Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Marcus12345

2. 6. 2012 1:20
Železná logika

Článek jsem pochopil tak, že "Existuje korupce, existují špatné projekty => nejlepší je nedělat žádné projekty". To je skutečně geniální. Na silnicích umírají lidé - zrušme auta a dopravu po silnicích. Občas je i nějaké železniční nebo letecké neštěstí - zrušme tedy dopravu úplně. A takto by se dalo pokračovat hodně dlouho ve všech možných oblastech.

Podle mě je řešení v potírání korupce a v připravě užitečných projektů.

Další věc je multiplikační efekt peněz. Řekněme, že z Bruselu dostanete balík peněz a doma máte plno nezaměstnaných. A teď za ty peníze můžete postavit hladovou zeď nebo čističku odpadních vod. V prvním případě jste nic užitečného nepostavil, ve druhém případě ano. V obou případech jste ale dal práci lidem a výplatou za odvedenou práci zvýšil koupěschopnou poptávku - investice se tedy projeví nejen v postavené zdi nebo čističce, ale i ve zvýšených tržbách jiných výrobců a obchodníků u kterých si nakoupí ti, kteří dostali práci na stavbě zdi nebo čističky.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

2. 6. 2012 8:19
Re: Železná logika

Ovšem někde jinde (tam kde ste ty peníze vybral) zase koupěschopná poptávka klesne.

Krom toho údržba a provoz čističky taky stojí každý rok nezanedbatelnou částku... v penězích, energiích...

K žádné multiplikaci jaksi nedochází. Ano lidem ste dal práci na úkor prostředků které ste sebral jinde a které tam  mohou chybět. K multiplikaci dochází maximálně natištěním nových peněz... a to vede k inflaci a růstu cen surovin a dovozu obecně.

Podívejte se, například, na silniční síť ČR... (ono ostatně na většinu silnic v Evropě) státy hrubě nezvládají údržbu současné silniční sítě a přesto jsou stavěny nové úseky a hovadiny typu cyklostezek. Které budou po dokončení vysávat ještě víc peněz na údržbu. o jejich využitelnosti lze debatovat

Projekt čistička lze označit za "užitečný" což ovšem nemá moc vliv na to jestli jeho stavba přinese kladný výsledek... To lidem nařídíte aby se na ní připojili a povinně platili za její služby dál? To pak i jejím nedobrovolným "zákazníkům" klesne koupěschopnost

2 0
možnosti

GU.HU

2. 6. 2012 0:35
podle této rádoby ekonomky a populistky

se asi nikde nebuduje nic, co je užitečné. Všechny projekty v Řecku jsou pro Řecko škodlivé. Co když dám takový příklad: Řecko potřebuje snížit svůj dluh. Chce tedy zvýšit výkonnost své ekonomiky. Jedním ze způsobů může být lepší dopravní spojení regionu X, které ho brzdí v rozvoji. Potřebuje 100 mil. EUR na výstavbu dálnice. V řeckém rozpočtu je na to ale jen 50 nmil. EUR, takže dálnice nebude. Nebude ani zvýšení ekonomického růstu tohoto regionu.  Je tu ale možnost spolufinancování EU, která by zaplatila těch zbývajících 50 mil. EUR. Dálnice se postaví, region získá dobré dopravní spojení, díky tomu ekonomicky poroste a bude růst jeho ekonomická výkonnost. Podle odbornice Šichtařové ale ten příspěvek od EU Řecko ještevíce zadluží, rozevře nůžky mezi jeho chudobou a bohatstvím Němrcka atd. Ta paní je neuvěřitelně hloupá a svou hloupost opakovaně demonstruje. Nejhorší ale je, že hodně lidí těm jejím blábolům na úrovni ZŠ věří....

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

2. 6. 2012 8:24
Re: podle této rádoby ekonomky a populistky

Jaksi automaticky předpokládáte že postavením té silnice nějak magicky vzroste ekonomická výkonnost toho regionu...

Ale řekněme že ano... Budeme dokonce i předpokládat že ekonomický přínos toho regionu naroste o těch 100 milionů Euro aby vyrovnal alespoň výdaje. KDe se ovšem ten ekonomický přínos vezme? Velice pravděpodobně tím že bude k dispozici levnější zboží a služby z "dotovaného" regionu klesne ekonomika někde jinde kde tuto výhodu nemají.

Krom toho se vratím k prvotnímu předpokladu - že ten region po vybudování silnice začne ekonomicky růst... no to je sice možné... ale není to vůbec jisté. (protože než něco vyrobit v řecku vyjde v 99 procentech pořípadů levněji to vyrobit v číně a převést to přes půl planety)

1 0
možnosti
RR

kybic obecný

1. 6. 2012 20:25
Moc tomu sice nerozumim, ale proc ne dotace? Myslenka dobra

ale,...Jde prece jenom o to, aby ty dotace byly ucelne vyuzity, aby se nerozkradaly a aby si urednici jak v Bruselu tak i jinde plnili sve povinnosti. Pokud se nasypou prachy do zlodejskeho chrtanu, tak z nich samozrejme nic moc nezbyde. Pokud tyto zlodeje neodradi dobre fungujici policie, justice a pokud neni odtsrasujici ani vyse trestu, pak to opravdu smysl nema. Typicky priklad je nase zeme prorostla korupci a zlodejinou.

0 0
možnosti
L

lokutus

1. 6. 2012 20:36
Re: Moc tomu sice nerozumim, ale proc ne dotace? Myslenka dobra

To mi připomíná to slavné - komunismus... jako myšlenka dobrá, jen tu implementaci tak nějak lidi neustále kazí.

Kdy se tito naivní lidé konečně proberou? ;-D

2 0
možnosti
MZ

zajicek8

1. 6. 2012 17:03
Prosím, opravte si

Peníze si firmy NEGENERUJ , ale dokáží je vydělat prodejem svých výrovku nebo poskytováním služeb.

Jinak moc hezké.

0 0
možnosti
MZ

zajicek8

1. 6. 2012 17:04
Re: Prosím, opravte si

výrobků

0 0
možnosti
JR

raz

1. 6. 2012 17:00
Ano, jasně a i pro eurooptimisty "čitelně" napsaný článek

K čemu jsou dotace lze dovodit z reakce dnes už bývalého ministra Dobeše pronesené na sekretariátu po návratu z jednání vlády: Sakra, přece není nic lehčího než vymyslet nějaký třeba i stupidní projekt abychom mohli přidělené peníze utratit do konce roku. Copak si mám  kvůli tomu, že nikdo neumí předložit schůdně odůvodněný projekt na utracení evropských peněz nechat pořád na vládě nadávat?

Vím, že se odpovědní lidé dobře baví už jen u  toho  jak jsou některé projekty na utrácení tzv. "evropských peněz"  nazývány. Mnohdy to připomíná soutěž o vymyšlení co největší hlouposti!

Hodně mi to připomíná  dobu před rokem 1989: Dostali jsme přiděleno na investice 5 milionů, řekl ředitel a uložil investičnímu náměstkovi  do druhého dne zpracovat návrh za co se peníze utratí nebo je bude muset  podnik vrátit.

To bylo hovadin, jejichž realizací jsem byl svědkem! A cirkus jede dál. Místo Státní plánovací komise a komisí RVHP máme komise Rady Evropy. Výsledkem jejich činnosti je stejné plýtvání!

2 0
možnosti
N

Nhau

1. 6. 2012 15:40
ESM Dluhová diktatura EU

Tahle videa jsou poučná. Náš parlament se chystá tuto dluhovou diktaturu schválit!!!

http://www.youtube.com/watch?v=TH8vBgWWMJ8&feature=player_embedded

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

1. 6. 2012 15:14
...

Vyborny clanek! Ze takove souvislosti nechapou zdejsi levicacti dluhouskove neni divu, nejsou to prave studnice znalosti, schopnosti a inteligence. Ale oni to nechapou ani zkuseni podnikatele tady v Italii. Priklad: (zajimave jsou tez casove udaje, nebot se jedna o pripad velmi pokrocile technologie, heh, v Italii casu dost na vse a pak se divi i usima, ze je nekdo predbehl), tak tedy, asi pred osmi lety za mnou prisel jeden klient s novinkou, ze ministerstvo vyclenuje spoustu penez na nove technologie a financovani bude formou spoluucasti (50 na 50) a vyuctovani na bazi vydaju. Zdesenim jsem nejprve zdrevenel, pak jsem se jal onoho klienta presvedcovat, ze spoluucast je pro soukromnika pouze pozvanka od statu, aby utracel a typ vyuctovani nuti podnikatele nejdriv zaplatit vse a pak cekat, zda se stat ustrne a neco vrati. Klient  se nenechal presvedcit, tak jsem mu pripravil projekt, projekt po patricnych dvou letech byl spolu s dalsimimpeti vybran ze 148 a po dalsich dvou letech

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

1. 6. 2012 15:25
Re: ...

se projekt mohl rozjet. Projekt byl pred mesicem uspesne dokoncen, od statu dodnes neprisel ani cent ackoliv byla radne odvedena vsechna rocni vyuctovani. Podnikatel musel najmout nove lidi na projekt a vyplacet jim vice nez slusne mzdy, aby pokryl 100 % predpokladanych vydaju avsak slibenych 50 % zpet nevidel a vysledkem je, ze k dnesnimu dni z 18 pracovniku musel propustit 15 a u bank a dodavatelu ma 1 MEuro dluhu, za ktere ruci i svym domem. Ted se jen modli, aby do konce roku prisla alespon prvni splatka z tech 1,35 MEuro, ktere mu dluzi ministerstvo. Ja, jezto v takovych pripadech pracuji na "success fee", jsem zatim utrel nos a pravdepodobne ztratim klienta, protoze firmu chce zavrit. Tak to je takovy pripad z praxe v malem, jak moc je "vyhodna" dotace se spoluucasti.

2 0
možnosti
N

Nhau

1. 6. 2012 14:14
Jednoduché a přesné

Paní Šichtářová to ve svém článku vyjádřila jednoduše a přesně. Pan Pavel Kohout použil pro evropské fondy výraz ještě přiléhavějí  - otrávená návnada.  Řecko už je vskutku z těch hromad peněz, které dostalo, pěkně přiotrávené.

0 0
možnosti
DZNF

dluhousek z narodni fronty

1. 6. 2012 14:10
zjednodusene receno

jak se vyuziji fondy, zalezi od nas. nam nikdo projekty nevymysli.

ale nadavat na unii je jednodussi

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

1. 6. 2012 15:26
Re: zjednodusene receno

Napsal jste naprostou hloupost...

2 0
možnosti
H

Host8

1. 6. 2012 13:12
Evropské fondy nám především

mohly pomoci. Mohla tu být infrastruktura, lepší školství a mohli jsme se přiblížit vyspělým zemím. Mohli ... , ale to by tu museli být vládní politici se zájmem o rozvoj státu. Takto zbydou dluhy a nikde nic. Pardon, někomu zůstanou odkloněné peníze.

1 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

1. 6. 2012 15:35
Re: Evropské fondy nám především

Evropske dotace jsou nekonecne svinstvo - misto, abyste vsechny penize dle sveho uvazeni vydal na to, co potrebujete (a to vite Vy nejlepe, nikoliv nekdo ze sousedniho mesta, kdo vas nikdy nevidel), poslete cast svych penez do toho sousedniho mesta. Tam si urednici cast nechaji pro sebe a zbytek poslou urednikum ve vasem meste s prikazem, na co ty penize mohou byt vyuzity. Urednici si z tech Vasich penez zase znacnou cast odkloni a zbytek vam nabidnou s tim, ze je musite pouzit na neco, o cem jste ani ve snu nepremyslel a ani nevite, k cemu Vam to bude s tim, ze ten nesmysl musite dotovat z toho, co vam jeste nesebrali, stejnou merou jako je cast Vasich penez, kterou Vam po vsech peripetiich usmrknou. Jestli se domnivate, ze tohle je pomoc, tak potes koste...

4 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články