Tak trochu návrat socíku

25. 05. 2018 8:00:00
Piráti odstartovali svou volební kampaň. A hned od počátku nás nenechali na pochybách, jaké téma hodlají vařit.

Sám šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek prohlásil, že jeho strana bude usilovat o to, aby se snížily ceny bytů. Ceny jsou prý „astronomické“. Doslova řekl: „Není přece možné, že když nová rodina hledá bydlení, aby platila za byt 3 +1, který si kupují, nebo pronajímají, nějakých padesát procent toho, co si vydělá.“

V jednom mají Piráti pravdu. Ceny opravdu jsou poněkud mimo rozumné mantinely, což dokazují čísla: Konkrétně se můžeme opřít o průzkum, který společně na konci roku 2016 roku prováděly společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group. Podle této studie měl v roce 2016 průměrný nový byt v Praze 71,6 m2 a jeho cena činila 4,8 milionu korun. Průměrný Pražan za něj utratil veškeré své příjmy za 11,5 roku. Průměrný obyvatel Bratislavy na tamní průměrný byt vydělal teoreticky za necelých devět let, Vídeňan za téměř 10 let, obyvatel Varšavy a Berlína už jen za 6,4 roku.

A dostupnost bydlení se nejen v Praze dál rychle zhoršuje. Ještě v roce 2015 Pražan splácel byt v průměru 10 let. V roce 2016 to bylo 11,5 roku. A loni už Pražané na byt o velikosti šedesát metrů2 potřebovali 12,4 průměrného čistého ročního platu. To troufnou už jen obyvatelé Londýňané a Pařížané. A letos jsme ještě výš.

Pravda, Praha je trochu (trochu hodně) jinde než zbytek republiky, nicméně ceny realit jsou hojně přepálené v celé zemi. Potud tedy Piráti správně vyhmátli správný problém. Tím by ovšem chvála asi tak končila.

Asi takhle: Kdyby to řekl kdokoliv jiný než Piráti, neměla bych pochyb, že jde o pokus o vrcholný populismus: Něco slíbíme, hlavně aby se to líbilo, musí to být pěkně „sociální“, samozřejmě víme, že s tím nic dělat nemůžeme, ale do voleb to znít pěkně. Piráty ovšem z populismu ani tak moc nepodezírám. Mají ve svém programu spoustu ne úplně populárních (a občas i docela sympatických) bodů, které zjevně myslí upřímně. Spíš je tedy podezírám jen... z naivity.

Proč z naivity? Protože jejich představa vágně připomíná představu, že poručíme větru, dešti. Prý ceny sníží. Aha. To jako, pěkně prosím, jak? Víc regulovat? Změna daňového určení, jak naznačuje pirátský program? Máme regulovat alternativní využívání bytů třeba pro Airbnb? Máme zasáhnout do svobodného trhu? Větší zdanění zisků developerů? Nová kancelář státního architekta? Ju? Tak já vám něco povím: Byla to právě regulace, právě zásahy do svobodného trhu, co vyhnalo ceny tam, kde jsou.

Hlavním viníkem je Česká národní banka a její touha regulovat kurz koruny. Kdyby bývala ČNB netoužila po víc než tři roky mít korunu slabší, než byla její přirozená tržní úroveň, nemusela by také držet nepřirozeně nízké úrokové sazby. Kdyby nebyly úrokové sazby skoro na nule, bylo by zajímavé mít peníze „normálně“ uložené v bance a lidé by nemuseli ve strachu ze znehodnocení úspor investovat do nemovitostí. Kdyby nebyly úrokové sazby nepřirozeně nízké, nebrali by si spekulativní hypotéky i div ne bezdomovci, kteří by je nikdy vzhledem ke své nízké serióznosti neměli dostat. Kdyby si nebralo spekulativní hypotéky tolik lidí s nejistými příjmy a kdyby nebyli lidé nuceni investovat do spekulativních hypoték namísto jiných druhů uložení peněz, nebyla by spekulativní poptávka po nemovitostech tak vysoká a jejich ceny by nebyly tak pekelně vysoko. Ano, byla to regulace – právě regulace – co ceny nafouklo.

Druhým velkým viníkem je fušerská byrokracie. Máme třístupňový povolovací proces při získávání stavebních povolení. Když už stavitel získá rozhodnutí o vlivu stavby na životní prostředí, postaví se před něj překážky v podobě získání územního rozhodnutí a stavební povolení. Lhůta pro získání všech povolení k menší stavbě činí v Česku průměrně 247 dní. V Evropě provázejí větší průtahy výstavbu už pouze v zemích jako Kypr, Moldávie a Slovensko! Praha je přitom kapitola sama pro sebe, na vydání stavebního povolení se u větších bytových projektů čeká tři až pět. Takže i druhý viník se jmenuje regulace. Ovšem elektronický formulář pro stavební povolení, který Piráti navrhují, celkem určitě tyhle průtahy nezkrátí ani o den. To, co by je zkrátilo, by bylo přistřižení křidélek účelově zakládaným spolkům, které se vyjadřují k tomu, co se jich vůbec netýká.

Takže, vážení Piráti & spol., jestliže předražené bydlení je způsobené regulací a regulací, těžko ho asi vyřešíme regulací, že?

Co takhle odstranit příčinu problému a trochu to tu deregulovat? Abychom zase měli kde bydlet...

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 25.5.2018 8:00 | karma článku: 47.68 | přečteno: 15084x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.19 | Přečteno: 2666 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.00 | Přečteno: 10957 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.12 | Přečteno: 11994 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 592 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 900 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
VIP
Počet článků 681 Celková karma 44.89 Průměrná čtenost 20280

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...