Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I74v69o 23F70r83e22u28n61d

12. 3. 2013 11:21

Pravda:

Výplata z II. pilíře je vázána na přiznání starobního důchodu

Nepravda:

Nemůže nastat situace, kdy by člověk čerpal starobní důchod od státu a zároveň by neměl nárok na prostředky z II. pilíře

Při nesplnění „odpracované doby“ a tedy nepřiznání státního důchodu není sice nárok na prostředky z II. pilíře, ale ty jsou předmětem dědictví a nárok na ně mají dědicové

Nesplnění odpracované doby se může týkat například žen v domácnosti nebo lidí dlouhodobě nezaměstnaných… Jinak dobré téma do diskuze....a hlavně na FB  :-)

1 0
možnosti

Vyjádření Ministerstva financí k tomuto komentáři:

Nepřesnosti v článku Markéty Šichtařové o důchodové reformě

 

Markéta Šichtařová ve svém komentáři „Jak přijít o peníze“ dne 22.2.2013 použila hrubě zavádějící informaci o důchodové reformě. Poukazuje totiž na eventuelní situaci, kdy účastník dovrší důchodového věku, ale nesplní podmínku minimální povinné délky pojištění (tj. neodpracuje minimální počet let). V takové situaci občanovi skutečně nevzniká nárok na výplatu státního důchodu. Ministerstvo financí se však ohrazuje proti tvrzení autorky, že účastníci, kteří se rozhodnou vstoupit do II. pilíře, budou v případě nesplnění minimální délky pojištění vystaveni situaci, kdy „budou v důchodu, jejich peníze však budou uzamčeny ve fondu a státní důchod budou mít vlivem účasti ve II. pilíři snížený...“ Naznačuje přitom, že vstup do II. pilíře je z tohoto důvodu nevýhodný. Opak je pravdou: Nárok na výplatu z druhého pilíře je vázán na první pilíř - vzniká po vzniku nároku na výplatu státního důchodu. K situaci, která je popsána v článku (čerpání státního důchodu bez nároku na důchod z druhého pilíře) tedy vůbec nemůže dojít. Nejhorší možný scénář je, že občan nesplní podmínky nároku na starobní důchod od státu, nicméně i v této situaci se účast ve II. pilíři jeví jako výhodná. Účastník, který vstoupí do reformy, by totiž stejně jako v současnosti nedostal státní důchod, a nemohl tedy čerpat ani důchod z druhého pilíře, nicméně stále platí, že prostředky na účtu ve druhém pilíři jsou předmětem dědictví. Pokud však podmínky výplaty důchodu nesplní občan, který do reformy nevstoupí, nedostane nic on ani jeho dědicové.

 

Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

2 0
možnosti

A co by nám asi pan Jakob odpověděl na dotaz, co se stane s vloženými peněziRv, až se "k veslu" dostane socdeem celý slavný II. pilíř zruší???

0 0
možnosti

J89a56n 70F81r97o51l63í72k

26. 2. 2013 11:08

Čtu tu diskuzu a nestačím se divit. Paní Šichtařová nám přece jasně sděluje, že kdo nebude mít nárok na řádný důchod nedostane se ani ke svým úsporám v soukromém fondu. Na rozdíl třeba od blbého termíňáku, kde si vyzvednu ušetřené a živořím dál nebo na rozdíl od III. pilíře, kde si úspory vyzvednu po dosažení důchodového věku bez ohledu na to jestli mě vznikl nárok na starobní důchod. Je to konečně jasné?;-D

0 2
možnosti
Foto

Pane Frolík, mi tady totiž diskutovali nad původní verzí, kterou paní Šichtářová mezitím změnila a opravila ty nesmysly, takže naše diskuze je teď zcela bezpředmětná. Teď je článek vyloženě krotký a pravdivý a také to už není takový senzační objev, který byl prezentován původně. Jelikož se ale snad jedná o přepis původního článku pro literární noviny, tak tam se snad dá nalézt původní verze.

0 0
možnosti
Foto

Markéto, vy se opravdu hodně ráda fotografujete, že? To Pikora cvaká špušť?

A mimochodem, dobře píšete.

0 2
možnosti

Že ten, kdo nesplní podmínku celkové doby pojištění v délce 35 let, nedostane důchod žádný, je nad slunce jasné. Při současném trendu zvyšování nezaměstnanosti se podaří odpracovat 35 let jen zázrakem.

1 1
možnosti

J22a84n 65R38á36ž

22. 2. 2013 20:29

Finanční poradce  společnosti takové úrovne ,jako je Next Finance ing Sichtařové, musí být přímo etalonem přesného vyjadřování.Klient poradce nesmí být maten nepřesnými informacemi,které mohou způsobit jeho špatné investiční rozhodnutí. Ještě, že se jedná "jen" o blog,kde může být uveřejněna jakakoliv hloupost bez přímé odpovědnosti autora. Ale i tak se jedná o politivánihodné profesní selhání.  Pro konkurenci dobrá zpráva.

2 1
možnosti

J44o26s60e93f 67E87d98e86r

22. 2. 2013 16:06

Osobně si myslím, že tento příspěvek má vyvolat jen další averzi vůči druhému pilíři. Naprosto jednoznačně platí, že dobou pojištění je myšlena doba, po kterou bylo de facto odváděno sociální pojištění během produktivního věku. Takže pokud pracuji 14 let, tak už mám 14 let splněno, i když jsem do 2. pilíře vstoupil letos. Tento článek ale vybízí k tomu, aby si nepoučený čtenář myslel, že musí 35 let platit pojistné v 2. pilíři, ale tak tomu není.

3 3
možnosti

H45o48n81z45a 66N24o24v72á16k

26. 2. 2013 10:08

Čtenář který by to pochopil jak jak uvádíte by musel být nejen nepoučený, ale hlavně úplně blbý. Myslím že je jasné jak to autorka myslela.

3 1
možnosti
Foto

Podle mě je příspěvěk paní Šichtářové jeden velký blud a nechápu jak může pracovat jako finanční poradce.

Zcela správně tvrdí, že podmínkou výplaty s II. pilíře je příznání důchodu. Tam je dnes podmínkou zřejmě těch 35 odpracovaných let, ale to se počítá od začátku pracovní činnosti nikoliv od doby vstupu do II. pilíře.

3 3
možnosti

M78i78l69a14n 89T70o79m96e62š

22. 2. 2013 12:40

Nemyslím si, že je to jeden velký blud. Jen se domnívám, že v některých větách je použita ne úplně přesná formulace. Ale jako celek to pro člověka, který se trochu v tom Kalouskově megatunelu vyzná, je pochopitelné a ve výsledku správné.

4 1
možnosti
Foto

A kde je to tedy vlastně napsáno, těch 35 let? Nikde jsem to nedohledal. Musím splnit minimální povinnou délku 35 let pojištění (odpracovaná léta)? Musím (do druhého pilíře) spořit 35 let? Kam musím spořit 35 let, jak to autorka zmiňuje? Jak to je?

.

Samozřejmě nejsem blázen, abych do duhého pilíře šel. Jenom se ptám.

5 1
možnosti

M48i96l22a59n 40T65o57m43e32š

22. 2. 2013 10:23

Po upozornění od kamaráda tu vidím pár fatálních chyb - předposlední odstavec evokuje to, že pokud nebudu do II. pilíře spořit 35 let, tak z něj nic neuvidím. Nicméně dle mého se to nezakládá na pravdě. 

Konkrétně ve větě: "A všichni, kteří budou odcházet do penze po 1. 1. 2018, musí spořit aspoň 35 let. Nespoříte 35 let – nedostáváte penzi" by mělo být použito slovo pojištění namísto spoření. Myslím, že právě i kvůli tomu se zjednodušeně říká "odpracováno x let" namísto "účasten důchodového pojištění x let".

Další chybka je ve větě: "Vy budete v důchodu, vaše peníze budou ve fondu, a nebude smět k sobě". Tam by mělo být uvedeno: "Vy budete v důchodovém věku, vaše peníze budou ve fondu, a přesto nedostanete ani státní důchod ani výplatu z fondu".

Věta "A státní důchod budete mít snížený, protože jste přeci zapsaní ve druhém pilíři" je pak už zcela nepravdivá - buď dostávám výplatu obého, nebo žádného důchodu.

3 1
možnosti

M67i43l30a40n 70T29o22m75e44š

22. 2. 2013 10:26

Nicméně - v obecné rovině je článek super, protože upozorňuje na riziko, které ovšem ani tak moc nesouvisí s II. pilířem a sice to, že pokud člověk "neodpracuje" 35 let, tak nemá nárok na důchod (ať už jen státní, či kombinaci). V tomto je výhoda III. pilíře, kde po dožití se určitého věku prostě výplatu dostanu bez ohledu na to, zda mám či nemám nárok na starobní důchod.

8 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články