Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J16i25ř36í 34V21á57l20e64k

13. 1. 2013 13:25

Cituji z vašeho textu: "... všechny české právníky a soudce (průměrný plat posledně jmenovaných spécií byl v roce 2010 112 tis. Kč - a teď to porovnejte s prací, kterou odvádějí),  ..."

Pane (nebo soudruhu?) Kodete, nemáte pravdu. Je-li to z neznalosti, pak si příště dejte více práce s vyhledáním správných údajů, je-li to  záměrně, pak se sám řadíte mezi demagogy, populisty a jim podobné "odborníky".  S věcnou debatou to nemá nic společného. Nevím jakou práci odvádíte vy, ale jsem si téměř jist, že o práci soudců nevíte o nic více, než kibicové z třetí cenové.

Není problém si dohledat na Internetu, že průměrný plat soudců v roce 2010 nepřekročil 70 tisíc - možná se různé zdroje budou lišit, ale jen o pár tisíc. Pár dalších souvisejících informací najdete např. na stránce goo.gl/p5zq4.

0 0
možnosti

To se nedělá, takhle opisovat moje tvrzení z doby, kdy jsem kritizoval ten podraz se stavebkem (v diskusích se známými). Ale těší mě, když exaktně stejnou argumentaci mě, laika, použije respektovaná ekonomka :-)

0 0
možnosti
Foto

I96v10o 78P25a21t32t44a

21. 12. 2012 23:08

Ti z Vás, kdo viní ČSSD že chce bankovní produkt zvaný "Penzijní fondy" zrušit a sama nemá alternativu, nemají pravdu. Pokud se chcete přesvědčit, stačí zadat následující adresu a stáhnout si reformu do počítače přímo z webových stránek sociální demokracie: http://www.cssd.cz/soubory/ke-stazeni/reformy-2011/pata.pptx

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den paní Šichtařová, co kapr už plave ve výřivce. Já znám kratší pohádku: " tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se zajde pro pivo! Pohodovou třetí adventní neděli.:-)

0 0
možnosti

J17a62n 18F78r39o75l79í40k

14. 12. 2012 16:45

Dovolil bych si oponovat s názorem, že důchody jsou nereformovatelné. Až budou odcházet do důchodu  lidé s věkem 72 let (zatímní právní úprava) bude třeba stanovit nové cíle, řekněme odchod do důchodu v devadesáti. Věřím, že to systém ufinancuje i bez pilířů. Jen uvedení těch met do praxe je třeba značně urychlit.;-D

0 0
možnosti

P23a84v27e68l 80K91u61r30a31l

14. 12. 2012 17:21

Bylo by mnohem snažší ho zrušit okamžitě úplně. Navíc by šlo vyházet spoustu státních zaměsnanců a tak ulevit ekonomice snížením odvodů a zrušením hromady zákonů a kontrol.

3 0
možnosti
Foto

L96u11b51o23r 13J19o51š11t

14. 12. 2012 13:54

Nezlobte se, ale směšovat solární takyenergetiku s penzijním systémem je hodně silná káva. To první bylo zbytečné už od začátku, to druhé považují za nutné i největší odpůrci. Víc si platit na penzi, navíc v ekonomicky slabé době je prostě nepopulární a lidé to nechtějí slyšet, stejně jako nejjednodušším řešením pro alkoholika je napít se. Navíc je tu problém, že by to nebylo poprvé, kdy "hloupého" malého střádala zase někdo obere s pusou plnou údajných benefitů.

0 0
možnosti

Já tomu směšování rozumím. Stát přece slíbil solární energii dotovat, slib plní, ale napařil daně, aby dostal dotaci zpátky a tím naboural podnikatelský záměr. Navíc, obcím zůstanou panely po zkrachovalých elektrárnách a teď se řeší zase zákon, jak dostat nějaké peníze na likvidaci dopředu, tedy další daň, jinými slovy, stát způsobil problém a teď ho řeší.

2 1
možnosti

Přijatá podoba důchodové reformy je naprosto skvělá. Je dokonce inspirací pro Slováky, jak nedávno na fóru Zlatá koruna upozornil pan Nečas - a přitom ještě ani nezačala fungovat (osobně bych Slovákům doporučil inspirovat se nějakým fungujícím systémem, ale to je věc názoru).

A teď vážně - díky přijatému návrhu hrozí výpadek až 15% příjmů průběžného systému (tzn. 40 miliard) - jediné štěstí je, že vláda neprosadila původní lobbystický návrh s povinnou účastí. To je hlavní příčina odstoupení některých fondů od projektu - fondy teď totiž podstupují riziko, že nezískají dostatečný počet oveček ke stříhání (přičemž fondy potřebují co nejmladší ovečky, aby je mohli stříhat po mnoho let - proto byla v návrhu povinná účast lidí mladších 35 let).

Docela by mě ale zajímalo, co by měla opozice s přijatým nesmyslem dělat - byl přijat proti její vůli, její připomínky vládnoucí koalici nezajímaly. V historii bylo různých nesmyslů uzákoněno plno - tomu se nejde vyhnout - a obvykle byly dříve či později zrušeny - podle mě čím dřív, tím líp ;-)

9 1
možnosti

P97a82v54e67l 76K13u48r91a97l

14. 12. 2012 10:31

Dalším nesmyslem který byl v minulosti přijat je i průběžný důchodový systém.

Nebo přesněji- v době jeho zavedení- málo lidí se dožívá důchodu, páru se rodí 5 dětí, 3 zemřeou, zbytek jde ve 12 letech makat na pole a jde je danit- zas takovým nesmyslem nebyl.

Jenomže dneska se důchodu dožije 99 procent populace, 10 procent ekonomicky aktivní je nezaměsnaných a jsou defacto taky důchodci, aby potomek vydělal alespoň tolik aby na daních odvedl víc než kolik dostatne státní sociální podpory vyžaduje to přes 20 let investic do vzdělání, dělat 2 takové investice zároveň si může dovolit málokdo...

1 1
možnosti

Čtenáři by si měli uvědomit, kdo jim na téhle stránce káže moudra: ředitelka společnosti, která se přiživuje na šíbování prachů, nikoliv na tvorbě skutečných hodnot. Pod tímhle zorným úhlem je nutno dívat se na prohlášení, že naše recese je způsobena nestabilitou skrze prohlášení ČSSD, že druhý pilíř zruší. Ano, a bude to správný, nikoliv špatný krok, stejně jako by byl správný krok vyházet na mráz z jejich teplých kanceláří všechny české právníky a soudce (průměrný plat posledně jmenovaných spécií byl v roce 2010 112 tis. Kč - a teď to porovnejte s prací, kterou odvádějí), opsat právní normy z Německa a požádat Bundeserepubliku o outsorcing justice. Přišlo by to mnohem laciněji než to, co poskytuje národu ta česká.

A stejně tak byl správný krok omezení stavebního spoření, které už dávno nesloužilo původnímu účelu. Chybné bylo to, že se Kalousek snažil omezit státní příspěvek, namísto toho, aby jednoduchým způsobem, jako to bylo dříve, omezil státní podporu jenom na pořizování bydlení.

A recese, vrátíme-li se k začátku, je způsobena tím, že šedá ekonomika, výkony mimo účetnictví a odliv zisku z výroby za hranice ( a jeho nereinvestování na místě, kde vznikl) dosáhlo rozměru, který společnost doslova rdousí.

3 7
možnosti

Bundeserepublika je překlep, ale hezkej!

1 1
možnosti

je hezke, ze autorka napsala, ze napad opozice, ze po pripadnych vyhranych volbach druhy duchodovy pilir zrusi, ale uz mene se zabyvala tim, cim jej chce nahradit a jak chce koncipovat duchodovy system. Take mi v clanku chybi to, proc se dostal prubezny system, ktery mel jeste pred par lety na svem uctu desitky miliard jako rezervu (ktere uz tam nejsou), do problemu. A dalsi veci ktera je podle mne vynechana aby clanek postihl celou pravdu o duchodovem systemu, je to, ze pred lety se timto problemem zabyvala cela komise a dosla k celkem dobremu kompromisu. Tehdy chybel jen podpis KSCM a mohl tento system fungovat. Komunisti meli tehdy problem s vysi veku pro odchod do duchodu, jenze dalsi jednani uz nepokracovala. A vlada vedena Petrem Necasem se vubec nezabyvala tim, ze by mela projednavat tak dulezitou otazku s opozici, coz kritizoval i prezident Klaus. Tudiz krok ktery hodla udelat dnesni opozice po dalsich volbach neni vubec prekvapujici. A jeste malickost jen priklad toho, jak vyhodny by asi byl druhy pilir. Spocital jsem to na platu manzelky. Pokud bude s 15 000,- hrubeho v onom druhem piliri setrit po dobu 30 let, pak bude mit nasporeno 135 000,- Kč (nepočítám zhodnoceni, ktere vsak bude maximalne do vyse 7000,- Kč, když dokáží zhodnotit rocni vklad 5% - coz je v soucasnosti vec nerealna)Takze pujde do duchodu z druheho pilire obohacena o 142 000,- Kc. To je pro ni vyhodnejsí opakovat stavebni sporeni - tam ma alespon jistotu, ze ji jej nikdo nevytuneluje!

4 3
možnosti

Já ten článek pochopil trochu jinak.

1 0
možnosti
Foto

J46a76n 67R75ý30z59n19a67r

14. 12. 2012 8:28

Doufám že se mýlíte, krásná dámo s pokladničkou v ruce :-).

Doufám, že si moudří lidé v této zemi vynutí opak - i když podklady pro váš článek jsou pravdivé.

1 3
možnosti

Moudří lidé vyrazí tu pokladničku vládě co si říká pravice.

2 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,57
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články