Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tahle paní, jako obvykle, to má trochu popletené. Pelety lze jistě vykoupit a uskladnit třeba ve stodole. S elektřinou to tak jednoduché není. Zastropování cen energie na stejné hladině jako v okolních státech, k vykoupení elektřiny jistě nepovede. Zastropování samo o sobě nedostatek nějaké komodity nezpůsobí. Vždy totiž záleží, na jaké výši se stanoví. A pak je tu ještě efekt houskových knedlíků, kde ani výrazné zlevnění k nějaké přehnané spotřebě nepovede. Každý totiž může sníst jen tolik, kolik se do něj vejde. A vyvážet tuto komoditu v podstatě není kam. Ať už s ohledem na krátkou trvanlivost nebo na skutečnost, že jinde knedlo vepřo zelo vůbec nejedí;-)

0 0
možnosti

. Putin sice může za hodně věcí, ale za to, že máme drahou elektřinu, tedy vážně ne, ať si Komise věřím čemu chce.

....

a dost už,tohle je poslední kapka,dál její blogy už nečtu,to jsou žvásty to se nedá.

Jasně že Putin může za radikální zvýšení cen energií,ostatní vlivy by byly v řádu nižších desítek procent ...

1 5
možnosti

Právě kdyby nebylo zelené bláznění, hravě by byl dostatek elektřiny, protože bychom prostě zvýšili těžbu uhlí a výrobu elektřiny z uhlí. totéž s teplem, spousta tepláren dnes na plyn bychom měli na uhlí.

A byl by dostatek plynu i přes Putina, protože by Němci nemuseli vyrábět zoufale nedostatkovou elektřinu právě z plynu.

Ceny obojího by díky Putinovi stouply taky , ale ne třeba 10 - 15 x, ale třeba jenom dvakrát.

6 0
možnosti

J50o12s42e59f 61M10i73l80e19r

24. 11. 2022 9:32

Nestrašte už pořád. Každá krize jednou skončila, jen super věškyně Šichtařová ví, že krize neskončí.

0 0
možnosti

doomsyeři mají větší sledovanost,katastrofické vize se lépe marketingově prodávají,lidi mají rádi horory a katastrofy,teda do té doby než je zažijí na vlastní kůži ...

0 0
možnosti

M50a28r34c20e59l 14S86u98p

24. 11. 2022 8:01

Dost mě šokuje, že autorka byť nepřímo propaguje soláry a větrníky. Jak něco takového totálně nefunguje můžeme vidět v Německu. Tam bez plynu mají již konec hry a akorát si to nechtějí přiznat, protože jsou silně pomatení a proto s chutí nakupují elektrickou energii od sousedů za přemrštěné ceny.

V Evropě je dost ložisek zemního plynu (potenciál větší jak v USA). Lze stavět více spaloven opadů a po vzoru Japonska bezemisně pálit plasty a napojit na tyto spalovny teplárny. Samozřejmě jaderná energetika by měla hrát prim. Vyrábět energie za přijatelnou cenu není technicky žádný velký problém. Jediný problém je pomatené unijní ("eko")náboženství, které vše paralyzuje a ničí.

8 3
možnosti

Vyrábět elektřinu je problém, pořáď jsou místa, kde není či chybí. A co třeba nyní Kyjev bez elektřiny?

0 0
možnosti

J46a83n 35H36e54j74z38l50a33r

24. 11. 2022 7:57

Nestalo by za úvahu devizové rezervy rozpustit a tím zlevnit euro? Jo ale to by tlačilo inflaci dolů a to se státu nechce.

0 1
možnosti

Devizové rezervy se v tomto roce postupně rozpouští, ale jejich zásoba není nekonečná. Snad ještě na 1 rok vládnutí ODS a STAN vystačí to, co se za Babišových dob nahospodařilo, ale co potom ?

;-(

0 1
možnosti

Ono je malo elektřiny?? No to je mě ale zajimava informace...budeme si tedy muset podle pani ekonomky začit stavět větrniky,solary..bioplynky,male atomovky..na potoku mlynky atd...dobra rada nad zlato..

2 0
možnosti

Je málo levné elektřiny, tak se doporučuje si vytvořit "ostrov" elektřiny, a ignorovat ceny mimo.

0 0
možnosti

Zeptám se, dodavatelé nám tvrdí, že nakupují elektřinu dva až tři roky dopředu. To znamená, že obchodníci s elektřinou si teď nadměrně mastí kapsy. Výrobci dostávají zaplaceno dle nejdražšího zdroje, tzn většina z nich poměrně hooodně vydělává. Většina lidí začíná platit zastropované ceny, o cca 50% vyšší, než byli zvyklí. To znamená, že nemají motivaci pořídit si fve, pokud na to mají? Znamená to, že je uměle křiven trh a dodavatelům se nevyplácí elektřinu dodávat a výrobcům ji vyrábět? Trochu mi to hlava nebere.

4 0
možnosti

Přesně. Prodávají elektřinu, kterou mají nasmlouvanou za nízké ceny.

Po zastropování cen mi dodavatel navýšil ceny přesně mírně nad strop a to u obou tarifů! (Mám nízká i vysoký. Po zastropování budu platit za oba stejně 6005/MWh). :-)

FVE si nedám, nemám vhodně orientovanou střechu a pozemek. Navíc mi v zimě moc nepomůže.

1 0
možnosti
Foto

Take ocekavam pokles koruny, casem CNB dojdou zdroje pro skupovani CZK, cesky prumysl je na energie dost narocny a az ceske firmy promitnou ceny energii do svych vyrobku, budou mene konkurenceschopne jiz na evropskem trhu, o svetovem ani nemluve. Proto vydelana € budu drzet, naposledy jsem menil vetsi obnos pri kurzu 27,20Kc/€, pockam na podobny. Neni kam spechat, vydelky v Nizozemi jsou letos skvele a ceny bytu a domu v CR zacinaji s prodrazujicimi se energiemi pomalu klesat na jiz misty zajimavou uroven... ;-)

0 0
možnosti

Musím vás zklamat. ČNB má dvojnásobné zásoby éček oproti tomu, co bylo za vlády ODS, protože za Babiše si nahospodařila.

Problém je spíš to, že letos je saldo zahraničního obchodu v ČR každý měsíc záporné - což už hodně dlouho nebylo u této exportní ekonomiky.

;-(

2 1
možnosti

Kdo jeodpovědný za vysokou cenu plynu? Ti, kteří se nechtěli sklonit před Putinem a lízat mu podrážky. To paní Šichtařové vadí? U elektřiny je to zložitější, tam má německá Energiewende lví podíl. Nicméně stropování s vysokým stropem je nejlepším řešením, diskutovat se může jen o jeho výši. Pokud to zaplatí tankery s LNG, tak k zhoršení nedostatku nedojde.

2 7
možnosti

Šichtařová, to je ta paní, co tvrdí, že činnost Putina nemá s českou státní kasou nic společného. Já bych tedy spíš řekl, že ten, kdo nemá s českou státní kasou nic společného je paní Šichtařová, a to je právě dobře.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ne-za-to-nemuze-Putin-Marketa-Sichtarova-se-postavila-Stanjurovi-718185

0 9
možnosti

Primitiv diskutuje k osobě autora a ne k obsahu článku.

8 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,24
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články