Jak je to s tou korektností

24. 10. 2018 9:26:03
Musím říct, že tak dobře, jako jsem se bavila poslední týden, jsem se nebavila už dlouho. Snad jsem se mohla i zlobit. Snad jsem mohla být pobouřena. Snad jsem mohla být otrávená.

Celkem jistě by na mém místě leckdo tyhle pocity zažíval. Ale já se přiznám: Nemohu se přimět vidět to jinak, než jako dokonalý fór fórů, mistrný vtip, který se nedá vymyslet, který se může přihodit jen jako kouzlo nechtěného.

Napoprvé jsem se chichotala, když můj manžel Vladimír Pikora napsal pro webový Reflex článek, v němž uváděl, že jistá menší část lidí začala šikanovat většinu. Jde o cyklisty, ale ne všechny – jen o ty, kteří na kole jezdí nikoliv proto, že je baví sportovat, nýbrž proto, že věří, že tím zachrání planetu. A ačkoliv jich je jen malý počet proti motoristům, pasují se do role intelektuálně nadřazených lidí, kteří mají dojem, že mají morálním právo diktovat ostatním, co nejvíc různými záměrnými dopravními uzavírkami ztrpčovat život motoristům a jsou při tom velmi agresívní.

Příčinou mého pobavení se nestal Pikorův článek sám o sobě, ale jedna z (mnohých) reakcí na něj. Manželovi totiž vzápětí dorazila zpráva, v níž jedna z těchto zmiňovaných osob Pikorovi vyhrožuje rozbitím huby. No není to vtipné?! Osoba, kterou naštvalo, že je označována za agresívní, se ohrazuje výhrůžkou? Lze si přát lepší usvědčení z agrese?

No a neuplynuly ani tři dny a situace se v bledě modrém opakovala, tentokrát ovšem v mém případě. Na Facebooku jsem okomentovala zprávu, podle níž Trump zvažuje zrušení mnoha genderů. Napříště by podle něj mělo být pohlaví jen dvojí, a to na základě DNA. V reakci na to jsem vyzvala, nechť se každý cítí, kým se cítit chce, ale současně jsem se pozastavila nad tím, zda náhodou není slovně devalvován výraz „právo“ – za skutečná práva bychom měli považovat přirozená lidská práva (jako právo na život aj.) a nešermovat s tímto pojmem tehdy, pokud jde o výdobytky sociálního státu, které jsou spíš „společensky odsouhlasenou zvyklostí“.

No a i v tomto druhém případě se příčinou mého nesmírného pobavení stal fakt, že potrefená husa zakejhala. Můj velmi svobodomyslný příspěvek vyzýval, aby se každý cítil, jak chce. Lze si představit liberálnost a svobodu větší?! Jenomže někoho se dotklo. Někoho, kdo měl pocit, že má-li sexuální menšina STEJNÁ práva jako každý ostatní, je tím sexuálně „diskriminována“. Tedy v překladu někdo, kdo měl pocit, že svět je v pořádku jen tehdy, má-li sexuální menšina VÍC práv než kdokoliv ostatní, a to nikoliv na základě schopností, vzdělání, svého zaměstnání, přínosu pro svět... a tak dál, ale jen na základě toho, že se někdo narodil s nějakou orientací. Ten někdo dotčený se ohradil, Facebook jeho námitku vzal za věcně správnou, a můj příspěvek zablokoval.

No není to vtipné? Osobu, kterou naštvalo, že se já vymezuji proti diskriminaci a vyzývám k tomu, aby každý měl právo cítit se, oblékat se, chovat se, jak chce, se proti mně vymezuje mou blokací, tedy mou diskriminací, tedy mi odepírá svobodu slova? Lze si představit lepší usvědčení z diskriminačních praktik?

Něco vám řeknu. Politická korektnost je snaha přimět lidi, aby se naučili lhát – tedy aby říkali něco jiného, než si myslí. Politická korektnost mě už dneska vlastně ani neštve. Kdepak. Vztek je zbytečně silná emoce, kterou si tenhle konstrukt nezaslouží. Můj někdejší vztek se změnil v něco mnohem jednoduššího. Dneska už politickou korektností jenom prachobyčejně hluboce opovrhuju.

Autor: Markéta Šichtařová | středa 24.10.2018 9:26 | karma článku: 48.91 | přečteno: 22104x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3087 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.01 | Přečteno: 10976 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.12 | Přečteno: 11997 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
VIP
Počet článků 681 Celková karma 45.01 Průměrná čtenost 20281

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...