Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fámy kolem intervence bují

Jistě to víte: Dřív býval sníh bělejší, léta teplejší, ženy krásnější… Staré časy byly ve všem „lepší“ než ty nové. A všichni ti rádoby chytří otcové, kteří nám tohle vypráví, nám ohromně lezou na nervy, ať už jsou jakéhokoliv věku. Až na to, že vněčemstaré časy asi vážně bývaly lepší.

Bývaly časy, kdy se od centrální banky čekalo, že bude ekonomiku stabilizovat. Že bude například vyhlazovat velké skoky kurzu, ať už nahoru či dolů. Takže když začala kupříkladu koruna k euru příliš posilovat díky mohutnému přílivu spekulativního kapitálu, Česká národní banka (ČNB) intervenovala na trhu proti koruně, aby kurz vrátila na výchozí úroveň, aby nebyl tolik rozkolísaný. Anebo když americké centrální bance Fed vládnul pevnou rukou legendární Alan Greenspan (byť jeho období také nebylo bez chybičky), spekulanti mu viseli na ústech, kdykoliv promluvil, protože chtěli vědět, co Fed udělá za šest měsíců. A pokud dobře poslouchali, dozvěděli se to. A pak se to taky stalo. Poslouchat centrální banky se svého času vyplatilo. Kdo dobře poslouchal, vydělal. Anebo aspoň neprodělal. Bylo žádanou cností centrálních bank umět s finančními trhy komunikovat tak dobře, že stačil náznak, a finanční trhy udělaly, co centrální banka chtěla. Protože kdyby to neudělaly, centrální banka by je potrestala: Snížením úrokových sazeb, intervencí či jakkoliv jinak. To jenom občas to centrální bance nevyšlo, například když se britská centrální banka dostala do křížku se spekulantem Georgem Sorosem. Anebo když ČNB intervenovala proti příliš posilující koruně na počátku tisíciletí příliš dlouho a účinnost každé další intervence se zmenšovala. Ale to vše byla výjimka potvrzující pravidlo.

Střih, jsme v roce 2013. A centrální banky přijaly za svou novou „cnost“: Za každou ceny finanční trhy zaskočit. A tím je destabilizovat.

A tak ČNB intervenovala proti velmi stabilnímu kurzu koruny v době, kdy jí po roce planého vyhrožování už nikdo nevěřil, že to udělá. A od té doby perlí soustavně dál. Nejprve jsme se dozvěděli, že si ČNB přeje držet kurz na úrovni kolem 27 CZK/EUR po delší dobu, nejspíš 18 měsíců. Abychom se následně dozvěděli, že je možné cíl pro kurz koruny posunout za jistých okolností až na 28 CZK/EUR. Samozřejmě, za „jistých okolností“ může být euro i za 10 korun, vtip je v tom, že to jsou okolnosti značně nepravděpodobné. A tudíž postrádá smysl s nimi finanční trh strašit, protože finanční trh si to neumí přebrat racionálně a začne se po takovém vyjádření chovat, jako když střelíte do hejna vrabců. Což se taky stalo. No, a hned další den kontroval guvernér ČNB slovy, že ČNB prý svůj 27korunový cíl pro českou měnu nijak neplánuje měnit. Neboli další výstřel do hejna vrabců. Hotový výkvět stability.

Jistěže oba pánové z ČNB řekli pravdu. Podali ji ale tak, že ji finanční trhy špatně pochopily. A nejhorší je, že ze všech stran osočovaná ČNB se v dalších dnech pravděpodobně bude útokům dál bránit a dál se ke kurzu vyjadřovat a zase bude nepochopena. A to je špatně.

To právě proto tahle intervence, která by před deseti lety prošla bez povšimnutí (div ne i u odborné veřejnosti) se teď podivuhodně stala tématem nad pivo pro každého Vencu Mamlase z Horní Dolní. Ze záležitosti, která měla být odborná, se stala záležitost politická. A to je špatně.

To právě proto se začaly o intervenci šířit fámy, že údajně měla přinést miliardy Petru Kellnerovi ve spojitosti s koupí O2 od španělské Telefónica. Takové fámy klidu vystresované veřejnosti nepřidají. Nehledě na to, že nedávají ani ekonomicky smysl (intervence nemohla české straně přinést zisk).

Můj soukromý názor zní, že vysvětlení „nepochopitelné“ intervence, která tak divoce rozvířila vody už tak zjitřeného veřejného mínění, je daleko primitivnější. Bankovní rada byla frustrována, že si z ní finanční trh dělá dobrý den. A kluci z bankovní rady si potřebovali dokázat svou důležitost a měli silné nutkání finančnímu trhu předvést, že taky umí něco dělat.

Bohužel veřejnost pro to nenašla dost pochopení. Místo aby veřejnost ČNB tleskala, jak to kluci mají pevně v rukách, rozhodla se propadnout hysterii. A, vážení, hysterie není pro ekonomiku nic dobrého. Na počátku byl asi dobrý úmysl ČNB. Neb ovšem cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, na konci v krajním případě může být kvůli téhle hysterii i zpomalení ekonomiky…

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 29.11.2013 8:00 | karma článku: 40,85 | přečteno: 6000x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

23.4.2024 v 9:39 | Karma: 40,09 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Digitální měna centrálních bank se stala realitou

V poslední době se vyrojila řada více či méně přesných či zmatených zpráv o tom, jak digitální měny centrálních bank (CBDC) začínají být uplatňovány na mezinárodním poli. To chci uvést na pravou míru.

18.4.2024 v 9:56 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1889x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Cesta do pekla aneb zvažuje se nová daň

Nepřestává mě fascinovat, s jakým nadšením lidé volají po nových daních, aniž by si uvědomili, že napříště mohou být na řadě. Okřídlené „nesuď a nebudeš souzen“ bych parafrázovala jako „nevolej po vyšších daních a nebudeš zdaněn.“

14.4.2024 v 15:04 | Karma: 38,51 | Přečteno: 2626x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Z tohoto důvodu energie zůstanou drahé

Symbolem zeleného tažení Evropy je koncept emisních povolenek. Nebo jinak řečeno: Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem EU pro pokus o snížení emisí skleníkových plynů.

6.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,34 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma: 45,18 | Přečteno: 5351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články