Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

2. 3. 2012 14:22
Naturální příklad

Princip zabezpečeného stáří lze nejlépe pochopit na konkrétním příkladu, jak vše v podstatě funguje, abstarhujeme-li od peněz jako oběživa papírového a nahradíme tento oběh oběhem naturálním:

1) Dejme tomu, že by občan spořil naturálně, a to tak, že každý rok odešle do fondu 1 prase

2) Stát každý rok také pošle do fondu několik prasat

3) Fond tato prasata spoří a z každého si každý rok něco odžere

...

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

2. 3. 2012 14:22
Re: Naturální příklad

4) Na konci cyklu zůstanou kosti a ty fond přerozděluje tak, aby si každý mohl navařit polévku.

Již chápete proncip zabezpečeného stáří ve 2.pilíři  ???

2 0
možnosti

martin013

2. 3. 2012 14:20
A zase reklama!

To jsem šel jednou kolem ohrady a viděl roztomilá zvířátka.. byli to ekonomové, ale vypadali jako mediální hvězdy. Říkalo se jim analytici. Šijete do fondů co se do nich vejde. Ale obratně a ve vlastním zájmu, zamlčujete některá fakta. Tak předně, do druhého pilíře nikdo NEMUSÍ, pokud se tak sám nerozhodne.  Nechte na každém, ať se rozhodne. Současné fondy pak mají jednu nemalou výhodu, o které taktně mlčíte. Zaměstnavatelé totiž do nich mohou zaměstnancům přispívat, což mají daňově zvýhodněné. Navrhněte lepší systém. Děláte reklamu dluhopisům (a skrytě své firmě - přijďte vy trubci, my vám poradíme). Ale rizikovost státních dluhopisů snad trochu poodhalily dluhopisy Řecké. Takže to nemusí být až taková hitparáda. Druhý pilíř proto chápejme jako jednu z možností. Osobně do něj nejdu, ale nad nikým kdo vstoupí, se nebudu soustrastně usmívat. Jednoduše, druhý pilíř se může stát součástí osobních portfolií opatrnějších investorů. Nikde není psané, že do něj musí valit všechny své zdroje.

3 0
možnosti
JB

lukim

2. 3. 2012 15:56
Re: A zase reklama!

Naivko;-D;-D!!Rv

1 0
možnosti
KD

Kulhánková, dcera

2. 3. 2012 13:55
Skutečně.

Politici prodávají druhý pilíř jako řešení nepříznivého demografického vývoje. Přitom je to naprostý nesmysl, jde také o průběžný systém, na který je přisátý fond. Příklad: fond investuje do státních dluhopisů. Politici a občané nyní utržené prostředky rozkradou a projedí. Dluhopisy bude vyplácet budoucí daňový poplatník. Příklad: fond investuje do akcií. Pokud bude v budoucnu málo ekonomicky aktivních lidí, tak nebude kdo by akcie vykupoval, případně nebudou lidi, kteří by tvořili zisk na dividendy. Příklad: fond investuje do komodit. Pokud bude v budoucnu málo ekonomicky aktivních lidí, nebude o komodity zájem a investice se propadnou.

2 0
možnosti
IH

kesouf1

2. 3. 2012 13:49
a ještě jedno doporučení

po téměř 20 letých zkušenostech s bankovním sektorem si dovoluji tvrdit, že nejlepším penzijním spořením jsou vlastní  aktiva v jakékoliv malé firmě - sami budete mít přilepšení na důchod a v jaké výši budete rozhodovat jenom vy, navíc zůstanete delší dobu aktivní a nezblbnete před televizní obrazovkou při sledování šťastné to planety nova

0 0
možnosti
PV

P.spk

2. 3. 2012 13:49
Spoření na penzi

Diskuze o formě zajištění financování stáří zřejmě nebude mít konce, ale je jasné, že lidé sami nemají jasno, jak by se i ideální pojištění mělo chovat. Buďto lze spořit tak, že budu chtít všechny vložené peníze se zhodnocením nazpět, ať se jich dožiji já nebo někdo z rodiny, anebo přispívám do systému, který mi bude garantovat peníze v důchodě pouze za mého života. Ten druhý způsob by byl zřejmě efektivnější, ale zřejmě narazí..........

0 0
možnosti
A

AAA3

2. 3. 2012 13:46
A jako obvykle, to zasadni chybi:

a co tedy autorka doporucuje lepsiho ???

2 0
možnosti
KD

Kulhánková, dcera

2. 3. 2012 13:48
Re: A jako obvykle, to zasadni chybi:

Nevím, jak autorka, ale mně připadá v pořádku, když je životní úroveň penzistů navázána na životní úroveň ekonomicky aktivních = na aktuální ekonomickou situaci. To jest průběžný systém.

1 0
možnosti
IH

kesouf1

2. 3. 2012 13:44
doporučení

na základě toho , co jsem si tady přečetl , doporučuji mnohým diskutérům si nastudovat něco o pojištění, pojistných produktech atd. není pojištění jako pojištění, abyste se někdy v budoucnu nedivili... proto velmi doporučuji používat to co byste měli mít mezi ušima a méně podléhat reklamě a pr placeným akcím ... a pokud si nenecháte poradit, klidně strkejte peníze do soukromých penzijních fondů a modlete se , abyste jste vůbec nějaké peníze kdy viděli

0 0
možnosti
R

Re.pe.te

2. 3. 2012 13:35
Markétko, Vy máte velký problém,

a tím problémem je, že očekáváte, že lidi budou přemýšlet. Nebudou. Lidi si koupí to, co jim v televizi řeknou, že si koupit mají. V tomto případě iluzi finančně zajištěného stáří.Budou spořit léta, aby pak zjistili, že "SE STALA CHYBA" v podnikatelském záměru a fond nemá peníze.

Můj záměr investice na stáří. Nějaká garáž, někde na sídlišti. Když ji pronajmu, ponese mi cca 5-6% ročně. Nějaký ten dluhopis. Nějaká ta akcie (např. ČEZ nese cca 5% ročně na dividendě, Telefonica dokonce 8-10%).

0 0
možnosti
M

mailoo

2. 3. 2012 16:02
Re: Markétko, Vy máte velký problém,

Problem nema Marketa,problem maji ti budouci duchodci. A pokud dobre rozumim vasemu prispevku,tak ji tady vytykate,ze radi jak to udelat aby se NESTALA TA CHYBA,, tak ze vubec nechapu o co vam jde. Co se tyka VASI investici na stari koupit a pronajimat garaz nekde na sidlisti, co kdyz ma tento zamer dalsich 90% populace zijici na tom sidlisti, to budete vsichni pronajimat ty garaze komu??? Mozna MARTANUM, nebo jinym mimozemstanum???;-D

0 0
možnosti
P

Pavel_D

2. 3. 2012 13:22
Jen jednou

jsem se nechal osobní bankéřkou (UCB) přemluvit na tříletý vklad do dluhopisů. Již první rok bylo jasné, že výnos bude záporný - bankovní analýza se jaksi nepovedla. Ke konci daného období byla vložená částka stále vyšší, než konečná. Naštěstí byl tento vklad pojištěn, takže jsem dostal totéž, co jsem vložil. Spočítáte-li si, kolik činila inflace a oč jsem přišel tím, že jsem peníze neuložil byť na obyčejný termínovaný vklad, vidíte, že investovat do dluhopisů asi není nejlepší řešení.  Nastrkat prachy do matrace by mělo stejný efekt - levnější o bankovní poplatky.

A CUI BONO? Bankéřka dostala odměnu za uloveného hejla a někdo shrábnul vstupní manipulační poplatek (50 tisíc).

S paní autorkou bych mohl uzavřít smlouvu: dostane 100 tisíc na 5 let a zaručí se mi za úrok 3,8%. Co bude nad, je její. Co bude pod, doplatí ze svého. A uvidíme, jak si poradí v praxi.

0 0
možnosti
IH

kesouf1

2. 3. 2012 13:54
Re: Jen jednou

nechat si poradit od soukromé bankéřky je opravdu dobrý fór... doufám, že jste se poučil. vždyť jedinou její motivací je , aby z vás vytáhla peníze na základě nějakých nesmyslných předpokladů a dostala tak vyplacenu provizi - a v tu chvíli ji nezajímáte, veškeré riziko nesete vy sám... a vůbec nejlepší to je ještě chuť napravovat, tam navíc budete platit každou další operaci

0 0
možnosti
JS

jarda ....

2. 3. 2012 13:17
Vy už se raději k ničemu nevyjadřujte, pseudoodborníku

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články