Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Honza_z_mesta

15. 12. 2011 11:23
Panika?

Mě to jako šíření paniky nepřipadá, spíš hlasité varování, nevadí, že místy možná trochu přehnané. Nicméně je potřeba říct nahlas, čeho se obáváme a pokud to nakonec nedopadne až tak zle, bude jenom dobře. Faktem zůstává, že je situace vážná. Já osobně jsem proti půjčce.

0 0
možnosti
KL

cliff

15. 12. 2011 10:54
postoj Socdem

co me na teto zalezitosti zarazi, je postoj socialni demokracie. predpokladal jsem, ze jejim hlavnim zajmem je obhajoba "obycejnych" lidi (a svych volicu) predevsim ve vlastni zemi. jak mam ovsem rozumet situaci, kdy chce tyto lidi vystavovat dalsimu riziku prostrednictvim zvyseni zadluzeni kvuli pomoci zemim, kde prumerna mzda presahuje 2000 EUR a ostatni podpory a davky budou v nejakem pomeru k ni. pochybuji, ze takova mzda je vysledkem produktivity prace obyvatel danych zemi a ze by v pripade, kdyby mely vlastni meny, dosahovala po prepocteni teto vyse. pro srovnani, nase prumerna mzda je neco pres 900 EUR, slovenska nedosahuje ani 800 (a na rozil od nas si slovensko na to aby mohlo pujcit MMF, musi samo vzit pujcku, vot eto paradoxy).

2 0
možnosti
KL

cliff

15. 12. 2011 10:54
Re: postoj Socdem

chapal bych pomoc temto zemim v situaci, kdy budou opravdu padat na hubu, kdy se tam budou stat fronty na jidlo atd. stejne se jejich obyvatele budou muset adaptovat, proc jim tuto agonii mame prodluzovat a sami se tim znicit, protoze az se vsichni vycerpame, kde se bude brat? USA, Cina i Rusko se k tomu stavi rezervovane (a rozumne) a Martani zatim nejsou na obzoru.

0 0
možnosti
PU

Petr Ugrin

15. 12. 2011 10:00
Už prosím nešiřte paniku!

Paní Šichtářová, nyní mi prosím konstruktivně odpovězte na tyto dotazy:

1. Komu eventuálně budeme půjčovat, Eurovalu či MMF?! Kdo bude naším dlužníkem? 2. O kolik peněz přišel MMF, když zbankrotovala Argentina?! 3. Kde v našem rozpočtu je oněch 90mld.?! 4. Jakým způsobem zatížíme naše veřejné finance touto půjčkou, když má půjčovat ČNB ze svých rezerv? Rezervy jsou přeci peníze, které ČNB má a je otázkou, kde je má? Nejsou to náhodou Německé banky?

V jednom Vám musím dát zapravdu, odchod jihu z eurozóny by byl tím nejjednodušším řešením. Byl by ale tím nejlepším? Hrajeme tu přeci o poválečnou Evropu, nikoliv jen o vlastní zájmy. Bez nás se Němci a jejich nohsledi obejdou, ale obejdeme se my bez nich? Sama jste řekla že nikoliv. A jako ekonom moc dobře víte, že kdyby Německo z EU/Eura uteklo, zadělá si na pořádnou recesi a my s ním. Mě věřit nemusíte, ale optejte se třeba kolegy Michla ... Ten aspoň na rozdíl od Vás paniku nešíří. Děkuji za odpovědi.

2 0
možnosti
PNO

politicky nekorektní Opitz

15. 12. 2011 10:09
Re: Už prosím nešiřte paniku!

Bez našeho exportu se Německo neobjede. Oni od nás nakupují proto, protože je naše zboží a služby kvalitní a navíc levné v porovnání se zbytkem EU... Kdyby nemuselo Německo posledních pár let sanovat celou Evropu, mohlo by za ty peníze přestavět celou svou zem. A kdo by jim tam dodával? Mno? Paní Šichtářová má pravdu - v našem národním zájmu je, aby bylo Německo co nejméně zatíženo jihem(a Francií). Potom by nastartovalo takový hospodářský růst, že by jste se divil, jak by na tom český export profitoval.

Recese bude právě proto, že budou neustále sypat peníze tam, kde se ztratí a již nikdy nevrátí. A mimochodem, ona nešíří paniku, jen vyjadřuje svůj svobodný názor. Kdo tu šíří paniku jsou eurohujeři jako vy, kteří hned vidí na našich hranicích ruské tanky!

7 0
možnosti
KS

Equus

15. 12. 2011 7:37
Peníze nepůjčujeme EU ale MMF

A tam jsou peníze lépe uložené než když zůstávají tady.

0 0
možnosti
RH

Enter67

15. 12. 2011 8:55
Re: Peníze nepůjčujeme EU ale MMF

Pokud je tam pošleme, MMF je napumpuje do ekonomik, které jsou z globálního hlediska "více potřebné" (např. Itálie) a nám vátí jen tehdy, pokud něco zbude. O čemž pochybuji. Rv

0 0
možnosti
Č

ČeskejPepik

14. 12. 2011 20:22
Mnoho otázek ale bez odpovědi

Vážená paní Šichtařová, celý Váš euroskeptický článek je velice pěkně napsaný, je zde mnoho výborných jednostranných pohledů na věc jistě nezaujaté ekonomky a na konci Vašeho článku pokládáte spousty roztodivných otázek. Já nejsem ekonom, ani se o ekonomiku hlouběji nezajímám, jelikož ji považuji za "umělou" vědu, jak zbohatnout na úkor jiného ( ... polopaticky, jak toho druhého oškubat a když ne přímo, alespoň dát návod jak na to .. a spousta dalších umělých výtvorů, kterým je nutno dát jméno a formu ...  ), ale abych příliš neodbočoval, přesto nějaké hrubé základy ekonomie ve své hlavě nosím, avšak ne takové, abych Vám dokázal odpovědět na otázky Vámi vznesené. Nabízím ale variantu odpovědi prostého občana, zaměstnance ( nevím jak nás občany nazýváte ve svých kalkulacích, jestli jako jednotky, či jinak ), který nemá v hlavě otázku jen své vlastní prosperity, ale který myslí i na druhé, tak jeho variantu na možné vysvětlení Vašich odpovědí.

0 0
možnosti
G

guang

14. 12. 2011 22:42
Re: Mnoho otázek ale bez odpovědi

Svatá prostoto! :-/

2 0
možnosti
PN

petacx

14. 12. 2011 15:28
Proč nikde není řeč o zárukách které nabídnou dlužníci pokud

To 60% riziko ztráty je dost optimistické.

Proč nikde není řeč o zárukách které nabídnou dlužníci pokud si chtějí půjčovat ...?

Před ROKEM jsme do MMF poslali na Řecko více jak 1 miliardu EUR - kdy nám ji MMF vrátí a jakou jsme dostali záruku?

-

nevtloukali nam nekteri "ekonomove" ze jedine euro je cesta vpred? Myslim si ze tim mysleli neomezene zadluzovani ... a bubliny EUREM zpusobene ci prizivene je cesta vpred a ted budou Ti filozofove ("ekonomove") hlasat co ??? 8-o ;-€ 8-o

4 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

14. 12. 2011 11:50
Mejdan skončil

Evropa si ještě nedokáže uvědomit, že nad ránem mejdan skončí a blíží se okamžik, kdy se bude muset uklidit a zaplatit vše co se projedlo, propilo a rozbilo. A protože jsou všichni opiti kecama o sociálním státě, prosperitě, stabilitě, tak všichni budou mít pořádnou kocovinu.

7 0
možnosti
D

d@rkWolf

14. 12. 2011 18:18
Re: Mejdan skončil

Chtěl si snad říct vše, co se rozkradlo...protože kamaráde, tady se nic neprojedlo a nepropilo, to možná tak leda pan Kalousek něco propil, pravděpodobně všechny mozkové buňky.

Takové kecy si nech pro své konzorcium modrých ptáků případně pana vévodu, nejsme na to zvědaví, když se má začít uklízet, tak jediný skutečná začátek bude, že se zavřou všichni, co zde za 20 let vytuneloval pár biliónů korun, započne se prezidenty, protože jeden Vašo jako druhý, zabaví se jejich veškerý nakradený, vytunelovaný a odkloněný majetek zpět do vlastnictví státu, z kterého jej rozkradli, tito všichni se postaví buď rovnou ke zdi, nebo na nucené práce, co si vymyslel pan Drábek, další zločinec do party a zde se nechají tito lidé si svoje zločiny odpracovat i s úroky a je fuk, kolik jim je, doba odchodu do důchodu se protahuje, spousta z nich už v tom důchodě radši měla dávno být, takže když je tak baví pracovat pro veřejnost, bude toto jistě jejich snem.

Teprve potom můžeme řešit věci další...

0 0
možnosti
VL

ladal

13. 12. 2011 21:17
Paní Šichtařová

prosím, odpovězte mi na moji otázku: S  partnery je lépe spolupracovat nebo využít jakoukoliv příležitost k podrážení nohou?

0 0
možnosti
B

bosstanaka

14. 12. 2011 8:48
Re: Paní Šichtařová

Tady nejde o splupráci, ale o výpalné, které když nedáme, dostaneme se prý do nějaké izolace. Navíc nevím kdo komu se snaží podrazit nohy, zda my Evropě (jak proboha? že nedáme výpalné?) nebo Evropa nám (tím, že nás stáhne do dluhové pasti).

14 0
možnosti
ZK

SID09

13. 12. 2011 19:16
Tak už si to konečně přiznejme !

Konečně česko může pomoct Evropě !!

Jako první stát v EU bychom mohli navrhnout že se vzdáme těch nesmyslných dotací ve výši 89 mld. Kč, které se z největší části rozkradou a prohospodaří!! Kdyby toto udělaly všechny státy, byla by Evropa zachráněna. Druhým krokem by bylo zrušení placení tak velkých odvodů na přerozdělovací a zlodějský kejkle. !!;-D

7 0
možnosti
RF

Richard Fuld

13. 12. 2011 19:24
Re: Tak už si to konečně přiznejme !

Pokud to nemyslíte ironicky, tak s vámi lze souhlasit. Nicméně je lhostejné, zda ta naše sebranka krade peníze odvedené do rozpočtu ČR nebo peníze, které nám plynou z EU. Jediný rozdíl je ten, že ty z EU kradou tak nějak s lehčím srdcem. Taky pak na obranu svých zlodějin křičí: neblázněte, nešťourejte v tom, nebo to budeme muset vrátit, a to by byla přece škoda.

0 0
možnosti
RF

Richard Fuld

13. 12. 2011 18:56
Je třeba zapojit ECB a nevytloukat klín klínem.

Souhlasím s názorem, že jedna země by neměla vybírat od svých občanů daně proto, aby platila daně místo občanů jiné země. Státní dluhy nejsou nic jiného, než odložená daň. Takže pokud ostatní země začnou platit dluhy Řecka, Itálie …, pak nejde o nic jiného, než že daňoví poplatníci těchto "záchranářských" zemí platí daně kromě své zemi i zemím dalším. "Záchranářské" země by na to, aby pomohly těm v průšvihu, musely zvednout patřičně výběr daní nebo se více zadlužit. Obojí je přímá cesta k nesplatitelným dluhům i v "záchranářských" zemích. Proto je třeba nesplatitelné dluhy zaplatit nově emitovanými penězi. Důsledky tohoto řešení (pokud vůbec nějaké negativní nastanou) budou představovat pouhý zlomek dopadů jakýchkoli jiných „řešení“. Rozpad eura zasáhne velmi drtivě i dnes "silné" země. A to nemluvím o tom, co by se stalo v ČR. Myslel jsem si, že dosud chtěli vidět "téct krev" ve formě rozpadu eura jen senzacechtiví novináři. Teď vidím, že se přidali i popularizátoři "ekonomie". :-)

0 0
možnosti
PB

georgetown1

15. 12. 2011 9:38
Re: Je třeba zapojit ECB a nevytloukat klín klínem.

Dovolím si odpovědět na Váš "novátorský návrh", jak zachránit Eurozonu inflací.

1. ECB má v primárním právu jednoznačně zakázáno emitovat takovýmto způsobem peníze

2. Inflace je jedno z nejhorších zel, které politici ve spolupráci s bezchrakterními ekonomy vytvořili, protože svorně okrade všechny (i ty, kteří s dluhy nemají nic společného), kdo něco vlastní a pokud se to přežene, vede k Hyperinflaci, která přivede ekonomiku na pokraj kolapsu - bankrot je jednoznačně nejmenší ze všch zela rozpad Eura není nic strašného, stalo se to v posledních 50 letech minimálně třikrát

3. Stejně to tak dopadne, protože Evropské komisi není porušování pravidel cizí!

0 0
možnosti
  • Počet článků 689
  • Celková karma 42,42
  • Průměrná čtenost 20066x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články