (Ani tak se ale všem nezavděčíte.) Je ovšem dobré se také sem tam podívat, jak to v těch porodnicích vypadá, protože se to dost mění, ale "některé" melou už x let totéž a změny (účelově?) ignorují. A mýty, které mezi nimi kolují jsou také na pováženou - nejmilitantnější a nejuječenější totiž nemají žádné lékařské vzdělání... Ale třeba ekonomku....

3 1
možnosti

Jako muž k této diskuzi mohu přidat jen osobní zkušenost ze dvou porodů mé ženy. Pokud by bývala rodila doma, tak bych neměl manželku a dvě děti, ale v lepším případě manželku a jedno dítě, v horším případě jenom jedno dítě, polovičního sirotka.

Ale respektuji právo každého zvolit si míru rizika, s jakou prochází životem.

1 0
možnosti

To ale nemůžete vědět co by bylo kdyby...spousta porodů se zasekne právě proto že rodička je stresovaná. Tím neříkám, že chci rodit doma. Prostě jen nevěřte slepě lékařům co vám tvrdí

1 0
možnosti

Po přečtení diskuse řeknu toto. Je to věcí ženy. Statistiky nic neříkají. Dítě, které umře hned po porodu je bráno jako potrat a to se ve statistikách neobjevuje. To byl případ mojí sestry, kdy se jí narodila holčička, která deset minut po porodu umřela. Takže ani se nevyplňovaly dokumenty o narození, nic. Sestra v tom šoku přistoupila na potrat a když to po několika dnech chtěla změnit, tak neměla šanci. Takže její dcera ani nemá hrob. Prostě byla někde spálena jako potrat, A bylo to v nemocnici v Českých Budějovicích.

1 1
možnosti
Foto

J37a52n57a 61M83a87j95o52v43á

16. 8. 2013 20:51

no ale to není správně. To má zcela jiná pravidla. I mrtvě rozené (tedy zemřelé již před porodem) dítě je, pokud je ve "správném" termínu a těhotenství trvalo dostatečně dlouho, porod. To je nějaká velká chyba, kterou Vaše sestra zažila :-( :-( :-(

1 0
možnosti

Placení zdravotního pojištění se vztahuje na porod v nemocnici, kde jsou všechny potřebné přístroje, tram je pracoviště lékaře. Cesta lékaře do domova rodičky něco stojí.

2 0
možnosti

Cesta do domova rodičky stojí lékaře jen jeho čas. Nic více. V Rakousku s tím vesničtí lékaři nemají žádný problém. 

Bohužel v Česku se nějak všichni upnuli na to, že porody musí být jen v nemocnici. 

Jenže pro nemocnice je v tom hlavně ekonomická stránka. Lékařský výkon a poplatek za lůžko

2 0
možnosti
Foto

Mnohé doma rodící ženy jsou velmi zodpovědné, absolvují všechny kontroly a v případě hrozících komplikací by šly rodit do porodnice.

Ty ostatní jsou asi jednoduše hloupé.

0 0
možnosti

Komplikace při porodu mnohou být i u zdravých matek. Nikdy se nedá riziko vyloučit.

8 0
možnosti

J88o28ž68o 54V96a48š22e53k

16. 8. 2013 17:45

Mimochodem, tohle není PR na domácí porody?

http://ona.idnes.cz/marketa-sichtarova-0a9-/spolecnost.aspx?c=A130109_133644_spolecnost_job

http://sichtarova.blog.idnes.cz/c/262632/Me-dite-se-narodilo-doma-Proc-ne.html

A ještě jedno mimochodem, není vám trapné se cpát do perexu u každého článku? Vypadá to fakt divně http://sichtarova.blog.idnes.cz/   zavání to narcisismem, takto vzdělaná autorka by jistě mohla najít vhodnější ilustrační foto, ne? To samé u té knížky, člověk se diví, kam se poděl rozum, je mi jasné, kdo nosí u Šichtářů doma kalhoty http://www.kosmas.cz/knihy/173514/naha-pravda/

4 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS