Co nám výsledek voleb přinesl?

26. 10. 2013 18:50:00
Tak fajn, tak tedy už víme, jak dopadly volby. Víme, kdo „vyhrál“ - předvolební průzkumy říkaly pravdu (jenom se sekly v odhadu výsledku vítězné strany asi tak o milion procent). Víme, kdo se nedostal do sněmovny a tedy „prohrál“ – předvolební průzkumy měly pravdu (až na to, že více než tři procenta pro Zelené a téměř tři procenta pro Svobodné a Piráty jsou pro tyto malé strany vítězstvím jako hrom a už při příštích volbách mají více než reálnou šanci dostat se do sněmovny). Tak fajn, víme tedy konečně, na čem jsme. Tedy... víme to?

Vyhrála vlastně levice, nebo pravice? Strany konzervativní, nebo strany liberální? Mnoo... levice má nejsilnější stranu. Ale je jí to platné jako kopačky babičce, která nepozná hokej od fotbalu, protože levice nedokáže sestavit skutečně levicovou vládu. Pravicové strany svorně a vespolek propadly. Ale zase by zcela hypoteticky dokázaly dát dohromady jakous takous koalici. A vůbec, kdo byl vlastně v těchto volbách „levičák“ a kdo „pravičák“?

A jsme u toho. Když se velké a troufám si říci převládající části voličů nových politických stran, které zasednou v parlamentu poprvé, zeptáte, jestli je jejich favorit nalevo či napravo, zda je konzervativní či liberální, zda chce daně vyšší či menší, zda chce či nechce větší integraci a euro, zda chtějí zvětšovat či zmenšovat zadlužení země, zda chtějí či nechtějí postavit mimo zákon bitcoiny, zda by byli pro býčí zápasy a hony na lišku, anebo pro větší ochranu zvířat, zda by měla zvětšování prsou na velikost F proplácet pojišťovna či neměla, zda by vlastně byli úplně pro cokoliv, co vás napadne, tahle velká část voličů nebude tušit. Protože tihle voliči nevolili nižší daně, vyšší dávky, nebo očkování zdarma; tihle voliči volili jen jediné: Něco nového. Něco protestního.

A zvolili. Starý establishment rozdrtily dvě nové strany, o kterých jejich vlastní voliči neumí říct, co přinášejí. (Vědí to ony dvě strany? A ví vůbec někdo, zda to vědí ony strany...?) Voliči zvolili třetí cestu. Můžeme jen doufat, že čtyři roky třetí cesty nás neposunou do kategorie třetího světa. Protože když se mě zeptáte, co tahle třetí cesta pro naši ekonomiku znamená, musím přiznat, že nemám nejmenší tušení. Nižší, či vyšší daně? Ví Bůh. (A možná to tuší ještě ANO a Úsvit.) Zvyšování, či snižování našeho veřejného zadlužení? Ví Bůh. (A možná ještě občas nějaká strana tuší, co pojem „veřejný dluh“ znamená.)

Tak máme tedy aspoň nějaké jistoty? Ale jistěže! Je tu fůra věcí, nad kterými se dá bouchat šampaňské! Tak třeba: Už teď víme, že tyhle volby byly totálně k ničemu, protože na rozdíl od těch předešlých, po kterých šla vláda sestavit jen složitě, po těchto lze sestavit vládu prachbídně. A to je svým způsobem dobrá zpráva. Protože mohlo být i hůř. Třeba mohli mít šedesát procent komunisté a vláda mohla jít sestavit lehko.

Taky celkem s jistotou víme, že většina z nás – s výjimkou těch několika nebožáků, kteří zkolabovali přímo ve volební místnosti – volební kampaň celkem bez úhony přežila. A to je pěkně prosím důležitá zpráva, vezmu-li v úvahu, že poslouchat předvolební politické debaty je mentálnímu zdraví srovnatelně škodlivé, jako je třeba pro fyzické zdraví škodlivé vykouřit krabičku cigaret denně, anebo vystavovat se permanentní hladině hluku, bydlíte-li v koridoru přistávací dráhy. Takže česká veřejnost prokázala svou mimořádnou odolnost, což si oslavu zaslouží.

A konečně s jistotou víme i to, že navzdory volebním slibům až se zítra probudíme, tráva bude pořád víceméně zelená, většina z nás si nebude schopna zakoupit Ferrari a Paskov bude mít pořád ještě problém – úplně stejně jako před volbami. Neboli, že celý ten zdraví nebezpečný humbuk je zdárně za námi, aniž by měl jakékoliv hmatatelné důsledky... A to se počítá.

Autor: Markéta Šichtařová | sobota 26.10.2013 18:50 | karma článku: 42.86 | přečteno: 7735x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.36 | Přečteno: 3282 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.03 | Přečteno: 11001 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.12 | Přečteno: 12000 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.53 | Přečteno: 435 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.83 | Přečteno: 1270 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 443 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
VIP
Počet článků 681 Celková karma 44.88 Průměrná čtenost 20282

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...