Nejsme právním státem

16. 03. 2022 10:39:59
Podělím se s vámi o jednu osobní zkušenost. Před zhruba dvěma týdny mi můj obchodní partner s jistou dávkou stresu a s dotazem, zda se může nějak bránit, přeposlal email. Email se tvářil jako upomínka.

V upomínce se psalo rádoby právnickou mluvou, že pan K. musí zaplatit ne úplně malou částku na základě toho, že po telefonu, tedy takzvaným distančním způsobem, uzavřel smlouvu s jistým (velmi známým) poptávkovým serverem, a v rámci této smlouvy se údajně registroval do databáze firmy. Nyní bude mít na internetu placenou reklamu – tedy pokud zaplatí. A pokud nezaplatí, „záležitost bude předána třetí straně“. (Povšimněte si výhružné, ale přesto vágní formulace o „předání třetí straně“. To jako policii? Exekutorovi? Marťanovi?)

Protože jsem v obchodu i právu přeci jen kapku zběhlejší než pan K., nelenila jsem a na email jsem za něj odpověděla. Poptávkovému serveru jsem vysvětlila, že je to sice pěkné, že se odvolává na příslušné paragrafy Občanského zákoníku, které říkají, že smlouvu lze uzavřít i distančně, tedy po telefonu, ale záměrně při tom „zapomínají“ zmínit, že jsou tu také další paragrafy, z nichž vyplývá, že takto uzavřená smlouva je platná pouze za určitých podmínek, tedy především pokud nabízející poskytne úplné informace o všech nákladech a poplatcích spojených s uzavřením smlouvy, a zejména pak § 1827, odstavec 2 Občanského zákoníku, totiž že uzavírá-li se smlouva distančně, poskytne podnikatel spotřebiteli v textové podobě znění smlouvy i všeobecných obchodních podmínek. Pokud se tak nestane (což se nestalo), smlouva neexistuje. Tedy server vymáhá neexistující pohledávku.

Server se (jak jinak) neobtěžoval jakkoliv odpovědět a za pár dnů přišla upomínka druhá. Následoval ode mne druhý dopis a oznámení na policii. A pak přišla třetí upomínka. Nutno říci, že zde už byl server opatrnější a dával si víc pozor na to, jaké paragrafy zmíní, raději se jen velmi vágně odkázal na Občanský zákoník a taktéž žádným „předáním třetí straně“ už raději nevyhrožoval.

V tu chvíli by mi celá kauza už začala připadat celkem zábavná (z ryze psychologických důvodů - co to je za ptáčky, kteří vykazují tak ohromnou asertivitu?), kdyby mi ovšem nebrala drahý čas (což mě neskonale prudí). I zvedla jsem tentokrát telefon a ptáčkům zavolala. Operátorka po zahájení nahrávaného rozhovoru, aniž by mě upozornila, že jsem nahrávána, jela přesně podle předpokládatelných not: Neříct ani jeden paragraf, hrát vše do outu tvrzením, že jsem pana K. dostatečně neidentifikovala a jestlipak jsem jim vlastně poslala plnou moc, když za pána jednám? (Děkuji za optání, neposlala, plné moci netřeba, již byl podán podnět k prošetření na policii.) S tím hovor skončil.

Mimochodem, vzhledem k tomu, že částka, o které je řeč, se pohybuje těsně pod hranicí mezi přestupkem a trestným činem, předpokládám, že stejně bude podnět odložen.

Tak – a teď proč o tom mluvím. Povšimněte si schématu: Vyráznout s polopravdivými paragrafy na pána, kterému se do soudního ani jakéhokoliv jiného sporu zatraceně nechce, ani na to nemá čas. Zmínit několik pravdivých paragrafů, ale pomlčet o jiných, které zcela mění kontext. Vytrvat v psychologickém nátlaku a vágně vyhrožovat šroubovanou právnickou mluvou jakýmsi nedefinovaným postihem. A při přímém kontaktu hrát vše do ztracena s tím, že vlastně jsou úplně zmatení a poškozeného pána jsem jim neidentifikovala (identifikovala jsem), tedy nemohou reagovat. Připomíná vám to něco?

Jistě, připomíná to chování klasických takzvaných „šmejdů“. Přehnaná asertivita, zastrašování, tajné nahrávání, vyhrožování chybnými paragrafy. Ale to nemyslím. Řeknu to jinak: Připomínají vám praktiky šmejdů něco, co se šmejdy obvykle spojováno není?

Vážení a milí, mně to připomíná náš drahý stát.

Nevládne snad stát přehnanou asertivitou a vynucovacími prostředky? Nemá snad doslova státní monopol na organizované násilí (nejen při vymáhání daní)? Nezastrašuje snad řadu lidí, kteří mají v jakékoliv oblasti odlišný názor od jedné, vládnou akceptované linie (například tvrzením, že pokud poruší nelegální vládní nařízení, čeká je postih?) Nejsou snad vládní nařízení v rozporu se zákonem a nemusel už stát platit odškodné za jejich vymáhání? Poslanecká sněmovna v prosinci neumožnila vstup na jednání svého výboru zájemci, který nebyl očkovaný proti covidu-19. Před týdnem pražský městský soud pravomocně rozhodl, že postupovala nezákonně. Chápete ten bizár? Sněmovna, která vytváří zákony, jedná v rozporu se svými vlastními zákony!!! Anebo si vybírá jen ty paragrafy a takový výklad, jaký se hodí.

Definice právního státu zní, že právní je takový stát, který dodržuje své vlastní zákony. Budu-li držet striktně výrokové logiky, pak nejsme právním státem.

Autor: Markéta Šichtařová | středa 16.3.2022 10:39 | karma článku: 48.19 | přečteno: 23255x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.37 | Přečteno: 3283 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.03 | Přečteno: 11001 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.12 | Přečteno: 12000 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.64 | Přečteno: 524 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
VIP
Počet článků 681 Celková karma 44.88 Průměrná čtenost 20282

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...