Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

stastu

22. 9. 2012 6:32
Největší zlo a výmysl doby je stále omílané heslo,

že ekonomika musí stále růst, že recese je špatná a nežádoucí a ekonomiky je třeba podporovat pumpováním dalších peněz do oběhu. Byly tak odstraněny samoregulační ventily každé ekonomiky a to jest deflace či větší inflace. Jak známo s přírody, bouřka přináší očistu, zbavuje například přírodu starých ztrouchnivělých stromů, jejich větví apod. a dává jimi život jiným, které se tak mohou lépe pnout ke světlu. Aby něco žilo musí jiné zemřít, to je koloběh života a platí i v ekonomice. Leč problém je ten, že velké korporátní skupiny, politici a další jiní, se nechtějí zbavovat svých kdysi mohutných jedlí a dávat prostor jiným. Vyhovují jim věci tak, jak jsou a dochází tedy k záměrnému brzdění trhu a tím potažmo vývoje. Také tyto skupiny zjistily, že se dá velmi dobře vydělávat na oněch dotacích či bailoutech a různými spekulacemi, které proběhli i v největších hypotéčních polostátních bankách FRE a FNM dosáhli toho, že peníze vydané vládou na tyto shnilé stromy, skončili v jejich kapsách.

1 0
možnosti
S

stastu

22. 9. 2012 6:41
Re: Největší zlo a výmysl doby je stále omílané heslo,

Vím o čem mluvím, protože jsem byl u toho před těmi čtyřmi roky a přiznávám se, svezl jsem se s nimi. Centrální banky, to je pak kapitola sama o sobě, nebo spíš celá kniha. Možná se jednou donutím a napíši, jak to vlastně a proč, celé bylo. Třeba záchranné balíčky pro Řecko šli ve skutečnosti německým a francouzským bankám, které nejvíce, v řádu sta miliard, investovaly do řeckých dluhopisů. Defacto tyto dva státy donutily, aby jim EU pokryla jejich ztráty. Pokud by někdo sledoval v Americe příběh Ambac, pochopil by, jakým způsobem fungují centrální banky, spolu se státní správou. To by bylo ale na dlouho... a není to hezký příběh.

2 0
možnosti
MH

Martin_H

22. 9. 2012 2:52
Jen pár otázek na autorku

1) Je to zrovna česká vláda, která by do ekonomiky momentálně "cpala" peníze? Proč tedy potom rostou ceny i v ČR tak rapidním tempem?

2) Není to konec ECB, čeho se ECB bojí. Nebo nám snad stejně jako pan Mach chcete tvrdit, že konec eurozóny by pro Evropu potažmo ČR nepředstavoval žádné riziko? Neshazujete se tak jako ekonom?

3) Když mluvíte o "zákonech ekonomie", proč jste vy ekonomové nebyli schopni předpovědět globální ekonomickou krizi, když si dovolíte tvrdit, že ekonomická věda se řídí objektivními zákony? Pokud by byla ekonomie tak přesná věda, musela by být přeci schopna predikovat.

0 0
možnosti
S

stastu

22. 9. 2012 6:51
Re: Jen pár otázek na autorku

Není pravda, že by to nikdo nepředpověděl. Například bloomberg.com na ní upozorňoval již v roce 2005 a celkem přesně definoval, co zřejmě přijde. Nebyl to ale jen bloomberg, ale i další jiní už od roku 2001 - 2, problém je ten, že jsme lidem říkali to, co nechtějí slyšet :)

0 0
možnosti
JAN

jirka n

22. 9. 2012 1:37
podle mne za to muzou jen vlady + banky !

takze to co jsem tady zahledl , jsou dle mne jen blaboly EKONOMA . Např. my , řecko, ma´darsko, itálie , ad. co asi mame spolecneho , jedni zerou a druzi nemaji ani praci.

0 0
možnosti
JJ

jan jakubech

21. 9. 2012 23:32
je to asi jako u nás vodou a teplem

pokud se sníží spotřeba, automaticky se zvednou ceny, aby zisky zůstaly zachovány. poučka, že všude existuje konkurence, která tlačí na nižší ceny, je lichá. potom ekonomika nemusí být vůbec přehřátá, spotřeba může klesat a ceny přitom růst.

tištění peněz taky vliv mít nejspíš bude. hlavně arabové s ropou už asi tuší, že dolar a euro docela ztrácí na hodnotě.

0 0
možnosti
MBP

motýl bombardér px50

21. 9. 2012 23:08
co

spolehlivě vyděsí je, když někdo, kdo píše, neumí pravopis. je jasné, že v apokalyptických vizích různých blogerů je znalost mluvnice bezpředmětná, jelikož jim jde jen o nahrnutí konců všech planetárních civilizací co nejhutnější formou, tedy o karmu na idnesu. nicméně i tak jsou lidé, kteří těm blábolům i věří. :-)

0 0
možnosti
OK

AREDAK

21. 9. 2012 23:41
Ale, ale

nějak jste se moc soustředil na jednu gramatickou chybu, a unikla Vám podstata článku. Kromě obecného tlachu jste názor na ekonomickou podstatu blogu nevyvrátil. Pouze jste řekl, že je to blbě, ale neřekl jste, jak je to správně.Možná Vám uniklo, že zde nešlo o maturitní slohovku.Takže zkuste něco přidat i k té věcné stránce příspěvku.

2 0
možnosti
DP

Dědek Plesnivák

21. 9. 2012 21:48
Máte pravdu ...

a kromě toho, že jste hezká, jste i chytrá ... a to je ďábelská kombinace ;-)R^

1 0
možnosti
FK

LUF4

22. 9. 2012 1:29
Re: Máte pravdu ...

Asi nevíte že poslouchá AC/DC :-(

0 0
možnosti
PV

pavsson

21. 9. 2012 21:12
Dotace

Bude hůř. Evropu ten velký náraz teprve čeká. Ještě před tím se pokusí vytvořit něco jako federaci, především proto, aby dostala pod kontrolu veškeré daně, především ty korporátní. Pokud se jí to povede, bude finální náraz ještě brutálnější, protože se všechny problémy jen zvýrazní. Celý problém je totiž v tom, že Evropa ztrácí konkurenceschopnost a naprosto nesmyslně vyhazuje nepředstavitelně velké prostředky na absurdní projekty typu biopaliva nebo fotovoltaika. Stejně tak je zničující, kolik peněz unie jde na zemědělské dotace. Podobná politika jinou než černou budoucnost EU neskýtá...

3 0
možnosti
OH

Lanolin

21. 9. 2012 20:19
a lití další vody do děravých necek pana Kalouska

je správná cesta? (příměr ke zvyšování daní a stálém stavu, že každá kauza ztracených miliard vyšumí - od Open Card, podivností kolem pražské ODS a VZP, přez CASA, Pandury, padáky ... doplňte si dalěí).

0 0
možnosti
OH

Lanolin

21. 9. 2012 20:20
Re: a lití další vody do děravých necek pana Kalouska

rád bych dodal, že jeden Ráth s pár miliony jaro opravdu nedělá, ztratilo a ztrácí se řádově více

0 0
možnosti
HS

hloupá sova

21. 9. 2012 19:58
není nad rovnice

člověk nemusí být makroekonom (nic proti pisatelce), aby si spočetl, že éra kapitalismu s jeho falešnými natisknutými  bankovkam jde do finále...... Co jsme zaseli, budeme sklízet. Samozřejmě, že se to netýká pouze kapitalismu jako takového, bohužel platí i pro ostatní "hýřily" dnešní doby. Vyhrává ten, který bude co nejméně závislý na společnosti a začíná to vždy u jedince. Tož vám těm bystřejším držím palce....!!!!R^:-)

2 0
možnosti
T

thunderbolt

21. 9. 2012 18:55
Trochu mi ty počty nesedí.

Výkonnost ekonomiky ČR je řekněme na nějakých 60 % západních zemí EU. Příjmy jsou zhruba na 40 % EU. To znamená cca 20 % polštář, tedy ještě slušná rezerva. Kde je? Že by někam "odkloněná"?

0 0
možnosti
JR

raz

21. 9. 2012 19:29
Re: Trochu mi ty počty nesedí.

A nezapomeňte dodat, že produktivita je u nás na cca 60% Německé a to jsem optimista..to za prvé. Za druhé:  Už při té, jak říkáte 60% výkonosti jsou potíže s odbytem..to chcete vyrábět na sklad jako za komunismu? Jestli jste těmi "příjmy" myslel mzdy zaměstnanců, tak ty odpovídají produktivitě a nedají se zvedat....pak by výkonnost naší ekonomiky ještě dále klesla.

Můžeme být rádi, že většina toho, co u nás produkuje je zatím v rukou Evropských vlastníků...až naše výrobní kapacity budou vlastnit majitelé z Ruska a nedej pánbůh z Číny, tak se sice výkonnost zvýší, ale mzdy rozhodně ne a o dnešních sociálních vymoženostech se bude našim vnukům jenom zdát.

Kandidát na prezidenta v Číně řekl, že umožní výjezd 100 milionům mladých lidí aby získali zkušenosti....přeloženo: Aby převzali vůdčí místa ve firmách ve vlastnictví Čínského kapitálu. Pro nechápavé: Čína investuje v zahraničí ročně biliony dolarů. Zatím nejvíce v Africe a Jižní Americe, ale jak se pustí do Evropy..domyslete si sami.

3 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 42,63
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články