Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bastianka

27. 7. 2012 8:14
Chcete sociální stát, tak trpte.

0 0
možnosti

Pražák

27. 7. 2012 7:03
Paní Šichtařová, co jste chtěla říct?

Článek je o ničem. Vztah mezi podporou hospod. růstu a inflací, resp. potlačováním inflace a omezováním růstu je natolik zřejmý a známý, jako že Slunce ráno vyjde a večer zapadne. Tedy žádný objev. Jak si ovšem vyřešení zmíněných ekonom. procesů a vztahů autorka představujete, mlčí. Resp. svádí všechno na stát. Ten sice může za mnohé (Kalousek), ale jsou to SOUKROMÉ iniciativy, SOUKROMÉ investice, SOUKROMÁ mzdová politika, SOUKROMÁ spotřeba, atd. co v souhrnu vede k inflaci, stagnaci nebo stagflaci a dalším jevům. Adjektivum SOUKROMÉ si nahraďme SOBECKÉ a z toho vycházejme při řešení. Každý chce pro sebe urvat co nejvíc výhod; nakolik se mu to podaří, je otázka jeho síly a velikosti kapitálu. Typickým případem jsou banky. Je jim jedno, zda kurzy měn, burz, ceny komodit, nemovitostí, dluhopisů, atd. rostou nebo padají, zda vlády šetří nebo rozhazují - vydělávají na všem. ABez rizika, stát jim kryje záda. Musí, jak jsou veliké. Rozdělte je, ať si klidně padnou, a hned se ušetří biliony.

0 0
možnosti

ettienne

27. 7. 2012 1:29
Sebenaplňující se psychoza ...

Většina lidí utrácí většinu svých peněz za to, za co musí (jídlo, bydlení, vzdělání děti ...)

Většina lidí je již před tím (a počas tohoto konání) systematicky obírána státem.

Většina peněz, která nakonec zbude, je utracena bez rozmyslu za nesmysly (kompenzace deprese z předchozího) nebo nacpána tam, kam televangelisté doporučí (většinou firmám s 0 přínosem státu nebo firmám státem dotovaných )

= tady už "smyčka" ryje do krku a dále bude přitáhnuta.. aniž by většina lidí věděla, co je to inflace, deflace, felace ...

Takže, prosím, ještě více takových článků a brzy bude chleba za 2oo,- ...

0 0
možnosti

naroznej

26. 7. 2012 9:33
Česká inflace má trochu jiné příčiny

A to hlavně ve slavných reformách nejlepšího ministra financí všech dob.

Nebýt zvýšení DPH , stát by vybral více , hodpodářský růst byl lepší a v neposlední řadě i inflace by byla daleko menší. Inflace v eurozónně je menší než v Čechách.

1 0
možnosti

neznalek_na_mesici

25. 7. 2012 9:20
???

Pisete strucne, srozumitelne a vetsinou s vama souhlasim. Fandim vam. Bohuzel ovsem pouze popisujete problemy a nebezpeci, takze vime, co a proc nam hrozi, co bychom nemeli delat. Ale na tohle staci - bez urazky - selsky rozum a poctive kupecke pocty (v dnesni populaci zrejme vzacne ingredience). Co ale MAME delat? Nemuzeme vsichni investovat do realit/pozemku, nemuzeme vsichni ulozit sve uspory do zlata, stribra, diamantu. Nemuzeme se vsichni venovat obchodovani na burze (ten vzdusny zamek s virtualnima penezma a neskutecne nadhodnocenyma komoditama musi drive ci pozdeji padnout). Ba dokonce vetsina si to ani nemuze dovolit. A ted - lidove receno - babo rad :-)

0 0
možnosti

MJFA

25. 7. 2012 9:35
Re: ???

No, já bych raději do realit neinvestoval. Snažil jsem se vyřešit bydlení, jenže ceny realit od roku 2005 rostly takovým tempem, že jsem byl stále o krok pozadu. Dnes je to tak drahé, že to skoro nikdo nechce. Řekl bych, že stoupající cena nemovitostí je jednou z příčin současného stavu. (Ve Španělsku tomu říkají realitní bublina) Nikdo nesleví, vyřeší to jen inflace.

0 0
možnosti

petacx

25. 7. 2012 1:36
kupredu socialismus nas postupuje dalsi zastavka komunismus

chci si 2013 nebo 2014 pronajmout byt ale POUZE bez energetickeho stitku - nemate napad jak to mohu udelat ??? proc bych mel platit nebo chtit neco co NECHCI ??? 8-o

Prodat nebo pronajmout dům bude možné jenom s energetickým průkazem za několik tisíc

http://byznys.ihned.cz/reality/c1-56721950-prodat-nebo-pronajmout-dum-bude-mozne-jenom-s-energetickym-prukazem-za-nekolik-tisic

kdo mi smysluplne a dobre poradi jsem ochotny mu dat alespon maly darek. R^ kupredu socialismus nas postupuje dalsi zastavka komunismus ;-€ jeste ze mame ty moudre politiky kteri dbaji o me blaho od narozeni do smrti a dbali by i po smrti jen kdyby vedeli jak na to :o

0 0
možnosti

velky bratr

23. 7. 2012 14:36
Ale jisteze vime jak z toho ven

Jednak je potreba se zbavit dojmu, ze inflace je pohyb cen. Tak je tomu az od uzavreni zlateho okna a je tomu tak proto, aby se snaze budovaly bubliny. Inflace je zmena objemu obeziva vuci vsem statkum, ktere za nej lze poridit - tedy velicina presne nemeritelna, ale pochopitelna. CNB vyhlasuje pod nazvem inflace pouze index spotrebitelskych cen, tedy snadno cinknutelny neprimy opozdeny indikator inflace (tedy toho tisku penez). Diky tomu je mozne tisknout a navysovat objem papirku dolouhou dobu pod plastikem rustu (treba realitniho) a kdyz bublina praskne mluvit o krizi - je to sice hodne absurdni drama, ale za poslednich dvacet let jsme jej videli jiz dvakrat.

Jak z toho tedy ven? Proste konecne vzit na vedomi, ze ty papirky s napisy koruna, euro, dolar... nemaji zadnou hodnotu a zacit mezi sebou obchodovat v barteru. To celkem rychle prejde v obchodovani ve zlate a stribre.

.

Jak vime z historie, obdobi zdraveho rustu se vyznacovala prave komoditni menou a velmi mirnou deflaci.

0 0
možnosti

Sheldon Cooper, PhD.

24. 7. 2012 20:45
Re: Ale jisteze vime jak z toho ven

Soudruhu teoretiku, inflace byla už za starověku i středověku. Jak si to vysvětlíš? ;-D

0 0
možnosti

medvěd brtník

23. 7. 2012 13:32
Opatření proti inflaci: výstavba kurníku, králíkárny,

koupě mechanického šicího stroje, učit se pěstovat brambory a zeleninu, zasadit včas pár ovocných stromů, naučit se něco praktického, za co lze směnit jiné služby - no prostě jako za totáče. Tehdy nás před hladem a bídou zachránilo samozásobitelství. Zeptejte se babičky, jak šila a pletla, dědečka jak stavěl dům a chlívky pro kozu a prase. Takto se řešila chudoba socialismu. Šikovný člověk s velkou rodinou přežije, nešikovný a single prostě umře. V historii to jinak nebylo.

4 1
možnosti

velky bratr

23. 7. 2012 15:27
Re: Opatření proti inflaci: výstavba kurníku, králíkárny,

Presne tak, a soucasny socialismus se od toho tehdejsiho lisi vlastne jen v detailech, takze je logicke, ze i obrana se bude lisit jen v detailech.

1 1
možnosti

stařec bez moře

23. 7. 2012 12:40
Jak řeší ČNB odtékající peníze?

Vietnamci, mafiáni, zahraniční firmy, banky. Všichni někam odlévají a ukrývají peníze a kolik se jich takto z oběhu u nás ztratí, o tom má určitě přehled.

0 0
možnosti

velky bratr

23. 7. 2012 15:22
Re: Jak řeší ČNB odtékající peníze?

Neztrati, kdyby ztracelo, bylo by to pozehnani, protoze by se tim dusledky inflace (tedy tisku penez) vyzrazne omezovaly. Oni je samozrejme poslou do obehu a neco si za ne poridi - at uz to budou jine meny nebo investicni majetek ala zlato, stribro, akcie - vse podle toho, jak moc s takovymi prostredky mohou otevrene obchodovat.

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_nežere_yeleny

23. 7. 2012 11:37
po dlouhé době článek s kterým lze bez výhrady souhlasit

ode mně asi překvapení....aleR^;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,27
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články