Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Co nám chtěla autorka článku sdělit je v posledním odstavci.

Pokud se mi články některého autora blogů nelíbí, tak je vhodné je přestat číst.

Podobné invektivy /"Pani Sichtarova - vase clanky se me stavaji cim dal tim vetsi hadankou. Budto jste tak hloupa, ze vlastne ani nevite o..."/  kterými argumentuje

v diskusi Alena First sem podle mého názoru  nepatří. Kdo jste a co jste v životě

dokázala, zkuste se nám představit a něco ukázat.

Nikdo Vás přece nenutí souhlasit s autorkou, ale to jde přece i slušně.

1 1
možnosti
AF

A19l42e80n32a 35F11i24r67s17t

30. 5. 2013 19:32

na hrubý pytel nepatri jemna zaplata. A pamflety pani Sichtarova jsou utkany ze setsakra hrubeho materialu.

A mimochodem - to co jste citoval z meho prispevku, nejsou argumenty. Jak jste na to prisel. Arguenty prisly pozdeji v prispevku, ale k tem jste se zrejme zu nedopracoval.

0 2
možnosti
MV

S částí blogu věnovanou analýze řešení krize nemohu souhlasit.

USA a Evropa čelila v roce 2008-9 zásadní systémové krizi - banky z důvodu splasknutí hypoteční bubliny měly obrovské ztráty. Padl Lehman Brothers - to přitom byla 4. největší investiční banka. Dnes víme, jakou nestabilitu to vyvolalo. Dovede si někdo představit, co by znamenal pád mnohem větších institucí - například Citibank, Bank of America nebo třeba pojišťovny AIG? Neřízený bankrot velkých bank by znamenal zhroucení finančního systému jako domečku z karet. Něco podobného svět zažil za Velké deprese v minulém století. Nevím, jestli ti, co kritizují řešení současné krize by si přáli opakování situace před téměř 100 lety - důsledky totiž byly opravdu strašné - 2. světová válka.

Problém v současnosti je, že z ekonomického procesu vypadla obrovská část obyvatel - nejhůř jsou na tom Řecko a Španělsko s více než 25% nezaměstnaností. U nás máme 600 000 nezaměstnaných. Přitom jsme tentokrát žádné banky nezachraňovali a zahraniční obchod trpěl pouze v roce 2009 (pokles o 300 mld.) - hned v následujícím roce ale stoupl o 400 mld. a v dalších letech dále rostl (2007 - 2,479 bilionu Kč, 2012 - 3,065 bilionu Kč). Čili hlavním cílem by mělo být snížení nezaměstnanosti a následně konsolidace veřejných financí - především úpravou daní. A další otázkou je, kde skončily peníze z nesplacených hypoték a dalších bublin - peníze, které si řada lidí vzala před x-lety na předražené hypotéky a dnes je nesplácí totiž někdo musel vyinkasovat. Někde ty peníze jsou - možná paří těm, co pujčují zadluženým státům (od Marťanů si totiž zatím nic nepujčujeme ;-)).

0 0
možnosti
JR

J29a21n 28R82á38ž

25. 5. 2013 13:31

Nejprve dvě otázky:

1) Jak si představujete konsolidaci veřejných financí úpravou daní?

2) O jaké peníze má jít ? Devadesát procent obchodních transakcí probíhá s virtuálními penězi,které nabývají hodnotu až se proměnění za konkrétní předmět nebo se smění za bankovky konkrétní měny. Jinak se jedná jen o účetní operace ve kterých o skutečné peníze,co si můžete ohmatat, vůbec nejde.

Peníze,jako směnný artikl, mizí z Evropy a USA vlivem přesunu výroby do třetího světa. Evropské výrobky sloužily v žánr.obchodě vždy jako předmět směny za suroviny a zisk z teto směny vytvářel po staletí bohatství Evropanů. Evropa,až na malé výjimky toho na směnu už mnoho nemá, a tak si obyvatelé Evropy na nákup produktů třetího světa pro udržení svého životního stylu půjčují. A tak stejnou rychlostí jakou je likvidována evropská střední třída,která byla vždy tvůrcem bohatství Evropy, roste počet miliardářů v třetím světě. Jak se zvedá životní úroveň miliardám Číňanů, Indům,Brazilcům, stejnou úměrnou klesá životní úroveň milionům Evropanů. Zatím to jde pomalu,díky dluhům,ale jak začne třetí svět provádět započaty pohledávek rychleji, pokles životní úrovně v Evropě se zrychlí. Rychlost s jakou investují Čínští, Indičtí, Indonéští, ale i Ruští miliardář i v Evropě i USA je alarmující. A hlavně,že se v Evropě hádáme o hloupostech jako jsou genderově vyvážené kvóty nebo zda dotovat filmy na které nechodí diváci.

Je zajímavé,že nikoho nezajímá,že v období enormního růstu HDP v USA se nijak než vedla životní úroveň americké střední třídy,zvýšil se počet chudých,ale rostl počet multimilionářů. Kam zmizelo to vytvářelo růst HDP? Jestli se to proměnilo v peníze, tak v jaké a kde jsou, když většina amerických bank je podfinancována a i takový finanční kolos jako je AIG musel dostat finanční pomoc a FED tiskne nové a nové? Jestli je nemají miliardáři doma ve vaně,tak se investují právě v zemích třetího světa.

P.S. Z HDP se stal ekonomický fetiš bez reálné náplně když na růst o 1% vzroste dluh o 2%.

0 0
možnosti
Foto

Pro paní Alenu První.

Mozná by bylo lépe, kdybyste místo kontraproduktivní reakce (samozrejme pro Vás), zkusila napsat něco ucelene vlastního pro sirsí verejnost. Nereaguji takto jako zastance paní Sichtarové, ta uz svoje dokázala a podle me stále dokazuje, ale jako clovek hledající nové podnety. Pokud se Vás má reakce dotkla, neztotožňujte ji s funkcí mého zlucovodu a nemejte mi to za zlé. Poslední vetu povazujte za prípadnou omluvu, pokud ji budete ochotna prijmout.

1 1
možnosti
AF

A63l33e24n40a 39F95i56r58s55t

24. 5. 2013 19:09

nezlobte se, ale k cemu podle vas vlastne slouzi diskuze po konkretnim clankem blogera? K vlastni literarni produkci, nebo pouze na odkazy na vlastni blog? To preci nemuzete myslet vazne :-(

A upozorneni na nespravna tvrzeni blogera diskutujicim snad jeste neni podminena existenci vlastniho blogu - ci ano? 

Ja jsem se nikdy necitila povolana neco kritizovat, resp. chvalit. Co mi ale vadi jsou nespravna, resp. lziva tvrzeni a na ty take reaguji. To ze pani Sichtarova pod svymi clanky nediskutuje je jiste jeji vec a ona take jiste vi proc!

A jeste jednu prosbu - alena1. jsem byla ve svem drivejsim nickovem zivote, dnes bych si poprosila o spravne osloveni. Tedy ani Prvni, ani Firstova. Dekuji. Jednoduse a kratce First. Alena First.

0 1
možnosti
AF

A44l76e97n24a 97F92i60r35s66t

24. 5. 2013 17:19

Pani Sichtarova - vase clanky se me stavaji cim dal tim vetsi hadankou. Budto jste tak hloupa, ze vlastne ani nevite o cem pisete a hlavnim vasim cilem je plivat na Euro, nebo jste tak rafinovana a opet je vasim hlavnim cilem plivat na Euro. Jina plausibilni vysvetleni mi s ohledem na Vase CV nenapada.

Vas "chvalozpev" na hospodarstvi Velke Britanie je v prikrem nesouhlasu s tim, co pisi svetova media. Predpokladam, ze jakz-takz ovladate nemcinu (kdyz uz jste pry pracovala v Nemecku), takze prikladam zastupne link ke clanku renomovaneho svycarskeho deniku "Tages-Anzeiger" z ledna tohoto roku. Mozna vas to v Praze prekvapi, ale fakta o ekonomice VB zde uvedena hovori naprosto jinou reci, nez vy.

Napriklad a ve zkratce - 140 procentni zadluzeni, hospodarsky deficit ve vysi skoro 6 procent, stoupajici inflace a klesajici produktivita prace, promarnene miliardy liber, ktere Bank of England pumpuje jako dotace do anglickeho hospodarstvi, obavy anglickych ekonomu pre tzv. Triple-Dip atd. atd.

Takze se ptam jeste jednou v dikci prvniho odstavce: co vlastne tedy jste a jake cil svymi clanky sledujete? Tento pomlouvacny a dryacnicky styl vasi clanku pozoruji jiz delsi dobu a vubec se mi nelibi.

 

http://www.tagesanzeiger.ch/wirtschaft/konjunktur/Englands-Rezessionsmysterium/story/31571105   P.S. Tages-Anzeiger je renomovany svycarsky denik s druhym nejvetsim nakladem ve Svycarsku a patri mezi nejvlivnejsi media zeme.

2 1
možnosti
AF

A37l67e91n71a 59F64i17r14s73t

24. 5. 2013 17:23

Clenek ve zminenem deniku nese prihodny nadpis - "Zahada anglicke recese".

Doufam, ze vam nemusim vysvetlovat, ze slovo recese neznamena ve svete  "srandu", nybrz hospodarsky propad :-/

2 1
možnosti
PK

P60a27v16e68l 60K20u67l28a

24. 5. 2013 13:00

No, naštěstí jste nám zůstala vy :-/

2 0
možnosti
PH

Skvěle napsáno, politici hlásají to, co lidé chtějí slyšet a pak si nakradou. Pokud někdo řekne pravdu, je nazván populistou, nacionalistu nebo rasistou. Neslyšel jsem zatím od žádného politika reakci na včerejší vystoupení Ewalda Stadler europarlamentu, asi se bojí, že by je někdo nařkl z nacionalismu.

2 2
možnosti
MR

Naučit lidi odpovědnosti za vlastní život, rodinu, politiku ve svém bydlišti a nespoléhat na všemocný stát. U nás je krize lidských hodnot. myšlení, chování, odpovědnosti, sebe hodnoty, jež položil rovnostářský systém a řízený stát, jež navíc neučil podnikatele, živnostníky, finančníky, úředníky .... . Stav politiky je špičkou ledovce chování majoritní společnosti.

3 1
možnosti
MP

Teď už jen ten avizovaný recept pro českou ekonomiku.

2 0
možnosti
MR

Je jednoduchý, pořádná krize a výprask, jež položí ponaučení pro další směrování a generace, obdobně jako krize v 30 letech, 70 letech... .  Společnost podléhá určitým vnitřním zákonům, není zde lineární vývoj, ale cykly. My jsme na konci jednoho velkého cyklu a jednoho malého cyklu. Velký začal v roce 1945 a doznívá, malý přišel z rokem 89 a přinesl jej vlastně rozpad duality světa a potřeba "dohnat"  spotřební bohatství západu. Tento stimul ale už je pryč a podobně je na tom EU, kde oživení přišlo díky pádu železné opony.

1 1
možnosti
Foto

Takže receptem na krizi v ČR jsou politici, kteří věří tomu, co servírují masám?

A kteří by to měli být?

2 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články