Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

On ten článek je třeba také o tom, jaké má unie nachystané mechanismy, až se Kyperská situace bude opakovat jinde.

A možná i o tom, jaký smysl měl pro nás Zemanův podpis pod euroval.

3 1
možnosti

Jižní Kypr má smůlu. Kdyby byl v Turecku, bude na tom lépe.

1 1
možnosti
Foto

Zdá se, že situaci nerozumíte nebo ji vědomě překrucujete nebo platí oboje.

Pár příkladů:

1. První věta Vašeho článku: "Kypr je zachráněn." To nikdo rozumný, představitelé EU ani Kypru, přece netvrdí. Podařilo se odvrátit okamžitý krach několika kyperských banek a Kypru. Toť vše. Každý ví, že práce na ozdravění banek a finanční situace Kypru tímto teprve začíná (a není ani jisté, zda se to podaří). Takže překroutíte výrok někoho (nebo si ten výrok vymyslíte) a pak dokazujete, že to není pravda.

Zbytek prvního odstavce souhlasí.

2. Druhým odstavce začíná velké překrucování situace a mystifikace. Píšete: "Jedním z hlavních principů měnové unie je volný pohyb kapitálu." Na Kypru skutečně byl volný pohyb kapitálu - snad jen dočasně - omezen. To je pravda. Pokud však např. německý podnik nebo německá osoba bude v finančních problémech, a nenechá se zbankrotovat, tak také dojde k dočasnému omezení toho co a kam může platit.

3. Třetím odstavcem jste tomu nasadila korunu, je to obrovské překrucování a mystifikace. Neexistuje něco jako Kyperské nebo německé Euro. Problém je v bankách. Osoba nebo podnik, který si uložil hodně Eur, dolarů, korun, rublů atd., u jedné z ohrožených Kyperských bank o své peníze zčásti přišel a se zbytkem nemůže teď zcela volně disponovat. To však nemá nic společného s Eurem, je jedno jestli má u těchto banek účet v Eurech, dolarech, korunách nebo v rublech. Odráží to jen to, že tyto banky nemají peníze.Toto Vám stručně a jasně napsal již Marek Veselý níže. Dál Váš článek rozbírat nebudu.

3 6
možnosti
Foto

Pokračování

Pravdou však je, že Kypr ani Řecko, možná ani Itálie, Španělsko atd., do Eurozóny přijaty být neměly. V těchto zemích (zatím?) není dostatečná finanční a fiskální disciplína. V minulosti tyto země pravidelně svou měnu devalvovaly. Teď to dělat nemohou a tak poškozují stabilitu Eura. Jelikož platy v těchto zemích jsou teď v poměrně tvrdých eurech, tak tyto země ztrácejí schopnost konkurovat. Pomohlo by, v těchto zemích pravidelně snižovat platy, úspory a důchody v Eurech. To je však politicky nepřijatelné, byť by se to prakticky rovnalo pravidelným devalvacích lokálních měn v minulosti. Jiné - lepší - řešení by bylo, v což doufají západní a severské země, zproduktivnit v těchto zemích ekonomii a zlepšit fiskální a finanční disciplínu. To však tam příliš nevidíme.

3 1
možnosti

J60a29n 73R39á59ž

6. 4. 2013 10:34

Skutečnost už je taková, že napřed musí být pár obětí,které pohnou veřejným míněním tak silně, že politici v sebezáchovném pudu začnou jednat. Jako u nás s pančovaným alkoholem. Všichni věděli, že se to děje ve velkém,že je to podhoubí kriminality i obrovského úniku daní. Nebyla však "politická vůle" problém řešit. Muselo napřed zemřít několik desítek lidí aby došlo k "osvícení" Kalouska s Kubicem a najednou se objevoval jeden sklad za druhým a během pár dnů pozatýkány desítky "alchymistů" i distributorů.

Takže napřed musí "zemřít" několik zemí eurozóny aby se veřejnost natolik vzbouřila, že bruselští panáci začnou jednat a dojde k výměně socialistických internacionalistů za realisticky uvažující politiky. Podmínkou však je vědomí, že dalším stadiem neřešené krize je diktatura a že prvními oběťmi budou oni.

3 1
možnosti
Foto

Je vidět, že něco takového jak je nedotknutelnost soukromého vlastnictví v socialismu neexistuje.  Buď evropa opustí nastolenou cestu k socialismu, nebo extrémně zchudne a každá trochu svobodnější ekonomika nás předstihne co do výkonu tak i v platech těch nejméně příjmových skupin lidí.

11 2
možnosti

Kypr se zadlužuje kvůli záchraně soukromých bank - problém je, že v současném systému se zisky privatizují, ztráty socializují. U nás stála záchrana bank vytunelovaných v 90-tých letech stovky miliard - to byl "dáreček" Klausových vlád.

8 6
možnosti

Dobrej článek. Moc bych to ale neanalyzoval. Prioritou je vybudování impéria, tomu je podřízeno vše. Ekonomické problémy se potom bastlují jak se dá. Není to důležité, důležitý je přesun moci do centra.

14 2
možnosti
Foto

EU bez pravomocí je jako kočí bez biče. Řešení je buď zrušení anebo federace a řízení fiskální politiky států s Eurem.

5 0
možnosti

Když u nás krachovaly banky tak snad žádný ekonom to nedával za vinu české koruně. Kyperské banky krachují z důvodu špatných investic - nakoupily především řecké dluhopisy. německý bankovní systém je mnohem větší a procento investic do řeckých dluhopisů měl mnohem nižší - z toho důvodu německé banky nekrachují.

Chyba není v Euru - chyba je v tom, že někdo špatně diverzifikoval riziko.

12 2
možnosti

Tak v tom máte pravdu, ovšem pravděpodobně reagujete pod špatným blogem. Autorka, pokud jsme četli stejný blog, upozorňuje na fakt, že Kypr byl de facto odstřižen od Eurozóny a není její plnohodnotnou součástí. O příčinách situace na Kypru (minimálně v tomto blogu) nepíše.

10 1
možnosti
Foto

Text autorky je spíše bulvárního charakteru, dopouští se nekorektních zkratek a neadekvátních závěrů.

Solidní ekonom hodnotí situaci bez osobního zaujetí se snahou o objektivní postup.

Toto je text spíše politický.

9 19
možnosti

jste k autorce příliš shovívavý. Její text není "spíše", on JE bulvárního charakteru a sice toho nejhrubšího typu.

Jak jsem již psala níže - od Matějky, Streita a podobných se nedá očekávat nic jiného a proto to člověk od nich bere spíše jako takovou "smutnou legraci".

Ale od ředitelky finančně-analytické firmy, prý s dlouholetou bankovní praxí, je takový plytký a argumentů prostý článek  jednoduše nehoráznost do nebe volající.

Člověk si raději ani nepředstavuje, jakou "kvalitou" vynikají jejích analyzy, když je již samotná paní ředitelka schopna se pod bulvární blog tohoto rázu podepsat.

6 15
možnosti

Většina zásahů evropské unie zatím připomíná jen prodlužování agónie a jde proti podstatě ekonomického modelu. Z toho plyne, že se problémy nevyřeší, jen protáhnou, a ozdravný proces nastartuje později.

6 2
možnosti

pokud jste si nevšimla, ozdravný proces byl nastartován již dávno. Ale člověk to buďto chce vidět, nebo nechce, v horším případě nemůže. :-)

4 9
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS