Právě se hraje o to, zda rok 2008 a strach o vklady se zopakuje

30. 01. 2015 8:00:00
Víte, jak vypadá kalamita? Užuž jsem myslela, že o tom mám jasno.  To když jsem svého chotě Pikoru vypustila na tři dny do světa a nestačila zírat, co všechno za ty tři dny stihnul: Nejprve laškoval a popíjel panáky s jednou nachomýtnuvší se vyvinutou slečnou, nechal se vyfotit a omylem poslal foto domů, pak málem zadřel motor vypůjčeného diesela, pak si s bezlepkovou dietou objednal obalovaný řízek a vyreklamoval ho s tím, že je kupodivu obalený, pak prošvihnul poslední lanovku, rozdrtil si oba malíčky v lyžácích, ztratil se v mlze na alpském hřebenu, chtěl podle GPS volat horskou službu, byl náhodně zachráněn kamarádem, kterému na rozdíl od mého muže neomrzly brýle, takže něco viděl, pak sestřelil na svahu jakéhosi dědu, pročež si natrhnul vaz v rameni, nechal se jako zavazadlo převézt do ČR a doma se ještě stihnul nechat vynést do schodů podivit se, že ho ženuška nelituje... Uvěřila jsem, že nic kalamitnějšího mne potkat nemůže.

Potkalo. Přečetla jsem si poslední ekonomické zprávy.

Nový řecký premiér Tsipras, který vzešel z voleb, toho stihnul za tři dny od voleb ještě víc. Slíbil důchodcům jako vánoční dárek 700 eur (tj. skoro 20 000 Kč), zvýšení minimální mzdy na 751 eur měsíčně (tj. skoro 21 000 Kč), zvýšení důchodů, osvobození od daní pro lidi s příjmem do 1 000 eur (tj. skoro 28 000 Kč), minimální plat 1000 eur při práci na částečný (!) úvazek pro veřejný sektor, zrušení daně z nemovitostí, snížení daně z pohonných hmot, 30% finanční příspěvek pro předlužené příjemce hypoték (to aby mohli dál splácet a nemuseli si podávat ruku s exekutorem), elektřinu zdarma, konec usilování o přebytkové rozpočty, což jinými slovy znamená, že vláda nehodlá snížit zadlužení státu ze stávajících 175 % HDP ... a tak dál a dál. Úsměv na rtech ovšem mrzne v okamžiku, kdy se začíná ukazovat, že to pro jednou nějaký politik se svými sliby asi myslel vážně! Koneckonců, už během několika málo dnů od voleb stačila nová vláda zastavit privatizace.

To, co slíbil pan Tsipras, by byly fantasmagorie i v případě země, která by byla bohatá a měla vyrovnaný rozpočet – tedy kupříkladu v Německu. Do pokladny totiž nic nového nepřiteče, zato bude odtékat víc. V případě Řecka je to ale rovnou velice účinná cesta k rychlému bankrotu. A to ne „měkkému“, jaký zažilo už dvakrát od roku 2010, ale tentokrát „tvrdému“, se vším všudy. S takovým programem už by Řecku nikdo na finančním trhu nepůjčil. A pokud by Řecku nikdo nepůjčil, Řecko by to neufinancovalo víc než pár měsíců. Potom by zbankrotovalo a propadlo se do velmi tvrdé recese, ze které se horko těžko přednedávnem vydrápalo.

Přijde-li bankrot Řecka, Evropská centrální banka nejspíš přestane akceptovat řecké dluhopisy jako zástavu. To by zase odřízlo řecké banky od likvidity. Takže řecké banky by byly na suchu a začaly by se hroutit. Řecké banky to dobře tuší, takže jen během pár dnů od voleb akcie největších řeckých bank ztratily už přes 40 % ceny. Tuší to i běžní Řekové, kteří si před volbami vybírali vklady z bank. Teď, po volbách, z Řecka dál peníze odtékají. Pokud se tedy řecká vláda skutečně rozšoupne, jak dnes slibuje, bude neodvratný nejen bankrot, ale také vystoupení Řecka z eurozóny.

Připadá vám to až dosud jako zajímavý příběh, jeden z těch, které se nás naštěstí netýkají, ale právě proto si je v rámci drbů rádi poslechneme? Nejsem si tak docela jistá, že se nás to netýká. Všechno totiž záleží na tom, jak by se s potenciálním pádem Řecka popasovaly další jižní země: Itálie, Španělsko či Portugalsko. Jejich bankovní systémy byly minimálně donedávna velmi provázané. Jestli jsou provázány ještě pořád, ví dneska málokdo. Účetnictví problémových bank je totiž jenom natolik průkazné, nakolik jsou problémové banky své problémy ochotné v účetnictví přiznat. Pokud u nich stále existují problémy, a to je dost možné, protože poslední zátěžové testy odhalily, že 10 % testovaných bank by nemuselo ustát další krizi, požár se rozšíří. Je to ruská ruleta. Hraje se o to, zda se rok 2008, kdy se lidé po celé Evropě báli o své vklady, bude opakovat. To by se nás týkalo zatraceně hodně.

Ale vůbec ne, já nemaluju čerta na zeď a nepřivolávám katastrofu, co vás nemá! To všechno by přece svým svérázným způsobem bylo skvělé! Řecku mělo být dovoleno „natvrdo“ zbankrotovat už dávno - už v roce 2010. A čím dříve mu to bude dovoleno, tím líp. Tím budou menší náklady. Tím se do jeho černé díry a do černé díry dalších evropských bank nalije míň peněz nás všech. Z pohledu několika měsíců to bude bolet. Jako když si vykloubíte rameno a doktor vám ho nahodí zpátky. Ale čím déle to trvá, než se rameno nahodí, tím je to pak horší, a stejně víte, že tomu neujdete. Z pohledu roků by tvrdý bankrot Řecka a jeho vyhazov z eurozóny ulevil všem. Řekům. Eurozóně. I nám.

 

 

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 30.1.2015 8:00 | karma článku: 43.39 | přečteno: 6594x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3090 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.01 | Přečteno: 10976 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.12 | Přečteno: 11997 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
VIP
Počet článků 681 Celková karma 45.01 Průměrná čtenost 20281

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...