Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wiki5.5

7. 6. 2012 5:07
nic neprijde

pred vanoci koncime (Majove to rikali) ;-)

1 0
možnosti
FK

LUF4

6. 6. 2012 23:59
Hlavě aby z třetí krize zase nebyla třetí říše

0 0
možnosti
P

Pepitos

3. 6. 2012 11:13
Ano krize půjdou dokud se nezmění systém.

Krize už není finanční, krize je systémová. Dnes skutečné hodnoty ve státě vytváří asi jen milion lidí /konkrétní zboží svojí prací  změní- přidají hodnotu/ ostatní lidé pracuji pro imaginární ekonomiku. Státní správa, daně, úřady, banky, poradenství...atd. Takže 1 mil  /max dva mil/, lidí živí celou zemi. Dále je pravidlo že podniky a bohatí nikdy neplatí daně! Oni jen vypisují formuláře. Ale skutečným plátcem daní je právě ten kdo vytváří skutečné hodnoty. Lžeme sami sobě! Kdybychom si přiznali, že daně platí lidé -/ne firmy, instituce, ..atd./

a peníze z rozpočtu také příjmají jen lidé /ne města, kultura, organizace...atd, / lehčeji bychom se orientovali.

1 0
možnosti
JV

sfs

1. 6. 2012 21:49
Jinými slovy:

Žádná vláda = žádné činy. Ať žije anarchie!

To snad nemyslíte vážně!?

Není úkolem vlády nedělat NIC, ale zrušit všechny nesmyslné zákony, které udělali ti předešlí. Žádné nové zákony, žádné novely, ale ukončit selektivně platnost těch stávajících zákonů, které vytvářejí hovadiny.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 0:17
žádná inflace v důsledku "sypání peněz" se nekonala

Japonci sypou peníze pořád a mají deflaci. Tahle emisní představy se neopírají o reálný základ ve faktech. I když některé centrální banky "sypaly" peníze, žádnou inflaci to nezpůsobilo. Realitou jsou deflační tlaky vyvolávané převisem potenciální nabídky. Inflace nastávala pouze v důsledku zvyšování daní. Jediným fiskálním dopadem bylo např. ve vztahu k USD jeho devalvace k některým měnám. Japonský jen však i při "sypání" posiloval. V USA je to způsobeno zápornou obchodní bilancí.  To jsou snadno ověřitelná fakta. Skutečný problém je, že finanční systém neumí nyní nějakým rozumným způsobem navyšovat peněžní zásobu. Bez zadlužování (státu, lidí a firem) nemůže růst  trh. Je převis nabídky - prodá se však pouze takový objem, na jehož směnění jsou peníze. Pokud nejsou peníze na provedení směny zůstávají produkty nesměněny (bejvávalo, dnes moderní firmy už ten produkt ani nevyrobí). Výsledkem je omezování výroby.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 0:33
Re: žádná inflace v důsledku

Surovin je dost, pracovní síly je dost, výrobních prostředků je dost. Výroba stagnuje či klesá jen proto, protože ji není možné prodat. Tedy přesněji směnit. Zkuste si to představit: Všichni mají produkty, které by si rádi navzájem směnili. Když je musí směnit pomocí peněz, směňovat jich mohou pouze tolik, kolik je mezi nimi peněz. Je to technická věc. Na trhu dnes chybí prostředky k uskutečnění směny. Produkční schopnosti ekonomiky rostou rychleji než množství peněz. To je paradigma, které zatím málokdo dokáže pochopit. Krize se vyřeší, až začne fungovat nějaký výkonný systém směny, který se obejde bez peněz jako prostředku. Krize už roky trvá, není žádná první, druhá, třetí.

0 0
možnosti
B

BobSenklar

27. 5. 2012 23:26
Nějak jste si nevšimla, že krize je tu permanentně.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

26. 5. 2012 23:32
souhlas a karma

.

0 0
možnosti
MV

Marcus12345

25. 5. 2012 14:29
Vláda může průběh krize jen zhoršit - OPRAVDU?

Oblíbené neoliberální klišé - vláda v krizi nemá nic dělat, trh vyřeší vše nejlépe. Vzpomínáte na pana Klause, jak hovořil o chřipce, kterou není třeba léčit a která za týden přejde? Je pravda, že neléčenou chřipku člověk většinou přežije, ale třeba při akutním zánětu slepého střeva člověka zachrání jedině operace.

Podobné je to s ekonomikou - "normální" krize se může "vyřešit" sama - v roce 2008 však USA čelily největší systémové krizi po válce. Kdyby tehdy vláda nic nedělala, došlo by pouze ke kolapsu celého amerického bankovního systému a kolapsu dolaru. Přišla by nová měna a každý by začal jen s reálnými statky, které by v době kolapsu měl - o doprovodných jevech - nové době Divokého západu , kdy právo by měl ten, kdo by měl zbraň - můžeme pouze spekulovat (stejně tak o dopadech na celý svět).

Ekonomika je složitý "organismus" - už Velká krize z minulého století ukázala, že v případě systémových krizí jsou zásahy státu jediné, co může zabránit naprostému kolapsu a chaosu.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 5. 2012 17:14
Re: Vláda může průběh krize jen zhoršit - OPRAVDU?

Jenomže často jsou horší v dlouhodobém měřítku následky těch státních zásahů. Kupříkladu německo krizi vyřešilo... státními zásahy... jenomže aby bylo vůbec schopno fungovat dál muselo začít světovou válku.

Američané by po jejich "New Dealu" bez reálného odbytu letadel (B17 je skvělé spotřební zboží když je němeci sestřelují) dospělo do stejného stavu jako němci... měli by všechno vyrobeno a nebylo by co nového stavět.

Je třeba uvažovat v maximálně dlouhodbém hledisku a zvážit naprosto všechny následky sebemenšího kroku. U každé půjčky je třeba uvažovat všechny následky minimálně do doby jejího kompletního umoření.

3 0
možnosti
JM

gourmett

25. 5. 2012 12:54
Milá Markétko,

Vy taky pořád opakujete, že příjde další krize, ale ona je tady pernamentně! T. Baťa to řekl jasně:Příčinou krise je morální bída. Přelom hospodářské

krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat

hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je

příčina, hospodářský úpadek je následek. a to je pravda, která platí už 80 let!;-(

2 0
možnosti
C

Cynyc_

25. 5. 2012 11:38
Á, orákulum promluvilo.

Ani nositelé "Nobelových" cen za ekonomii se neshodnou, jak finanční a hospodářská krize dopadne a jak jí čelit, zatímco paní Šichtařová, která se zatím proslavila pouze obsesivní touhou vidět se v médiích, ví jako obvykle všechno přesně. Jako všichni podobní chytráci se drží sýčkovské strategie - budu-li předpovídat, jak bude všechno špatně, pak pokud to nevyjde a bude dobře, nikdo si na to nevzpomene, zatímco když skutečně bude špatně, budu se moci bít v prsa a vykřikovat, jak jsem měl pravdu. Je samozřejmě možné, že to, co předpovídá, se splní. Bude to ale náhoda, stejně jako kdyby to vědma vyčetla z kávové sedliny.

2 0
možnosti
TB

Nick99

25. 5. 2012 14:34
Re: Á, orákulum promluvilo.

Kdyby jste si přečetl(a) jejich knihu "Všechno je jinak", která vyšla v polovině loňského roku, věděl(a) by jste, že se p. Pikora a pí. Šichtařová ve svých odhadech a tvrzeních o tom, co nastane v měsících příštích mýlili jen velice málo a nebo vůbec! ;-)

Asi nemá smysl komentovat vaše sýčkování proti lidem varujícím před nepříjemnou budoucností .. Lidé, kteří měli názory jiné než většinová společnost, byli nenáviděni vždy ..

2 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články