Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

maudite

4. 3. 2012 0:29
Samozrejme

do toho co se pripravuje v cesku nevlozit ani halir.

V Kanade to ale funguje a stradatel se muze rozhodnout jestli podstoupi riziko nebo to da do garantovanych fondu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Registered_Retirement_Savings_Plan

2 0
možnosti
K

kion121

3. 3. 2012 20:53
Karma

R^

0 0
možnosti
B

bbybonek

3. 3. 2012 13:55
Kde si mohu koupit státní dluhopisy

na splátky 1500 měsíčně?;-D

0 0
možnosti
MS

Montgomery

3. 3. 2012 15:45
Re: Kde si mohu koupit státní dluhopisy

Proč kupovat státní dluhopisy? Utraťte to a následně si to splácejte sami sobě třeba s dvacetiprocentním úrokem.

0 0
možnosti
JM

Jerry7650

3. 3. 2012 13:36
Státní dluhopisy

Vždyt stačí použít hlavu, aby člověku došlo, že i tohle je nesmysl. Vždyt kdo sakra ty dluhopisy zaplatí? Pokud bude mít každý občan ČR dluhopisy ČR, no tak sakra si stejně budeme platit sami sobě... Klidně si pak na ni dejme výnos 100%, protože to zaplatíme jen tehdy, když si o 100%zvedneme vlastní daně...

Stejně jako je mi líto těch lidí, kteří si teď naivně myslí, že v důchodu výhodně prodají svůj 3 nebo 4+1 a půjdou do menšího. Bohužel zjistí, že zafunguje zákon nabídky a poptávky. A pokud jaksi ten jejich velký byt při porodnosti1,3 nebude mít kdo koupit a zároven bude velká poptávka po 1+1, tak co se stane s cenou se učí už na střední, na to nepotřebuji VŠ...

1 0
možnosti
KD

divilek

8. 3. 2012 13:05
Re: Státní dluhopisy

A proto využijí poptávky a výhodně pronajmou své přebytečné pokoje :-). Patrně příchozím imigrantům :-).

0 0
možnosti
B

blazab

3. 3. 2012 12:36
Nepřesnost

Celkově souhlas, ale nějak jste zapomněla zmínit, že v současnosti mají fondy jiná pravidla pro fungování - např. omezené možnosti, do čeho investovat, a především podmínku, že výnos musí být vždy nezáporný. Myslím, že toto má podstatný vliv na výnosnost fondu. (Ale sám moc nevěřím tomu, že by byl výnos nějaký závratný. Většinou sám dosáhnu výnosu vyššího, než "odborníci".)

1 0
možnosti
TA

tajny agent

3. 3. 2012 13:28
Re: Nepřesnost

Nezaporny vynos po pricteni inflace je v realu zaporny, ne?

0 0
možnosti
MM

masoreti

3. 3. 2012 11:20
po zralé úvaze druhý pilíř ne

spořit si na důchod je určitě správný přístup, ale druhopilířové fondy jsou na to nevhodné. paní šichtařová zmínila nízký výnos, to je jen jedna stránka věci. druhá, podle mě daleko závažnější, jsou nastavené principy výplat. za prvé, naspořené prostředky lze dědit jen ve spořící fázi, jakmile se začne vyplácet důchod, v případě úmrtí, byť první měsíc v důchodu, a zvolí-li pojistník výplatu jinou než s nárokem dědiců, prostředky propadnou. je to pochopitelné, lidem totiž nikdo neříká, že naspořené prostředky už nejsou jeho, neboť se v okamžiku důchodu všechny převedou do pojišťovny jako pojistné! další věcí je, že ve skutečnosti dnes nikdo neví, jaká splátka důchodu bude za 20-30 let, protože se bude řídit tím, kolik do fondu budou přinášet další poplatníci. nikde vám exaktně nestanoví,že důchod bude takový a takový,ale v okamžiku odchodu do důchodu vám de facto nastaví výplatu pojistného plnění. ta bude například závislá na tom,kolik zrovna daná generace bude mít průměrný věk dožití.

0 0
možnosti
MM

masoreti

3. 3. 2012 11:32
Re: po zralé úvaze druhý pilíř ne

jakmile se zvýší, pojistné (důchod) bude pochopitelně nižší. je to podobný problém, se kterým se nyní potýká první pilíř (státní důchod). jakmile se lidé dožívají vyššího věku, logicky je více důchodců - ti, kteří by třeba kvůli horší zdravotní péči před 20 lety už nežili, dnes žijí a samozřejmě pobírají důchod a většinou větší, než ti, kteří zrovna do důchodu nastupují, protože důchody důchodců se valorizují rychlejším tempem, než roste nárok na důchod z vypočteného základu novým důchodcům. důležitá poznámka k druhému pilíři - tento důchod se zřejmě valorizovat vůbec nebude!

pomíjím fakt, že provoz druhého pilíře bude mnohonásobně dražší než v případě státního důchodu.

takže po zvážení všech rizik a minimálních přínosů (v podobě údajně vyššího možného zisku) je druhý pilíř pro mě osobně passé. zůstávám u své původní strategie, tedy pořizování nemovitých věcí, ideálně pozemků a peníze ukládat do krátkodobých spořících produktů, navíc pojištěných, s možností jejich rychlého výběru.

0 0
možnosti
KD

Kulhánková, dcera

3. 3. 2012 0:03
---

Hlavním důvodem pro takzvané penzijní spoření je očekávaný nárůst poměr "důchodci : ekonomicky aktivní." Pokud vynecháme obecné důvody, proč by prostředky fondů měly být znehodnoceny, tak je potřeba říct, že bude-li hodně důchodců s naspořenými penězi a málo pracantů, tak příslušně vzroste cena práce = naspořené prostředky se znehodnotí. Za války sedláci ani nechtěli zlaté náušnice, prý už jejich krávy měly náušnice všechny. Což mimo jiné zpochybňuje i investice do komodit.

2 0
možnosti
KK

Santa1

3. 3. 2012 10:17
Re: ---

Tohle je přesně úvaha, která směřuje k podstatě problému. Tahle společnost stojí před složitým problémem nepříznivého demografického vývoje, tohle chápe každý. Ovšem vláda to používá jen jako strašáka a nahání klienty jakýmsi obchodníkům s deštěm - penzijním fondům, kterým navíc hodlá odklánět prachy ze skutečného penzijního systému. Je to jen další útok na již tak zubožené veřejné solidární systémy.

0 0
možnosti
C

carolusI

2. 3. 2012 23:24
Pokud

je někdo tak  "chytrý" že bude cpát peníze do důchodových fondů, tak mu to přejme. Majitele fondů musí někdo živit. Snad nechcete, aby šli pracovat.;-D

12 0
možnosti
PH

hekp

2. 3. 2012 23:17
pojištění pepře

Děsně mě zajímá, jak by takové pojištění penzijního pripojištění vypadalo 8-o

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

2. 3. 2012 22:35
.

No jo no, hezky jste to napsala. Mozna neni na skodu zminit, ze jeden z duvodu proc nechteji nechat padnout Recko je to, ze spousta penzijnich fondu ma nakoupene "bezrizikove" statni dluhopisy, "staty prece nekrachuji" (konec citatu od jednoho nejmenovaneho americkeho politika, nedlouho pred bankrotem Mexika). Tak uvidime, jak to dopadne. :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články