Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozdělit Ukrajinu? Koupit si ji?

Politici se obvykle neřídí žádnou teorií či filozofií kromě jedné. Urvat si pro sebe, co se dá. Ekonomická výhodnost pro obyvatelstvo jde stranou.

Příkladem bylo rozšiřování eurozóny. Všichni věděli, že Řecko je chudé. A že patrně falšuje statistiky. Přesto ho politici rádi přijali do „klubu bohatých“, jen aby si eurozóna rozšířila sféru vlivu. Dnes už víme, k čemu to vedlo. Kdyby se politici tehdy neřídili snahou zvětšit svou sféru vlivu, ale řídili se ekonomickou teorií, vše by bylo jinak. Takzvaná teorie optimálních měnových zón v jednoduchosti říká, že společnou měnu by měla mít jen taková území, která si jsou velmi podobná. Která mají podobnou strukturu a cyklus ekonomiky. Ostatně to platí nejen v hospodářské politice: Nemá smysl spojovat nespojitelné. Od měn, přes manželství po národy.

Dobrým příkladem země, kterou bylo nanejvýš rozumné rozdělit, bylo Československo. Existuje řada interpretací, proč k tomu došlo, a hlavně proč k tomu došlo pokojně. Jedním z možných vysvětlení je, že v Československu bylo víc politiků než politických funkcí. Když se země rozdělila, počty klíčových funkcí se zdvojnásobily. Proto ta politická ochota. V opačném případě by politici ve federálních funkcích nebyli ochotni drobit svou moc.

Svým způsobem „nespojitelné“ se spojuje na Ukrajině. Mezi východem a západem země jsou ohromné rozdíly. Východ je bohatý, západ chudý. Východ je průmyslový, západ zemědělský. Rozdíly jsou i mimo ekonomiku: v jazyce, náboženství, v historii i v politickém směřování. Jsou to dvě oddělené oblasti spojené do jednoho státu.

Ovšem ekonomika je věc jedna a politika druhá. Jak už víme, to, že je něco nejlepší ekonomicky, neznamená, že to je skousnutelné i politicky. Politici se totiž bojí ekonomicky efektivních řešení. Politici jsou rigidní ve svém uvažování. A politici především uvažují v kategoriích největší moci, ne největší prosperity obyvatelstva. Politici na Ukrajině, na západě i na východě svorně říkají: „Hlavně nedělte Ukrajinu“. Typická to rigidita. Když to začalo vřít v Jugoslávii – myslím viditelně, pod povrchem to vřelo desetiletí - také říkali: „Hlavně nedělte Jugoslávii“. A jak to dopadlo? Krvavě. Ještě před pár dny to bylo krvavé i na Ukrajině. Možná stačí málo a Ukrajina se bude utápět v bratrovražedné válce jako kdysi Jugoslávie. Má sice méně národů, zato je větší. Nejde tedy o málo.

Proč se vlastně evropští a dokonce i čeští politici tolik bojí rozdělení Ukrajiny? Je to strach, že když vzniknou dvě Ukrajiny, vznikne také jasná demarkační linie dělící sféru vlivu Ruska a EU? Nebo je to strach z toho, že východ země spadne pod naprostou vládu Ruska a o západ se bude Evropa přetahovat podle toho, kdo na ukrajinský západ pošle více peněz? Anebo dokonce je to strach z toho, že ve finančním souboji Evropa nevyhraje, protože už poslala tolik peněz do Řecka, že na koupení si Ukrajiny nemá?

Ano, zní to děsivě, ale Ukrajinu si skutečně bude muset někdo „koupit“. Zemi totiž hrozí bankrot, a to už v červnu, pokud nesplatí své aktuálně splatné dluhopisy. Bude potřebovat desítky miliard eur. Ty Evropa nemá – nebo lépe řečeno, má, ale raději si je schová na okamžik, až Řecko bude potřebovat další peníze (a že je bude potřebovat, se už dneska ví). EU se tedy patrně pokusí přenést finanční záchranu Ukrajiny na MMF, ale ani on není bezedný.

Takže proč si nepřiznat, že Evropa Ukrajinu finančně nezachrání, pokud bude tak velká, jak je? Koneckonců Ukrajina má 46 milionů lidí. Evropa může nabídnout pouze morální podporu, a za tu si Ukrajinci nekoupí ani tvrdý rohlík. Jen pokud bude západní část hodně malá, může tato „Západní Ukrajina“ počítat s nějakou hmatatelnou pomocí od EU. Naopak Rusko východní Ukrajině beze sporu finančně pomůže.

Proč se rozdělení hystericky bránit? Ze zvyku? Jestliže se chce Krym odtrhnout a připojit k Rusku, ať jde, proč ne? O to snazší bude celou zemi ufinancovat. A bohatá země má k občanské válce dál než země chudá… Jenom by to mnoha lidem zmenšilo jejich moc, a proto se jim ta představa dnes nelíbí.

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 28.2.2014 8:00 | karma článku: 46,95 | přečteno: 13494x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

23.4.2024 v 9:39 | Karma: 43,09 | Přečteno: 2925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Digitální měna centrálních bank se stala realitou

V poslední době se vyrojila řada více či méně přesných či zmatených zpráv o tom, jak digitální měny centrálních bank (CBDC) začínají být uplatňovány na mezinárodním poli. To chci uvést na pravou míru.

18.4.2024 v 9:56 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1987x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Cesta do pekla aneb zvažuje se nová daň

Nepřestává mě fascinovat, s jakým nadšením lidé volají po nových daních, aniž by si uvědomili, že napříště mohou být na řadě. Okřídlené „nesuď a nebudeš souzen“ bych parafrázovala jako „nevolej po vyšších daních a nebudeš zdaněn.“

14.4.2024 v 15:04 | Karma: 38,60 | Přečteno: 2650x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Z tohoto důvodu energie zůstanou drahé

Symbolem zeleného tažení Evropy je koncept emisních povolenek. Nebo jinak řečeno: Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem EU pro pokus o snížení emisí skleníkových plynů.

6.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,36 | Přečteno: 2289x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma: 45,19 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,27
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články