Za drahé energie může ideologie, strop nic neřeší

13. 09. 2022 14:36:05
Jednoznačně nejvýznamnější událostí posledních 24 hodin je fakt, že česká vláda včera večer zveřejnila základní informace k zastropování cen energií pro maloodběratele, tedy domácnosti a živnostníky.

Ve středu by pak měly následovat informace o zastropování cen pro podniky.

Strop je stanoven na 6 Kč/kWh u silové elektřiny a 3 Kč/kWh u plynu včetně DPH. Aktuálně je burzovní cena elektřiny (bez DPH) u 200 EUR/MWh. Ceny by se měly snížit od listopadu a měly by platit i v průběhu celého příštího roku. Vláda odhaduje, že státní rozpočet by to mohlo zatížit do 130 miliard korun, ale realita bude pravděpodobně vyšší, nepřekvapil by efekt pro rozpočet až ve výši 200 miliard korun. Hradit to vláda chce z výnosu z windfall tax neboli daně z „nadměrných“ zisků, z vyšší dividendy státních podniků a z výnosu z prodeje emisních povolenek. Je prakticky jasné, že tohle jsou vedle nákladů na dotace pro zastropování cen energií jenom drobné. Ve skutečnosti tak bude tato dotace hrazena navýšením státního dluhu.

Už jsem upozorňovala na to, že zastropování cen v konečném důsledku povede k nedostatku energií. Je ovšem nedostatek a nedostatek. Ne každý nedostatek se musí projevit přídělovým systémem. Do určité míry se nedostatek může projevovat „jen“ tím, že burzovní cena poroste ještě výš, takže stát bude nucen k ještě vyšším dotacím. Aktuálně je cenový strop s největší pravděpodobností stanoven tak, že energie nebude chybět až natolik kriticky, aby například došlo k blackoutu. Přesto cenový strop znamená, že domácnosti nebudou mít dostatečnou motivaci šetřit. Takže se tím nikterak neřeší převis poptávky nad nabídkou. Vláda si tím jen kupuje čas.

Ukážeme si to na analogickém příkladu. Na jaře 2020, když vypukla pandemie, vláda prohlásila, že kvůli pandemii „nikdo nezbankrotuje“, a začala pumpovat do ekonomiky podpory. Výsledek: Symptomy krize se oddálily o dva roky, prožíváme je v podstatě nyní. Jiný příklad: V době dluhové krize v eurozóně tehdejší šéf ECB Mario Draghi prohlásil, že ECB zachrání euro „za každou cenu“. Důsledek: Euro sice v danou chvíli nepadlo, ale za cenu gigantického zadlužení a dnešní inflace. A podobné to je s energiemi: Strop znamená, že domácnosti v tuto chvíli – obrazně řečeno - nezmrznou. Ale důsledkem je valení problému před sebou a další obrovský nárůst zadlužení. A zadlužení krom jiného způsobuje další inflaci. Takže domácnosti nezchudnou až tak moc dnes, zato kvůli inflaci budou chudnout soustavně. Je to něco jako zákon zachovaní hmoty či energie – energii ve smyslu „hybné síly dějin“ prostě nelze vyzmizíkovat.

Jak už jsme řekli, znamená to odložení problému na později. Maskují se příčiny energetické krize. Teď je valná část veřejnosti přesvědčená, že energie jsou drahé kvůli „zlým spekulantům“. Což pochopitelně je naprostý nesmysl. Energie jsou drahé kvůli Green Dealu. Ale protože cenovým stropem je pravá příčina – totiž vypnutí tradičních a hlavně stabilních zdrojů energie - maskována, nebude řešena. Tedy také ceny dostatečně nepoklesnou. Cenový strop v podstatě zrušil trh.

Tržní cena vyrovnává poptávku s nabídkou. Tržní cena je signál, kolik mají výrobci vyrábět a kolik mají kupci kupovat. Zastropováním cen zrušíme tenhle signál, takže nabídka nebude dostatečná a poptávka bude příliš vysoká. Kdyby ceny zůstaly vysoké, lidé by se spontánně rozhodovali kupříkladu pro instalaci solárních panelů či větrníků na svých zahradách, intenzívně by šetřili a tak dál. A tím by se spontánně navyšovala nabídka energie. Tenhle spontánní proces nyní bude narušen. Energie proto zůstanou drahé dlouhodobě.

Možná máte pocit, že vláda strop uvalit prostě musela, protože plný Václavák jí nedal na výběr. Jenomže vláda klidně mohla úplně odbourat daně po celém výrobně – distribučním řetězci spojené s výrobou i rozvodem energií, aby energie zlevnily, mohla zrušit emisní povolenky, zrušit poplatky za obnovitelné zdroje – prostě zrušit jakékoliv platby státu s energiemi spojené. A pokud by to nestačilo, ještě mohla snižovat daně další. Až do takové míry, že by ulevila domácnostem i firmám natolik, že by jim zbylo víc peněz na drahé energie, takže by byly finančně na tom stejně jako po zastropování. Ale s tím rozdílem, že by se nezasahovalo do cenotvorby, tedy existovala by dál silná motivace šetřit a současně silná motivace vytvářet a stavět nové zdroje energie. Zásah pro státní rozpočet se mohl nastavit tak, aby byl ve stejné nebo podobné míře jako dotace na stropování energií, tedy do 200 miliard korun. Ale bez onoho negativního dopadu na zrušení tržní ceny.

Existuje jen jediné smysluplné řešení energetické krize: Odbourat příčinu, která nedostatek energie způsobila. Tedy odbourat ideologii. Odbourat Green Deal. Nic jiného se na tom nedá vymyslet. EU neměla s Green Dealem vůbec nikdy začínat. Je to jen ideologie, dogmatismus, nemá skoro žádný reálný efekt na klima, ale má obrovský dopad na likvidaci evropského průmyslu a životní úrovně. A jen tak mimochodem, ekologicky se chovají země bohaté, nikoliv země chudé. Green Deal již způsobil zchudnutí Evropy, takže nyní se Evropa začne chovat mnohem víc neekologicky. Cokoliv, co je motivováno ideologií, vždy skončí průšvihem. Vždy v dějinách.

Evropské země vypnuly tradiční a stabilní zdroje energie, od jaderných elektráren přes tepelné, ale nenainstalovaly dost obnovitelných zdrojů, alternativně neposílily přenosovou soustavu tak, aby zvládala výkyvy příkonu z obnovitelných zdrojů. Energetickou rovnováhu obnovíme, pokud se vybodneme a řeči o bezuhlíkové ekonomice, a nainstalujeme v celé Evropě zpět jadernou a uhelnou energii. Napříč evropskými zeměmi.

Jenomže vzhledem k tomu, že se nezdá, že by si evropská veřejnost v plném dosahu uvědomovala, na jaké ideologické scestí se vydala (a vsadím se, že komentáře k tomuto textu to dokonale potvrdí), nejspíš k opuštění Green Dealu nedojde. Není to o tom, že vybudujeme jeden nový plynovod z Norska, a bude dobře. Není to ani o tom, že vybudujeme terminály na LNG. Je to o tom, že v Evropě prostě nyní fyzicky a systematicky chybí stabilní zdroje výroby energie. A dokud je nezapojíme zpět, energie zůstanou drahé a nespolehlivé. A pokud drahé nebudou, bude to jen zdánlivě - ne proto, že by zlevnily, ale proto, že je stát dotuje – a cena za to bude obrovská, totiž v dalším poklesu naší životní úrovně.

Bud opustíme ideologii, nebo budeme chudnout. Není třetí cesta.

Autor: Markéta Šichtařová | úterý 13.9.2022 14:36 | karma článku: 48.33 | přečteno: 20773x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.60 | Přečteno: 2865 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1558 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.00 | Přečteno: 10963 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.12 | Přečteno: 11995 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1558 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
VIP
Počet článků 681 Celková karma 44.94 Průměrná čtenost 20281

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...