Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

LUF4

24. 9. 2012 0:23
Dotaz, poslední zprávy - další megatisknutí 2 biliony EUR

Pro Španělsko a Itálii. Dá se tedy očekávat inflace EURa. Logicky by to znamenalo, posílení CZK vůči EUR. Je to tak, nebo i CZK bude podléhat inflaci nějakou propojeností s evropskou měnou?

0 0
možnosti
TJP

Tomáš Jasný, PhD.

23. 9. 2012 21:48
miluju

lidi typu Sichtarova, ktera vydelava spolu s manzelem na virtualni realite (predpovedi kurzu) ... povazuju tuhle praci za absolutne zbytecnou a praci s nulovou, ne-li zapornou pridanou hodnotou pro spolecnost ...

2 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

24. 9. 2012 7:26
Re: miluju

problem bude mozna v tom, ze nekteri lide vam yebou zvysoka na nejakou "praci pro spolecnost", a pracuji proste pro toho, kdo je ochoten tu jejich praci zaplatit ... a autorce nekdo za jeji praci zrejme ochoten zaplatit je, jinak by svoji praci totiz velmi pravdepodobne nedelala. pro "spolecnost" at si pracuje ten, koho to bavi, ja budu i nadale pracovat pro docela obycejne prachy.

7 0
možnosti
TZ

Truth teller

23. 9. 2012 21:32
předmět

No vida, konečně se více dotýkáte toho podstatného - bankovnictví. To je hlavní viník krize. Dnes karma pro povzbuzení. Zkuste napsat článek o tom, jak by podle Vás měl fungovat měnový systém.

1 0
možnosti
FK

LUF4

24. 9. 2012 0:50
Re: předmět

Pokud mají banky vliv na krizi tak zejména ty centrální svými regulacemi ekonomiky. jejich omluvou je , že to vše dělali v dobré víře. Komerční banky jen minimálně, hlavně ty které podváděly ve svých výkazech. Komerční banky nemají větší vinu než jejich dlužníci - ani banky ani jejich dlužníci ani politikové nevěděli že se nacházíme v nafukující se úvěrové bublině a všichni mylně vycházeli z toho že se jedná o celosvětovou prosperitu. Skutečnou vinu na tom co nyní přijde mají politikové, kteří krachující banky zachraňovali se státního a kteří státy nyní zachraňují tisknutím peněz. V dnešní situaci by měli už vědět že to není řešení a že situaci tím nakonec jen zhorší. Tj můj názor.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

23. 9. 2012 14:11
recese a krize je ozdravna

rikal Klaus a ten ma, jak vime, vzdycky pravdu.

Proto nechapu ten negativisticky podtext v clanku autorky. Je to prece nadhera, vsichni budeme brzy zdravejsi.

1 0
možnosti
PM

pavel-m

24. 9. 2012 16:44
Re: recese a krize je ozdravna

Holt asi i p.Šichtařová sklouzává k bombastickým sdělením:)

Nicméně já jsem ten negativistický podtext spíše pochopil jako predikci budoucnosti než co jiného.. Možná pokud byste četl autorku častěji, byl byste na její dikci víc zvyklý..

0 0
možnosti
N

Nhau

23. 9. 2012 13:36
0 0
možnosti
Z

zeko33

23. 9. 2012 13:16
Prosperita kapitalismu

Základním předpokladem prosperity kapitalismu je neustálé zvyšování HDP, tedy spotřeby.  Již delší dobu se však finanční prostředky stále více kumulují v rukou poměrně úzké vrstvy nesmírně bohatých jedinců, zatímco ostatní lidé relativně chudnou. Ti bohatí sami o sobě spotřebu nezachrání a ti ostatní na zvýšenou spotřebu nemají. Takže spotřeba klesá. Teoreticky by ti bohatí měli své finanční prostředky investovat a tím zvyšovat zaměstnanost a HDP. Jenže proč by to dělali, když spotřeba klesá a jejich produkty by na trhu nenašly dostatečné uplatnění a nezaručovaly dostatečný zisk. Místo investic se tedy někteří rozhodli půjčovat nashromážděné finanční prostředky výhodně ostatním, aby jim umožnili jejich spotřebu zvýšit současně se svými zisky. Jenže problém byl v tom, že mnozí dlužníci své dluhy nedokázali splácet a jak to nakonec dopadlo víme všichni - krize byla na světě. Zdá se tedy, že současný extrémně individualistický kapitalismus se dostal do obtížně řešitelných potíží.

1 0
možnosti
JB

jfb2

24. 9. 2012 15:47
Re: Prosperita kapitalismu

Neustálé zvyšování HDP není předpokladem kapitalismu, ale dnešního pseudokeynesiánského socialismu s FIAT měnami.

0 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_mocně_duní

22. 9. 2012 23:58
zeptal bych se téhle přemoudřelé "ekonomky"...

...jaké jsou její reálné zkušenosti s akciovou burzou. Jestli v tomhle oboru vůbec má nějakou osobní zkušenost nebo jsou to jen tlachy akademické absolventky z obývákové firmy. Kolik jste kdy nechala na burze...a kolik pak dostala zpět??? Porovnávat akciovou burzu 2007-8 a letošní stav může jen absolutní ignorant.

Jako populista jste dobrá, dle karmy vám ti dost lidí žere, ale ti, co trochu ví, o co jde, zde pochvalami zas tak nehýří.

Je možné, že ti, co na burze investují jsou parta blbců (včetně mě) a vy neobjevený génius....ale moc pravděpodobně to nezní.;-D

1 0
možnosti
FK

LUF4

23. 9. 2012 2:02
Re: zeptal bych se téhle přemoudřelé

V čem podle vás nemá pravdu?

0 0
možnosti
K

klobouk.emanuel

22. 9. 2012 23:07
Vzpomínáte na ekonomicky „šťastné“ roky 2007 a 2008?

Ne nevzpomínám. Pro mě to z ekonomického hlediska byly roky jako každý jiný. plat ne o moc lepší jako předchozí roky ani jako následující roky. Ani ten stát se v době papírové prosperity nijak nepředal. No možná většina to vidí jinak, ale to je na posouzení každého jednotlivého soudruha.

3 0
možnosti
KB

Karel2002

22. 9. 2012 21:13
A já si myslím, že na vině jsou

neoliberálové typu Šichtařové. Kdo má pravdu...pravičačka Šichtářová nebo levičák Stiglitz? Každopádně v Česku vláda do ekonomiky nepumpuje peníze, ale situace se stále zhoršuje a daleko více než v okolních zemích.

3 0
možnosti
S

stastu

22. 9. 2012 21:19
Re: A já si myslím, že na vině jsou

ehm... a když v roce 98 prodala vláda většinu zlata a zlatého pokladu za dolary tehdy v hodnotě 250 a zaplácla těmi penězi obrovskou díru v rozpočtu, tak to bylo co?

doporučuji http://tv.sms.cz/televize/CT2/20120925/1520456269-Intolerance

a taky se podívat sem http://www.imf.org/external/ns/search.aspx?NewQuery=czech+republic&submit.x=0&submit.y=0&col=

0 0
možnosti
MV

Marcus12345

22. 9. 2012 19:35
TENTOKRÁT JE TO SKORO VŠECHNO ŠPATNĚ

Kdyby FED nezafinancoval krizi z roku 2008, tak zde nastal kolaps amerického finančního systému. Podobně kdyby ECB nenalila do evropských bank bilion Eur - tak zde máme kolaps evropského finančního systému. Kritici těchto opatření podle mého názoru nechápou situaci - když banky nepůjčují, prakticky tím snižují peněžní zásobu a tedy koupěschopnou poptávku. Je zde hromada nezaměstnaných, kteří by mohli tvořit hodnoty a zvyšovat tak užitek svůj i celé společnosti - ovšem kvůli tomu, že zde chybí koupěschopná poptávka tak jsou nezaměstnaní. Přitom stačí nastavit množství peněz tak aby odpovídalo potenciálu výroby - pokud je množství peněz v oběhu nižší, pak se zbytečně nevyužívají zdroje, případně je zde zbytečná nezaměstnanost.

A ještě poznámka k tomu, že viníkem krize jsou vlády s jejich zadlužováním, kterým způsobují nárust peněz v ekonomice - to je v principu nesmysl - když si někdo půjčí, tak zde musí být někdo, od koho si půjčil - množství peněz se tedy nemění.

1 0
možnosti
PB

saabunderground

22. 9. 2012 20:08
Re: TENTOKRÁT JE TO SKORO VŠECHNO ŠPATNĚ

stastu by vam vysvetlil, ze je vse zmanipulovano, ze je zbytecne spat penize do shnileho sektoru a bankovni spekulanti ozebracili danove poplatniky;-D. ale jinak s vami samozrejme vesmes souhlasim

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,17
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články